Ufuk Korcan
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 22. Dünya Petrol Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada uyardığı Kıbrıs Rum kesiminin,doğalgaz aramaları için düğmeye basması büyük tepki çekti. Fransız Total ve İtalyan ENI enerji şirketlerinin kiraladığı doğalgaz arama gemisi West Capella'nın, dün Kıbrıs açıklarında başlayacağı sondaj faaliyeti için gereken konuma yerleştiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kongrenin açılışında yaptığı konuşmada "Kimi enerji şirketlerinin Rum kesiminin atmakta olduğu sorumsuzca adımların bir parçası olmaları kesinlikle anlayışla karşılanamaz" demişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da kongrede uluslararası enerji şirketlerinin temsilcileriyle görüşmelerde Kıbrıs konusunda uyarılarını ilettiklerini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti bir devlet. Hakkını ve uluslararası hukukunu da kimseye yedirmez. Bunun mücadelesini de her anlamda hukuk içerisinde sonuna kadar bunun mücadelesini verir" dedi.
ŞİRKETLERLE GÖRÜŞTÜK
Gazetelerin ekonomi müdürleriyle biraraya gelen Bakan Albayrak, 22. Dünya Petrol Kongresi'ni ve güncel konuları değerlendirdi. Kongreye katılan şirket temsilcileriyle yapılan görüşmelerde Kıbrıs konusuna yaklaşımların nasıl olduğu yönündeki soru üzerine Albayrak, şunları söyledi: "Bu konuda isim vermeyeceğimiz şirketlerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda uyarı yaptığımız, hakikaten hukuki sorunu çözülmeden, yarın bugün riskler taşıyan sahalarda iş yapmak aslında bu halka açık uluslararası şirketler için de çok doğru bir adım değil. Bununla ilgili olarak bu firmaların bazılarıyla çok verimli görüşmeler yaptık. Bunların önemli bir kısmı bu konularda daha hassas hareket ediyorlar."
OLUMLU BAKMAYIZ
Bu çerçevede bu yönde hareket etmeyen firmaların da olduğunu belirten Albayrak "Bu firmalar özelinde de çok açık net onlara da ifade ettim, bu davranış, uluslararası hukuki noktadaki sıkıntılı duruş, bizce doğru olmayan gayri hukuki yanlış duruş, devam ettiği sürece Türkiye Cumhuriyeti, enerji piyasaları noktasında onların bu duruşuna olumlu bakmayacağız. Bununla ilgili uyarılarımızın ötesinde de bu süreci olumlu takip etmeyeceğiz. Bunların önemli bir kısmıyla pozitif görüşmelerimiz oldu, diğerleriyle ilgili görüşmelerimiz devam edecek. Çünkü biz 'bölgesel barış' diyoruz, 'buna katkı yapalım' diyoruz. Birileri de 'ben yaptım oldu' diyor. Hukuk nerede o zaman" diye konuştu.
ADA'NIN TAMAMINA AİT
Bakan Albayrak, "Ada'nın zenginlikleri Ada'nın tamamına aittir. Ama siz kafanıza göre parsel parsel sahaları belirlerim, şirketlere bunları ben ihale ederim, ondan sonra araştırır alırım derseniz buna garantör bir ülke olarak olumlu bakmamız mümkün değil" dedi.
TSK, Rum gemisini izlemeye aldı
Türk Silahlı Kuvvetleri TGC Gökçeada fırkateyni, Güney Kıbrıs'ın sondaj gemisini izlemeye aldı. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesindeki açıklamada, TCG Gökçeada'nın, doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına sondaj faaliyetinde bulunabileceği değerlendirilen West Capella
Barbaros Hayreddin Paşa Güzelyurt'a gidiyor
Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında sismik arama çalışmalar yapan Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisinin en son Magosa'da olduğunu hatırlatan Enerji Bakanı Berat Albayrak "Oradaki sismiğimizi bitirdik. İnşallah sırada bir sonraki adımımız var, Güzelyurt" dedi. Albayrak, şunları söyledi: "Güzelyurt sahası bizim için önemli. Dışişleri BM’ye özellikle bu konuda kıta sahanlığımız özelinde ifade ettiğini ve bunu kayıt altına aldığı bir saha burası. Biz bu noktada bir sonraki adımımız Güzelyurt’ta atıyoruz. Güzelyurt’taki bu çalışmalarımızla birlikte biz artık Akdeniz’de çok daha etkin bir rol oynayacağız" diye konuştu.
AKDENİZ ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye'nin alacağı sondaj gemisi ve platformlarla birlikte Akdeniz’de bu etkinliğini çok farklı bir şekilde icra edeceğine kaydeden Albayrak, "Akdeniz önemli bir bölge. Enerji kaynakları noktasında son yıllarda öne çıkan bir bölge" değerlendirmesinde bulundu.
TVF enerji yatırımı yapacak
Projelere yoğun ilgi gösterdiler
İstanbul’da gerçekleştirilen 22. Dünya Petrol Kongresi’nin enerji piyasaları için çok önemli bir organizasyon olduğunu belirten Bakan Berat Albayrak, “Tüm dünyadan çok önemli sektör temsilcileri geldi. Burada bize en çok bize yöneltilen soru neydi biliyor musunuz? Şu anda yürüttüğümüz enerji projeleri ve bu projelerle ilgili oluşacak olan yeni pazar ve piyasa potansiyelleri noktasında işbirliği ortaklık talebi… Yani şu anda yürüttüğümüz projelerin, yapmakta olduğumuz, yapacağımız, inşaat halinde olan projelerin birçoğunda yer alma noktasında çok yoğun bir talep geldi görüştüğümüz bütün ülkelerden” dedi.