Akşam
Enerji, alt yapı, katma değerli sanayi ve maden teknolojileri alanlarında önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Cengiz Holding, Türkiye'deki tecrübesini, yurt dışına da taşıyarak dünyada önemli bir oyuncu haline geldi. 43.000 kişilik dev ailesinin 43 yıllık know-how'ıyla, İngiltere'den Azerbaycan'a, Özbekistan'dan Slovenya'ya, Kazakistan'dan Bulgaristan'a kadar birçok ülkede başarılı projelere imza atan Cengiz Holding, yatırımlarıyla global arenada yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor.
ÖZBEKİSTAN'A ENERJİ
Türkiye'de hidroelektrik santralden elektrik üretiminde özel sektörün en büyüğü olan ve yine Türkiye'deki ilk hibrit enerji santralini kuran Cengiz Enerji, iki yatırımıyla Özbekistan'ın enerji arzına katkıda bulunuyor. Devreye aldığı Taşkent Doğal Gaz Çevrim Santrali ve Sirdaryo Doğal Gaz Çevrim Santrali ile Özbekistan'da toplam 480 MW'lık kurulu gücü bulunan Cengiz Enerji, yatırımlarını önümüzdeki dönemde de sürdürmeyi planlıyor.
MADENCİLİK ATAĞI
Madencilik alanında Türkiye'de önemli projelere imza atan ve entegre tesisleriyle döngüsel ekonomiyi odağına alan Eti Bakır, aynı zamanda ülkede cevherden katot bakır üreten tek tesise sahip. Madencilik alanında Azerbaycan ve Kırgızistan'da önemli yatırımlara imza atan şirketin, Kırgızistan'ın Tereksay kentinde bulunan altın madeni, bir yılı aşkın zamandır faaliyet gösteriyor. Başkent Bişkek'e 600 kilometre uzaklıktaki maden, aynı zamanda ülkenin en büyük dördüncü madeni olarak dikkat çekiyor. Grubun, Azerbaycan'da Qaşqaçay ve Elbeydaş'ta bakır, Ağduzdağ'da ise altın maden arama ruhsatları kapsamında sondaj faaliyetleri devam ediyor.
Cengiz Holding'in İngiltere'de kobalt uç ürünleri üreten ve bataryaların geri dönüşümünde önemli rol oynayan bir tesisi de bulunuyor. 2020 yılında İngiltere'nin Widnes kentindeki ICoNiChem'i satın alan şirket, Eti Bakır'ın Mardin, Mazıdağı tesisinden gelen kobaltı işleyerek dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat yapıyor. Yine aynı tesiste ömrünü tamamlamış bataryaların atık pil tozundan (black mass) kobalt ve nikel ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılıyor. Cengiz Holding, ICoNiChem'de üretim kapasitesini kısa sürede iki kat artırarak 900 tondan 1.800 tona çıkardı.
ULUSLARARASI DEV PROJELERE İMZA ATTI
İtibarlı şirket algısı, teknik altyapısı ve donanımı sayesinde yurtdışındaki önemli ihaleleri kazanan Cengiz İnşaat'ın dikkat çeken projeleri arasında; Azerbaycan'daki Karabağ Zafer Yolu, Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa Yolu, Nahçıvan Vayhir Barajı, Şemkirçay Barajı, Kazakistan'daki Aktobe-Martuk Yolu, CAREC Ulaşım Koridoru Zhambyl ve Mangisteu Kesimleri, Bulgaristan'daki Ljulin-Daskalovo Otoyolu, Elin-Pelin Kostenets Demiryolu, Bosna-Hersek'teki Koridor 5C Otoyolu'nun Vlakavo-Tarcin ve Poprikuse-Nemila kesimleri, Zenica Tüneli, Kuzey Irak'taki Hawler Uluslararası Havalimanı, Altınköprü Yolu, Kuveyt'teki Uluslararası Havalimanı T4 Terminali ve Al Mutla Şehri Altyapısı, Slovenya'daki Karavanke Tüneli, Hırvatistan'daki Krizevci-Koprivnica Demiryolu ve Romanya'daki Sibiu-Pitesti Otoyolu yer alıyor. Cengiz İnşaat, bugüne kadar yurtdışında 43 kilometre, toplamda ise 260 kilometreyi aşkın tünel inşaatını başarıyla tamamladı.
BOSNA'NIN VİZYON PROJESİNİ 30 AYDA TAMAMLAYACAK
Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan İstanbul Havalimanı'nın yatırımcılarından olan Cengiz İnşaat, "Engineering News Record (ENR) Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitleri" listesindeki yükselişini sürdürüyor. Şirket yakın zamanda Bosna Hersek Federasyonu Karayolları İdaresi tarafından düzenlenen Koridor 5C otoyolu Medakovo-Ozimice Kesimi ihalesini kazandı. Bu projeyle, Avrupa ve Ortadoğu'yu da içeren geniş bir coğrafyanın büyük altyapı projelerinden birine imza atacak olan Cengiz İnşaat, Bosna Hersek'in ihale edilen en uzun ve en yüksek bütçeli projesinde, 21.3 kilometrelik yolu 30 ayda tamamlamayı hedefliyor.