Türkiye otogazda dünya ikincisi

Otogaz kullanımında Türkiye, dünyada Güney Kore’den sonra ikinci sırada, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor. Otogaz kullanılan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından ise Türkiye dünyanın zirvesinde. 

MİRAY ÇİMEN

Dünyanın en büyük 14. LPG pazarı konumuna sahip olan Türkiye, LPG sektöründe de gelişimini sürdürüyor. Türkiye otogaz kullanımı açısından dünyada Güney Kore’den sonra 2. sıraya yükseldi. Otogaz kullanan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından ise Türkiye dünya lideri. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) edinilen verilere göre, dünyanın en büyük 14. LPG pazarı konumuna sahip Türkiye'de son 10 yılda otogaz tüketimi, artan araç sayısı ile birlikte yüzde yüzü geçen bir artışla 1 buçuk milyon tondan 3.1 milyon tona yükseldi. 

AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE 

Verilere göre otogaz kullanımı açısından ise dünyayla rekabet halinde olan Türkiye, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor. Otogaz kullanan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından ise Türkiye dünya lideri. 

İşlemler hızlanacak

EPDK ise kamuoyu görüşleri doğrultusunda lisanslandırma işlemlerini kolaylaştırıcı ve sektörün önünü açacak yeni düzenlemeler yapıyor. Bu kapsamda hem kırtasiyeyi azaltacak hem de yeni yatırımları kolaylaştıracak adımlardan bazıları şu şekilde:          

- Lisans süreçlerini kolaylaştırmak için, dağıtıcı lisansı sahipleri elektronik ortamda lisans işlemi yapacak personel bilgilerini EPDK’ya bildirecek.  

 - Yanlış bir noktadan alınan numunelerin standartlara aykırı çıkmasını önleyen yeni bir düzenleme yapıldı.  Böylece lisans sahiplerinin mağdur olması önlenecek. 

Ceza verme süreleri azalacak 

- Numunenin hangi aşamada alınacağı konusuna da netlik getirildi. Bu durum daha etkin denetimle birlikte alınan numunelerin standartlara uygun çıkma oranını da yükseltecek. Böylece sektöre yönelik ceza verme ve dava süreçleri azalacak.  

-Önceden rafineride üretilen LPG’nin, hem yurtiçi hem de yurtdışında akredite edilmiş laboratuvarlarda analiz edilmesi yükümlülüğü vardı. Yapılan düzenleme ile ikili zorunluluk kaldırıldı. Sadece yurtiçi akredite kuruluşlardan akredite edilmiş laboratuvarlarda analiz yapılması yeterli hale getirildi.