ÖZGÜL ÖZTÜRK / ŞENAY KÖŞDERE
Dünyanın en büyük enerji organizasyonu olarak kabul edilen, 25-30 yıllık enerji stratejilerinin belirlendiği Dünya Enerji Kongresi'nin 23'üncüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde İstanbul'da başladı. Katılımın oldukça yüksek olduğu kongrede, tüm dünyanın büyük enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileri yerini aldı. Sektör oyuncularına göre, kongreye bu kadar geniş, üst düzey bir katılım olması sürpriz değil. Hatta eğer kongre, İstanbul'da değil, herhangi bir Avrupa kentinde düzenleniyor olsaydı, böyle bir atmosfer oluşmayacaktı. Çünkü dünya biliyor ki artık enerjide 'yeni bir dönem' başlıyor, kartlar yeniden dağıtılıyor. Ve bu yeni dönemde Türkiye artık oyuncu değil, oyun kurucu.
3. nükleer gündemde
Türkiye enerji sektörünün önemli oyuncuları da zirvede yerini aldı. İş dünyasının temsilcileri kongrenin önemine dikkat çektiler. Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Önemli iş adamları, çok büyük şirketlerin üst düzey yöneticileri buradalar. Ve İstanbul'un nasıl bir şehir olduğunu, Türk ekonomisini onlara tekrar anlatma şansımız var. Enerjinin 20 -25 yıllık perspektiğinin burada tartışılır olması gerçekten Türkiye için gurur verici. Türkiye son 12 yılda kurulu güçte iki mislini geçti. 30-32 bin megavattan bugün artık 80 bin megavatı konuşuyoruz. Yatırımlar da sürüyor. Nükleerde 3'üncü santral konuşuluyor" diye konuştu. Putin'in gelişine de vurgu yapan Özdemir, "Türkiye bir enerji köprüsü konumunda. Bunu ileri götürecek beklediğimiz bazı proje müjdeleri var" dedi.
MOODY'S MODUBOZAMAZ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise, bu zirvenin son birkaç aydır dünyada Türkiye'yle ilgili yapılan spekülasyonlara en iyi cevap olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Putin’in gelmesi, Rusya’yla işlerin iyiye gitmesi de ayrıca gücümüze güç katıyor. Biz bir mod yakaladık, Moody's bizim modumuzu bozamaz" ifadelerini kullandı.
10 yılda 70 milyar $ yatırım
Kongrenin ikinci gününde konuşma yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, daha iyi bir enerji geleceği için birlik çağrısında bulundu. Son 10 yılda enerji üretim kapasitesiyle enerji üretimi ve dağıtımının özelleştirilmesine 70 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade eden Sabancı, "Enerjisa olarak biz, iş ortağımız E.ON ile birlikte bu yatırımın 11 milyar dolarını gerçekleştirdik. Yaklaşık 20 milyon kullanıcıya verimli elektrik üretimi ve dağıtım hizmeti veriyoruz" diye devam etti.
DOĞALGAZDA MERKEZ
Son 15 yılda üretim kapasitesinin üçe katlandığını vurgulayan Sabancı, "Türkiye enerjideki güçlü büyümenin altından kalktı, ötesine geçti. Özelleştirilmeler yatırımları artırdı. Elektrik ve doğalgaz pazarlarının serbestleştirilmesi en önemli amacımız olmalı. Serbest pazarla Türkiye bölgede doğalgaz ticaret merkezi olma potansiyeline sahip" dedi.
SOCAR'dan18 milyar $
Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev de, Türkiye'deki yatırımlarının devam edeceğini belirterek, "Türkiye'nin 2023 hedefleri için enerjide 100 ila 120 milyar dolar yatırım yapılmalıdır. SOCAR, Türkiye’deki 18 milyar dolarlık enerji altyapı yatırımlarıyla ihtiyacın yaklaşık yüzde 20'sini karşılayacaktır" dedi.
Dünyada enerji devrimi var!
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak da, "Dünyada enerji piyasası artık değişiyor. Burada da aslında bu devrimi konuşuyor olacağız. Enerjide rekabet kızışıyor. Artık 'bu pazar benim, buraya benim dışımda kimse enerji satamaz' diye bir durum söz konusu değil" diye konuştu.