Türk zırhlı araçları dünyada gaza basıyor

Türk savunma sanayii devlerinin Polonya ve Azerbaycan'daki fuarlarda gövde gösterisi sürerken, Avrupa'ya ihraç edilen yerli zırhlı araçların, yapılacak anlaşmalarla bölgede yeni ülkelerde de kullanılması bekleniyor.

Türk savunma sanayiinin Polonya ve Azerbaycan'daki fuarlarda gövde gösterisi sürüyor. Polonya'nın Kielce kentindeki MSPO 2022'de Türk savunma sanayii bünyesinde geliştirilen ve Avrupa'ya ihraç edilen zırhlı araçların, bölgede yeni ülkelerin kullanımına sunulması hedefleniyor. Nurol Makina da fuarda Ejder Yalçın ve Yörük 4x4 Pikap'ın maketlerini sergiledi. Nurol Makina Stratejik Pazarlama ve Pazar Geliştirme Direktörü Emre Akın, "Bu yılki savaş üzerine Doğu Avrupa ülkelerinin özellikle savunma sistemi tedarikinde kendini kanıtlamış iyi ürünlere, hızlı ve rekabetçi fiyatlarla ulaşma konusunda daha istekli olduklarını görüyoruz" dedi.

4 KITADA, 20 ÜLKEDE

Akın, şunları söyledi: "Nitekim Ejder Yalçın, Yörük, Ilgaz, Ejder TOMA gibi ürünlerimiz şu an itibarıyla 4 kıtada, 20 ülkede, 1500'den fazla araçla hizmet veriyor. Avrupa'dan ilk projemizi Macaristan'da birkaç yıl önce imzaladık. Burada giderek derinleşerek devam ediyoruz. Polonya'daki bu fuar ortamı da bize Avrupalı kullanıcılara, karar vericilere ulaşma anlamında çok değerli bir platform, imkan sunuyor. Önümüzdeki yıllarda Nurol Makina'nın Avrupa'daki araç sayısında hızla bir artış göreceğiz."

%30'U POLONYA'DAN

Türk savunma sanayii bünyesinde üretilen 'taktik operasyonel malzeme' ve 'taktik medikal ürünlerle' başlayan ihracat faaliyetleri dünyanın farklı noktalarında önemli potansiyele ulaştı. Bu kapsamda Fora Grup Savunma Teknolojileri de, güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan ürünlerini Polonya'daki fuarda sergiledi. Fora Grup Savunma Teknolojileri Direktörü Melih Aktaş, Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber artan taleple 15'ten fazla ülkeye ürünlerini ihraç ettiklerini söyledi. Aktaş, "Bu ülkede yerleşik partner ve temsilciliğimiz üzerinden Polonya ordusu ve polisinin askeri medikal ve askeri tekstil konusundaki tedariklerini yapıyoruz. Yıllık üretim kapasitemizin yüzde 30'unu sadece Polonya'dan gelen siparişler oluşturuyor" dedi.

ROKET VE FÜZE SİSTEMLERİNE AZERBAYCAN'DAN BÜYÜK TALEP

Bakü'dekİ ADEX 2022'ye katılan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullandığı sistemlerin Azerbaycan ordusu tarafından kullanımında da ciddi bir ivme yaşandığını, ROKETSAN üretimi güdümlü mühimmat, roket ve füze sistemlerinin Azerbaycan'da ciddi talep gördüğünü belirtti. TSK ile Azerbaycan ordusu arasındaki yakın ilişkinin ve bütün silah sistemlerinde ortak kullanıma geçilmesinin TSK'nın kullandığı bütün sistemlerin Azerbaycan ordusu tarafından da kullanılmasını garanti hale getirdiğini belirten İkinci, "Ürettiğimiz balistik sistemler başta olmak üzere birçok ürün Azerbaycan ordusu tarafından kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

YERLİ YAZILIM KULLANACAKLAR

HAVELSAN Azerbaycan Ülke Direktörü Erhan Abdullah Kanat ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı yazılımların, Azerbaycan'da da kullanılması için çalışmalara başladıklarını ve kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.