Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) cari işlemler açığını sürdürülebilir bir seviyeye indirme hedefiyle turizm sektöründe uygulanacak politika ve tedbirleri de ortaya koyuyor. Bu kapsamda, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin içinde bulunduğu Uzak Doğu pazarıyla ilgili turizm planları oluşturularak hayata geçirilmesi planlanıyor. Söz konusu Uzak Doğu ülkeleri Türkiye için turizmde önemli bir potansiyel oluşturuyor.
7 ayda 438 bin turist geldi
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre, bu yılın ocak-temmuz döneminde Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya’dan Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72,5 artışla 438 bin 83’e ulaştı. Bu yılın 7 ayında Türkiye, Çin’den 225 bin 29, Hindistan’dan 83 bin 136, Kore’den 87 bin 249, Japonya’dan ise 42 bin 669 ziyaretçi ağırladı. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, YEP’te turizm sektörüne yönelik politika ve tedbirlerin bulunmasının sektör temsilcilerini çok mutlu ettiğini söyledi.
Ulaşım sıkıntısı bitiyor
Bağlıkaya, 29 Ekim’de yeni havalimanının açılmasıyla uçuş kapasitesinin artacağını, China Southern Airlines’ın 20 Aralık’tan itibaren haftada 3 kez seferlere başlayacağını ve ulaşım sıkıntısının biteceğini söyledi. Bağlıkaya, bakanlık işbirliğiyle Uzak Doğu pazarına yönelik özel birtakım aktiviteler yapılacağını sözlerine ekledi.
4 ülkenin toplam harcaması 325 milyar dolar oldu
Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Çin’in 2017’de turizm harcamalarının 325 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Bağlıkaya şunları kaydetti: “Dolayısıyla bizim ana pazarların yanında bu pazarlarda da etkin olmamız gerektiğini biliyoruz. Elimizden geldiği kadar da bu pazarlarda çalışmalar yapıyoruz.”
Kasımda Hintliler geliyor
Bağlıkaya, “Bu kapsamda, ekimde Hindistan’ın 6 şehrinde organizasyonlar yapıp farkındalık yaratacağız. Hindistan’da faaliyet gösteren tur operatörleriyle Türkiye’den 20 turizm firması iştirak edecek. Ayrıca kasımda da Hintli düğün planlamacıları İstanbul’a gelecek” dedi.