Türkiye'de bir sistem ve yönetim sorunu var

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen 4'üncü Genç Türkiye Zirvesi’ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye'de rejim sorunu yok, sistem sorunu var. Sistem sorununu çözecek anayasa şart'' dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nce düzenlenen “Genç Türkiye Zirvesi: Türkiye’nin Geleceği  Bilgi Gençliği” konulu etkinlikte konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak “Yeni Anayasa, istikrar, Türkiye'nin gelecek vizyonu çerçevesinde hızlı, güçlü karar alabilmesi ve Türkiye'nin eski Türkiye iklimine dönmemesi… 7 Haziran- 1 Kasım aslında eski Türkiye noktasında kısa bir demo gibi bizlere yaşatarak çok önemli bir tecrübe de verdi. 70, 80, 90'larda yaşamış olmaya gerek kalmadan 5 aylık süreç Türkiye'nin ne tür risklerle karşı karşıya olduğunu çok net gösterdi” ifadelerini kullandı.

REJİM SORUNU YOK 

Bakan Albayrak şöyle devam etti: “Türkiye'de bir sistem sorununu çözecek bir Anayasa şart. 'Sistem' diyorum, 'rejim' değil. Birilerinin sahte ve manipülatif söylemlerini kulak ardı etmeyin. Türkiye'de rejim sorunu yoktur. Türkiye Cumhuriyete temel dayalı, demokratik bir ülkedir, laik bir ülkedir, sosyal bir hukuk devleti. Türkiye'de bir sistem, yönetim sorunu var. İstikrarsız bir siyasi iklimin, bir kısım lobilerin elinde siyaseti oyuncak yapıp, ekonomik ve kültürel iklimi darmadağın edecek bir lüksü yok. 

SON 200 YILIN EN ÖNEMLİ NESLİ

Albayrak, salondaki gençlere, son 100 yüzyılın en kritik döneminden geçildiği bugünlerde en önemli nesil olduklarının farkında olmaları gerektiğini söyledi. Albayrak, bilgiye ulaşımın kolaylaşmasının beraberinde doğru ve yanlış bilginin ayrışması zorluğunu getirdiğine işaret ederek, "Ulaşmaya çalıştığınız bilginin doğruluğundan emin olarak fikir sahibi olacağız" dedi. Albayrak, AK Parti iktidarları döneminde bütçede en büyük payı savunma yerine eğitime aktararak, Türkiye'yi bilgi çağında rekabetçi çağa taşımak için çok önemli adımlar attıklarını, bunun meyvesinin daha sonra alınacağını anlattı. 

BİLGİ SAHİBİ OLUN

Bakan Albayrak, herkesin bilgi sahibi olmaya ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, “Yoksa 3-5 tane ağaç hikayesi olur, tarihi eser derler, yıktırmazuk derler. Ben de ilk duyduğumda öyle düşündüm. Atatürk Kültür Merkezi. Merak ettim. Baktım; proje tarihi 1946'lar. Hayata geçme tarihi 1969 yani 23 sene. Şimdi 3 senede dünyanın en büyük köprüsünü, havalimanı, otoyolunu yapıyoruz. Açıldıktan 1-2 sene sonra yangın çıkmış, kapanmış. Restore edilmesi 8 sene sürmüş. Açılış tarihi 1979; bu tarihi eserse ben de tarihi eserim o zaman ben daha yaşlıyım" dedi. 

CEVAPLARI HEP AYNI

Bakan  Berat Albayrak, “Sonra 99 yılında bir deprem olmuş. Daha bugünkü iktidar yok ortada. Binanın temeli zarar görmüş.  Siyasi iktidar, 'Yıkıp, Avrupa'nın en büyük kültür, merkezini açalım' diyor. Cevap, yine 'istemezük' diye konuştu.

BREZİLYA - TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

Berat Albayrak, "Türkiye'de Gezi olayları denen hikayenin bir benzeri Brezilya'da yaşanırken gerekçe neydi bilen var mı? Toplu ulaşım ücretleri artmıştı. Meclis binasını yaktılar, dışişleri binasını istila ettiler. Ülkenin iktidarı da sosyal demokrat bir iktidar. 2000'li yılların başında ekonomik olarak çok büyük bir travma yaşayan Brezilya, 10 küsür senede ekonomisini katlamış, kişi başı geliri artırmış. Bir ülkeye benziyor bu. Orada şeriat gelecek, darbe olacak diye bir kaygıda yok. Peki arkasındaki sebep? Son birkaç aydır yaşananları dikkatle takip etmenizi isterim. Psikolojik harp taktikleriyle farklı platformların manipüle edilebileceği, manipülatif bilgilerle, bilgi dağarcığınızı kirletecek saldırılarla karşı karşıyasınız. O zaman ne yapmak lazım? Doğru bir şekilde kullanacak ve doğru bilginin ulaşımını akıllıca yönetecek zor bir dönem" diye konuştu.