Türk şirketlerini yeni sanayi devrimine hazırlamaya talibiz

Türkiye'nin 3'üncü sanayi devrimine geç kaldığını ancak bu kez aynı hatayı yapmamak için çok istekli ve agresif olduğunu vurgulayan Ahmet Doğan, ''Siemens'le birlikte Türk firmaları Endüstri 4.0'a hazırlamaya talibiz'' diyor.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE - senay.kosdere@aksam.com.tr

Dünyanın önde gelen IT firmaları arasında yer alan Atos'un, 72 farklı ülkede 100 bin çalışanı var.  Şirket Türkiye'deyse 500 çalışan ve 100 milyon euronun üzerinde ciroya sahip.  Atos, geçtiğimiz yıllarda Siemens'in BT çözümlerini ve hizmetlerini satın almıştı. Atos Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Ahmet Doğan, "Siemens'le birlikte Türk firmalarını Endüstri 4.0'a hazırlamaya talibiz" diyor.  

Herkesin dilinde bir Endüstri 4.0 var. Nedir bu Endüstri 4.0? 

Endüstri 4.0 terim olarak 4. sanayi devrimi anlamına geliyor. İlk sanayi devrimi su ve buhar gücü ile üretim mekanizmasının üzerine kuruluydu. Onu ikinci sanayi devrimi olan elektrik enerjisi izledi. Üçüncü sanayi devrimi olan dijital devrimle elektronik kullanımı arttı. Endüstri 4.0 bir konsept. Bir fabrikayı, akıllı fabrikaya dönüştürmek diye de özetleyebiliriz. 

Atos bunun neresinde? 

Biz bu konuda Siemens'le birlikte hareket ediyoruz. Siemens bunu kendine misyon olarak edindi. Türkiye 3'üncü sanayi devriminde geç kalmıştı. Ancak bu kez aynı hatayı yapmamak adına  çok agresif ve istekli. Siemens de buna paralel olarak çok agresif hareket ediyor. Siemens'in bu konuda iki ortağı var. IT alanında ortağı biziz. Aslında herkes şu anda Endüstri 4.0 diye konuşuyor ama aynı zamanda bir kafa karışıklığı da söz konusu. Türkiye bunun nasıl, neresinde yer alacak bilinmiyor. Ama tabii biz Atos olarak Türkiye'nin bu atağında öncü olması arzusunun içerisindeyiz. Ve şirketlere bunu anlatmak yol göstermek istiyoruz.  Bu konuda ilk adımları da attık. Globalde de bu konuda ciddi çalışmalarımız var.  

Dünyada ne yapıyorsunuz? 

Global arenada Atos'un Endüstri 4.0 için yaklaşımı olan “Smart Factory/Akıllı Fabrikalar” konseptimizi duyurduk. Global organizasyonunu bu değişikliğe adapte ederek, yalnızca bu konu özelinde çalışacak yeni birimler kurduk. Viyana'da bir dijital fabrikamız var.  Bu Viyana Üniversitesi ile beraber yürüttüğümüz bir proje. Burada makineler birbirine bağlandığında, optimize ettiğinizde neler olur bunu gösteriyoruz. Ürünün hızı, kalitesi nasıl değişiyor görebiliyorsunuz.

4 milyar insanın gözü Rio 2016'da

Atos, Rio Olimpiyatları'nın iş ortağı. Ne tür yenililikler var?

Olimpiyatlar, 200’ün üzerinde ülkeyi doğrudan ilgilendiriyorlar. Atos olarak olimpiyatlarda uzun süredir başroldeyiz. Rio’daki oyunları da Big Data ile gazetecilere, atletlere ve 4 milyar TV izleyicisine sadece 0.5 saniyelik sürede aktaracağız. RİO 2016, dünyaya 250 sunucu, 80 farklı sistem ve uygulamayla oyunları aktaracak. 8 milyar cihazdan anlık dünyanın her yerine ulaşacak. 200 bin kişinin resmi olarak çalışacağı RİO 2016’ya 70 bin de gönüllü destek verecek. 30 bin medya mensubunun takip edeceği spor müsabakalarına 300 binden fazla insan akredite olmuş durumda.

İlk sırada kamu ve enerji var

İlgilendiğiniz şektörler neler?

Başta kamu, enerji, finans, telekom, perakende ve sağlık geliyor. Kartal, Maslak, Ankara, Düzce ve Ordu'da faaliyetlerimiz var.  Aynı zamanda yaklaşık 1.100 müşteri temsilcimizle finans ve telekom gibi farklı sektörlerden firmalara çağrı merkezi sunuyoruz. Kent güvenliği, akıllı şehirler ve verimli kamu teknolojileri konusunda projeler geliştiriyoruz.

Yeni hedef İstanbul

Kamu alanında da yeni planlar var mı? 

Kamuda en önemli çalışmalarımızdan biri NATO projesi. İzmir’deki Mobese sistemi de iyi bir örnek. İZSU da kamu alanındaki bir diğer başarılı projelerimizden biri. Geliştirilen çözümlerle İzmir’in, dünya çapında bir bilişim altyapısına kavuştuğunu söylemek mümkün. Elbette bu alanda çalışmalarımızı hızlandırmayı özellikle de İstanbul pazarındaki fırsatları değerlendirmeyi düşünüyoruz. 

Yan hakları çalışanlar belirliyor

Atos, çalışan mutluluğu için ne gibi uygulamalar yapıyor?  

Well Being at Work diye bir uygulamamız var. Çalışanlarımızın bir kısmına haftanın belli günlerinde evden çalışma imkanı sunuyoruz. Ayrıca servis, yemek, sigorta, benzin parası gibi yan hakları, kendileri tercih edebiliyor. Bu uygulama, Atos'un farklı ülkelerdeki organizasyonlarına da örnek oldu.

Günümüzün yeni altını: Veri

2014'te Bull’u satın aldınız. Bu size ne avantaj sağlayacak? 

Bullion, altın külçesi anlamına geliyor; Bullion sunucular, özellikle konsolidasyon projelerinde, lisans ve enerji maliyetleri söz konusu olduğunda, toplam sahip olma maliyetinde yüzde 50’ye varan tasarruf sağlıyor.  

Karbon ayak izini düşürecek

Karbon ayak izinizi düşürmeye yönelik çalışmalar nasıl gidiyor?  

Karbon-nötr hosting hizmetleri sunan tek IT hizmet sağlayıcısıyız. 2009-2011 arasında karbon ayak izimizde yüzde 34.6’lık düşüş sağladık. Yeni hedef ise yüzde 50'lere indirmek. 2020'ye kadar da tamamen sıfırlamak.