Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 1-1.5 asırdır güçlü ülke olmanın yolunun, enerji kaynaklarına sahip bulunmaktan veya bunlar üzerinde söz sahibi olmaktan geçtiğini belirterek, "Enerji alanında yaptığımız tüm bu çalışmalar sayesinde, medeniyetlerin buluşma noktası olan Türkiye, artık enerji uzmanları tarafından 'enerjinin İpek Yolu' olarak isimlendiriliyor" dedi. Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin jeopolitik konumu gereği, büyük enerji üreticileriyle tüketicileri arasında doğal bir köprü durumunda olduğunu vurguladı.
HATIRI SAYILIR BİR AKTÖRÜZ
“Enerji hinterlandının merkezinde yer almamız yanında, siyasi istikrarımız ve ekonomik gelişmişliğimizle de uluslararası enerji arenasında hatırı sayılır bir aktör konumundayız" diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Azerbaycan petrolünün Akdeniz'e ulaşmasını sağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesiyle, yine Azerbaycan doğalgazının ülkemize ve Avrupa'ya sevkini mümkün kılan Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı projesini başarıyla tamamladık. Gündemimizdeki yeni projeler arasında ilk önceliğimiz Güney Gaz Koridoru'dur. Güney Gaz Koridoru'nun ana unsuru olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı yani kısa adıyla TANAP üzerinden ilk aşamada Türkiye'ye 6 milyar metreküp, Avrupa'ya 10 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Bu hattın devamı niteliğindeki Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı TAP'ın da planlandığı şekilde tamamlanarak inşallah 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz."
KAZAN-KAZAN ANLAYIŞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir başka önemli projenin de dünyanın en önemli gaz tedarikçilerinden Rusya Federasyonu ile yürütülen Türk Akımı Projesi olduğunu belirterek, "Ayrıca ilgili tüm tarafların 'kazan-kazan' anlayışıyla hareket etmesi halinde Doğu Akdeniz ve Irak doğalgazı başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye de hazırız" ifadelerini kullandı.
Sismik arama çalışmalarına devam edeceğiz
Türkiye’nin denizlerde arama ve üretim faaliyetlerine odaklandığına dikkat çeken Bakan Albayrak, “Akdeniz'deki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Karadeniz'e de bu anlamda aynı yoğunlukta eğiliyoruz. Sismik araştırmaların ardından keşif ve sondaj çalışmalarına yoğun bir mesai harcayacağız. Bu çalışmaların, Akdeniz ve Karadeniz'in potansiyelinin anlaşılması, Türkiye'nin enerji güvenliğinin güçlendirilmesi ve bölge coğrafyasına da katkı yapması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Enerji talebimiz iki katına çıkacak
Büyümenin sürdürülebilir olması için enerjide yerli kaynakların en üst düzeyde kullanılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, “10 yıl içerisinde iki kat artacak olan enerji talebini karşılayabilmemizin yolu 2023'e kadar ilave 50 bin megavat kurulu ek gücü sisteme dahil etmemizden geçiyor" diye konuştu.
Doğa dostu santrallar geliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yenilenebilir enerjinin yanında yerli kömürün yeni nesil, doğa dostu, ileri teknolojiye sahip santrallerle ekonomiye kazandırılması için de çalıştıklarını bildirdi.
3. nükleer santral için çalışmalara başladık
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerının devreye girmesiyle enerji ihtiyacının en az yüzde 10'luk kısmının buradan karşılanacağını belirterek, “Rusya ile yürüttüğümüz Akkuyu Projesi'ni, milli sermayemizi de katarak güçlendirdik. Sinop Projesinde de inşaata en kısa sürede başlamak istiyoruz. G20'de Japonya Başbakanı Abe ile bunu etraflıca görüştük. Hatta üçüncü bir nükleer güç santralı projesiyle ilgili çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunuyoruz" dedi.
15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ UNUTULMADI
22. Dünya Petrol Kongresi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı Başkanlık Seremonisiyle devam ederken, seremoni başlangıcında 15 Temmuz Şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.
Doğalgaz depolamada en büyüklerden olacağız
Enerji Bakanı Berat Albayrak, 2023 itibarıyla doğalgaz depolama kapasitesinin 11 milyar metreküpe çıkacağını ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin son 15 yılda enerjide devrim niteliğinde adımlar attığını belirterek, "Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. 2023 itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük kapasiteye sahip ülkelerden biri olacağız" dedi. 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Seremonisi"nde konuşan Albayrak, petrol ve doğalgaz alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan bu kongreye 2014'ten beri çok iyi bir şekilde hazırlandıklarını söyledi. Albayrak, kişi başı elektrik talebinin OECD ülkeleri arasında en hızlı artan ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, bu talebi karşılamak için elektrikteki kurulu gücün neredeyse üç katına çıkarıldığını anımsattı.
MİLLİ ENERJİNİN ÖNEMİ
Geçen yıl Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp ve ham petrol ithalatının da yaklaşık 40 milyon tona ulaştığını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti: "Ülkemizin enerji sektörü, enerjide hızlı talep artışı ve ithalat bağımlılığıyla tanımlanıyor. Sektörü yönetebilmek için hızlı ve politik reflekslere, iyi yönetişime, öngörülebilir bir düzenleyici çerçeveye ve özel sektör yatırımlarının harekete geçirilmesi için önemli düzenlemelere ihtiyaç var.”
Türkiye güçlendikçe biz de güçleniyoruz
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında her alanda ortaklık ve iş birliği bulunduğunu belirterek, "Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk, kardeşlik ve birlik bölgeye istikrar getiriyor" dedi. Türkiye'nin büyük bir güç ve dünya çapındaki birçok meselede çözüm sağlayamaya muktedir bir ülke olduğunu belirten Aliyev, bütün bu başarıların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğiyle elde edildiğine dikkati çekti. Aliyev, "Türkiye güçlendikçe biz de güçleniyoruz. Türkiye ve Azerbaycan, bütün meselelerde birbirinin yanındadır" diye konuştu.
İPSO-FAKTO haklarımızı koruyacağız
Kıbrıs Rum liderliğinin tek yanlı arama işlemleri yerine yapıcı olması gerektiğini belirten Başbakan Yıldırım, "Haklarımızı koruyacağız" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, özellikle Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu bir kez daha hatırlatmak istediğini belirterek, "Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz'de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz. Türkiye kendisine ait ipso-fakto hakları ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Kıbrıs Rum liderliği barışın önünü tıkamak ve tek yanlı arama işlemlerine başlamak yerine, yapıcı bir tutuma yönelmeli" diye konuştu.
GELİŞMİŞLİK ÖLÇÜSÜ
Doğu Akdeniz'in enerji alanında önemli bölge olduğunu ifade ederen Yıldırım, buradaki yeni kaynakların sahalardan en büyük pazarlara ulaştırılmasında doğal ulaşım yollarının en önemli güzergahından birinin de yine Türkiye olduğunu söyledi. Yıldırım, "Üretici veya tüketici olsun, barış ve iş birliğini destekleyen bütün komşu bölge ülkelerinin enerji güvenliğine de katkı sunmayı önemsiyoruz" dedi.