'Türkiye ekonomisi yüzde 2.6 büyüdü'

Türkiye ekonomisi 2018’de yüzde 2.6 büyüdü, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 3 daraldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ''İktisadi faaliyette en kötü geride kaldı. İç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladık'' dedi.  

Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 2.6 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ekonomi 2018’de yüzde 2.6 büyürken, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3 daraldı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 19.1 artarak 3 trilyon 700 milyar 989 milyon lira oldu. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2018’de zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 1.3, sanayi sektörünün yüzde 1.1 artarken, inşaat sektörünün yüzde 1.9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de 5.6 artış kaydetti. 

HANEHALKI TÜKETİMİ ARTTI  

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2018 yılında bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre yüzde 1.1 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 57.6 oldu. Geçen yıl devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 14.4, sabit sermaye oluşumunun payı yüzde 29.7 olarak kayıtlara geçti. 2018’de zincirlenmiş hacim endeksine göre, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3.6 artarken, gayri safi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 1.7 azaldı. İşgücü ödemeleri 2018’de, bir önceki yıla göre yüzde 18.6, net işletme artığı/karma gelir yüzde 18.7 yükseldi. İşgücü ödemeleri geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.5, net işletme artığı/karma gelir yüzde 10.6 artış kaydetti. 

Bakan Albayrak, Üsküdar'da esnafı ziyaret etti, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Süreç başarılı bir şekilde atlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabından büyüme verilerini değerlendirdi. Albayrak, "İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir” dedi. Albayrak, geçen yılın son çeyreğine ilişkin yüzde eksi 3’lük büyümenin piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini belirten Albayrak, “İç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönemde, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık” diye konuştu. Albayrak, tarihin en ciddi spekülatif saldırısı yanında küresel alanda büyümenin yavaşlama eğilimine girmesine rağmen 2001 ve 2008 yıllarındakine benzer bir durumun gerçekleşmediğine dikkati çekerek, sürecin başarılı bir şekilde atlatıldığını bildirdi. 

NİSANDA GÜÇLENECEK 

Bakan Albayrak, şunları kaydetti: "Son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler, bu yıl büyümenin YEP’te öngördüğümüz şekilde seyredeceğine inancımız tamdır. 2019’a ait güncel veriler, ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğine, büyümedeki yavaşlamanın geçici bir durumu yansıttığına ve ılımlı toparlanma eğiliminin başladığına işaret etmektedir. Nisandan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz.” 

Kişibaşı gelir 45 bin 463 lira

Kişi başına GSYH değeri, 2018’de cari fiyatlarla 45 bin 463 lira (9 bin 632 dolar) olarak hesaplandı. Bu değer, 2017’de 38 bin 660 liraydı. (10 bin 597 dolar) GSYH verilerinde revizyon yapılırken, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.2’ye düşürülen birinci çeyrek büyüme hızı verisi yüzde 7.4’e çıkarıldı. İkinci ve üçüncü çeyrek büyüme hızları ise bir önceki yılın aynı çeyreklerine göre sırasıyla yüzde 5.2’den 5.3’e ve yüzde 1.6’dan yüzde 1.8’e yükseltildi. 

İŞ DÜNYASI NE DİYOR?

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Alacağımız derslerle fırsatı değerlendirelim

Artık önümüze bakma zamanı. Türkiye ekonomisi zorlukları aşma gücüne sahiptir. Alacağımız derslerle, 31 Mart'tan sonra uzun sürecek seçimsiz bir dönemin vereceği fırsatı iyi değerlendirerek pozitif bir büyüme dönemine gireceğimize inanıyorum.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Moral vericibir oran, şimdi 2019'a bakalım

2018’i her şeye rağmen yüzde 2.6’lık büyümeyle kapattık. Bu moral verici bir oran. Şimdi 2019’a yoğunlaşma zamanı. Reel sektörün kaynaklarını tam randımanla ihracata tahsis ederek 2. çeyrekten itibaren yeniden bir büyüme kuşağına gireceğine inanıyoruz.

TİM Başkanı İsmail Gülle: Büyümeye en büyük destek ihracattan 

Ekonomik saldırıların yansımasını gördük. GSYH’mız son çeyrekte yüzde 3 daralırken, yıl genelinde yüzde 2.6 büyüdü. En dikkat çekici nokta ise net ihracatın son çeyrekte büyümeye 8.4 puanlık katkı vermesi. Büyümenin en büyük destekçisi ihracat oldu.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Halk Yatırım-Banu Kıvci Tokalı: Kamu tüketim harcamaları destek oluyor

Hem küresel ekonomide yavaşlama hem de iç talepte yeniden dengelenmenin oluşmasıyla, bu yıl dış ve iç talep kompozisyonundaki farklılaşmanın daha makul boyutlara gelmesini bekliyoruz. Kamu tüketim harcamaları büyümeye destek olmaya devam ediyor.  

İş Yatırım-Muammer Kömürcüoğlu: Yavaşlamanın hız kestiğine işaret ediyor 

Bu yılın ilk çeyreğine ait öncü göstergeler yavaşlamanın en azından hız kestiğine işaret ediyor. Yılın ikinci yarısında da baz etkisinin olumlu katkısı ve finansal piyasalardaki dalga boyunun azalmasının da etkisiyle ekonomide ılımlı bir toparlanma bekliyoruz. 

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin: Kötümserlerin negatif tezleri çıkmayabilir

En kötü şartlar altında bile Türkiye’nin 2018’de yüzde 2.5 büyüyeceğini dile getirmiştik. IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların Türkiye 2019'da negatif büyür tezleri doğru çıkmayabilir. Ama bunun için Türkiye’nin ikinci yarıda toparlanması şart.