Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik 2015 sonu itibarıyla 38.6 milyar lira olan aktif büyüklüklerini 2016 yıl sonunda 43 milyar liraya çıkartmayı hedeflediklerini açıkladı.Bankanın ana büyüme alanının KOBİ’ler olduğunu ifade eden Çelik “1980’li yıllardan bu yana Katılım Bankacılığı sektörü olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin hep yanında olduk. Dolayısıyla Banka olarak burada güçlü bir 'know-how’ımız var. KOBİ’lerin yanı sıra ticari bankacılık önem verdiğimiz ve yoğunlaştığımız segmentlerden birisi. Tabii bireysel bankacılığı da ihmal etmemiz sözkonusu değil, orada da büyümeye devam edeceğiz” diye konuştu.
TEKNOLOJİ YATIRIMI ARTACAK
2016’da ilkeli bankacılık çatısı altında müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceklerinin altını çizen Osman Çelik toplanan ve kullandırılan fonlarda sürdürülebilir büyüme sağlamanın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirtti. Bankacılık sektöründe dijital dönüşümün çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Aynı zamanda etkin risk yönetimi, dağıtım ağının geliştirilmesi, verimliliğin artırılması, bilgi sistemleri dönüşümü ve müşteri deneyiminin iyileştirilmesi alanlarında ki çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Bu alanda teknoloji yatırımlarımızı artırarak gelişmeye devam edeceğiz" dedi.
SUKUK 6.4 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Ekonomi yönetiminin katılım bankacılığına destek vermesi ve yeni oyuncuların girişiyle sektörün büyüme ivmesinin önümüzdeki yıllarda daha da hızlanacağına inandığını söyleyen Çelik, şöyle devam etti: "Aynı zamanda sektör ürünlerine yönelik farkındalığın artmasıyla birlikte talebin ve ürün kullanımının da artacağı öngörülmektedir. İslami finansın önemli ürünlerinden biri olan ve 2010'a kadar daha önce ülkemizde hiç kullanılmamış olan sukuk ihracının 5 yılda 6,4 milyar TL hacme ulaşmış olması güzel bir gelişmedir."
Planda yer almak bizim için önemli
TÜRKİYE Finans Genel Müdürü Osmam Çelik, katılım bankacılığının geleceğiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 10. Kalkınma Planı'nda İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı Eylem Planı’nın 7. Bileşeni’nin “Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Sisteminin Geliştirilmesi’ne” ayrılmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
Danışma Kurulu kurulmalı
Çelik sektörün büyümek için nasıl bir strateji izlemesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi: "Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in de bahsetmiş olduğu koordinasyon mekanizmasının, sektörün gelişimine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu minvalde bağımsız ve tüm katılım bankaları üzerinde yaptırım gücü olan ortak bir Danışma Kurulu’nun kurulması da gündemde."
Birlikte daha hızlı büyürüz
Yeni oyuncuların sektöre girmesinden memnun olduklarını söyleyen Çelik birlikte çalışarak daha hızlı büyüyeceklerine inandıklarını söyledi. Kamu bankalarının Katılım Bankacılığı alanında faaliyete geçmelerinin, rekabeti ve dolayısıyla hizmet ve ürün kalitesini artıracağını ifade eden Çelik, "Kamunun katılım bankacılığına girmesi sektörün büyüme ivmesini hızlandıracak. Böylece hem yeni sermaye girişi olacak, hem de kamu eliyle yeni ürünler geliştirilecek" diye konuştu.
2025 yılında 300 milyar $
ÇELİK, "Kamunun bu sektöre girmesi katılım bankacılığının Anadolu’ya yayılmasına da büyük katkı sağlayacak" dedi. Çelik, "Faizsiz finans sisteminin aktif büyüklüğünün 2025'te 300 milyar dolara ve sektör payının ise yüzde 15’e yükselmesi hedefleniyor" dedi.