Türkıye, büyümede  Avrupa'nın baş tacı

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte % 4.8 büyümeyle beklentileri aştı. Küresel büyümeye ilişkin tedirginliklerin arttığı bir ortamda Türkiye, Avrupa ülkelerinin tamamını geride bıraktı, en yakın rakiplerine bile 0.6 puan fark attı. 

Türkiye, bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4,8'lik büyüme oranıyla, Avrupa ekonomileri arasında ilk sıraya yerleşti. Aynı dönemde, 28 üyeli Avrupa Birliği (AB) ve 19 üyeli Euro Bölgesi'nde ortalama büyüme sırasıyla yüzde 1,8 ve yüzde 1,7 düzeyinde gerçekleşti. Böylece Türk ekonomisi, küresel büyüme ve ticarete ilişkin tedirginliklerin sürdüğü son dönemde büyümesini sürdürerek, tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktı. 

İÇ TALEP %4.8 KATKI VERDİ 

Gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) 2016 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gerçekleşen yüzde 4.8 artış, yüzde 4.5 olan piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşti. İç talep, ilk çeyrekte gerçekleşen yüzde 4.8 seviyesindeki büyümeyi yaklaşık 6.4 puan yukarı çekti. Net ihracatsa 1.5 puan olumsuz etkiledi. Stok değişiminin katkısı ise 0.4 puan yukarı yönlü oldu. Bu dönemde özel sektör harcamaları büyümeye 4,7 yüzde puan katkı sağlarken kamu sektörü harcamalarının katkısı 1,2 yüzde puan düzeyinde gerçekleşti. Ticaret ortaklarımızdaki zayıf talep ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar sebebiyle, net dış talep 1.5 yüzde puan negatif katkıyla büyümeyi sınırlandırdı. 

TAHMİNLER REVİZE EDİLEBİLİR

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, iç talebin geçen yılın son çeyreğinden daha yüksek geldiğini, dış talebin ise pozitiften negatife döndüğünü belirterek, “Reel ücret artışlarının ekonomiyi destekleyen faktör olmaya devam ettiğini görüyoruz. Temel hikaye aynı: Hanehalkı tüketimi sayesinde büyüyoruz. Yatırım tarafı ise negatif... Bu verinin ardından piyasada ortalama yüzde 3.5 olan 2016 yıllık GSYH artış beklentilerinin yüzde 4'lere revize edilmesi olası.”

BAKANLAR NE DiYOR?

6.9 milyon kişiye istihdam sağlandı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Jeopolitik gerginliklere ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen, güçlü performans sürüyor. Küresel krizden bugüne toplam 6,9 milyon kişiye, son bir yılda ise 880 bin kişiye yeni istihdam sağlandı. 

Yılsonu OVP’nin üzerine çıkabilir

Ekonimi Bakanı Nihat Zeybekci: 25 AB üyesinin tamamından hızlı büyüdük. Türkiye, OVP'de 2016 yılı için öngörülen yüzde 4,5’lik büyüme oranını yakalayabilecek hatta daha da üstüne çıkabilecek potansiyele ve kararlılığa fazlasıyla sahiptir. 

Sanayicilerimizin öncülüğünde...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: Sürükleyici, yüzde 5.9 büyüyen sanayi üretimi oldu. Dünyanın düşük büyüme sorunu yaşadığı bir dönemde yakaladığımız oran sanayicilerimizin öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz bir başarı. Türkiye, sahip olduğu güven ve istikrarla, hem büyümesini hızlandırmaya hem de büyümenin kalitesini artırmaya devam edecektir. 

Türkiye hâlâ güvenli liman

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Büyüme oranı, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada halen güvenli bir liman olduğunun göstergesi. Türkiye ekonomisi küresel kriz sonrasından başlayarak 26 çeyrektir aralıksız büyümektedir ve söz konusu dönemde sürekli büyüme kaydeden ender ülkelerdendir. 

26 Çeyrektir kesintisiz büyüyoruz

Türkiye ekonomisi, geçen yılın 1. çeyreğinde yüzde 2,5 büyümüş, özellikle son çeyrekteki yüzde 5,7'lik performansıyla yılı yüzde 4'lük büyümeyle tamamlamıştı. Bu yılın ilk çeyreğindeki beklentilerin üzerindeki performansıyla kesintisiz büyümesini 26'ncı çeyreğe taşıyan Türkiye ekonomisi, en son 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı. 

iLK ÇEYREKTE HANGi SEKTÖR NE KATKI VERDi

- Sektörel bazda cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı, yüzde 23 ile kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlik sektöründe kaydedildi. l Yüzde 17.1'yle su temini kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri ikinci. l İdari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 17'yle üçüncü oldu. l En küçük büyüme ise yüzde 1.4'le madencilikte görüldü. 

- İnşaat sektörünün büyüme hızı yüzde 13,3 olarak belirlendi.

PATRONLAR NE DiYOR?

Müjdeler için sabırsızlanıyoruz

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: Güçlü büyüme cesaret verici. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, yatırımlarda dev ölçekli yeni sanayi şirketleri oluşturmak için benzeri görülmemiş teşvikler verileceğini işaret etti. İş dünyası olarak bu çalışmayı heyecanla bekliyoruz.

Öncü göstergeler 'devam' diyor

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: küresel krize ve jeopolitik risklere rağmen, bu trendi önemsiyoruz. Öncü göstergeler pozitif büyümenin süreceğine işaret ederken, iş âleminin temsilcileri olarak bizlerin de Türkiye ekonomisine inancımız sürmektedir. 

Siyasi istikrarın getirdiği netice

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Hükümet istikrarının ortaya çıkardığı bir netice. Türkiye ekonomisinin gücünü ve dinamizmini gösteriyor. Türkiye'de tek başına siyasi bir iktidar ve siyasi istikrar var. Ekonomik hedefler açıklanmıştır. 

Ekonomi doğru yönde ilerliyor

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Tuncay Özilhan:  Ekonominin doğru bir yönde gittiğini gösteriyor. Turizmin bu kadar etkilendiği bir ortamda bu büyüme iyi bir büyüme, ama ikinci ve üçüncü çeyreklerde büyümenin düşeceği hissiyatındayım.

Reel sektörümüz 'paydaş' yapılmalı

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: Ümit verici. Faiz ile ilgili düşüşün ekonomiyi olumlu etkilemesi lazım. Sanayi kesimindeki büyümenin önemli olduğuna işaret etmek lazım. Geciktirilmeden, reel sektörü büyümenin paydaşı haline getirmek gerek.

Dünya rahatlarsa 'farkla' büyürüz

Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu:  Motive edici bir rakam. Bu, üretim ve ihracata dayalı olursa daha doğru bir büyüme olduğunu göreceğiz. Etraftaki siyasi gelişmelerin rahatlaması halinde büyümemiz de çok farklı yerlerde olacaktır.

Artan gelir doping oldu

Büyümeye en büyük katkı iç tüketim harcamalarından geldi. Asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılması, e meklilerine yıllık ilave 1.200 TL verilmesi, esnafın emekli aylıklarından yapılan SGK destek primi kesintisinin kaldırılması gibi etkenler, vatandaşın 'harcanabilir gelir'ini artırdı.

Türkiye büyümede OECD'de ilk üçte

Haziran ayı OECD Ekonomik Görünüm Raporu'na göre örgüt, Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 3,4'ten 3,9'a yükseltti. Orta Vadeli Program'da bu yıl yüzde 4,5 büyümesi öngörülen Türkiye, OECD tahmininde olduğu gibi yılı yüzde 3,9 ile tamamlasa bile, bir basamak yukarı çıkarak üçüncü sırada yer alacak.

Güçlü ekonomi!

BERENBERG Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland: Büyüme verisi, Türkiye ekonomisinin tahmin edilenden daha güçlü olduğunu gösteriyor. 

Beklenti bu değildi

COMMERZBANK Gelişmekte Olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose: Büyüme beklediğimden yüksel oldu. Cari açık da beklentilerden iyi geldi. 

Kamu yatırımı vurgusu

NOMURA Stratejisti Henrik Gullberg: Büyüme iç tüketim ve kamu harcamalarındaki artıştan dolayı beklentilerden iyi çıktı. Kamu yatırımları da büyümeyi olumlu etkiledi.