İddialı söylüyorum, sistemi aktardığımızda Tesla'yı geçecek" dedi.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli olatomobilde gerçek zamanlı işletim sistemi kullanılacağı açıklamalarına ilişkin, “Savunmada kullandığımız 'Gerçek Zamanlı İşletim Sistemini Türk otomobilinde kullanacağız ve bu bizi Tesla'nın önüne geçirecek' dedim. Bazı yorumlara bakıyorum, ne kadar büyük kompleksi olanlar varmış. Tesla ile bizim araç kıyaslanır mıymış? Niye kıyaslanmasın, iddialı söylüyorum, biz savunma sanayi için geliştirdiğimiz sistemi otomobile aktardığımız zaman Tesla'nın önüne geçeceğiz. Kendimize birikimimize, insanımıza, güveneceğiz ve geleceği bu öz güvenle yürüyeceğiz” diye konuştu
NESNELER KONUŞUYOR AMA
Bakan Işık, TÜBİTAK, Türk Hava Kuvvetleri'nin katkılarıyla düzenlediği ‘Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı’nda konuştu. Dünyada nesnelerin interneti tartışılırken, Türkiye'de kurumların birbiriyle ‘konuşmadığına’ işaret eden Işık, kurumlar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
NURİ DEMİRAĞ’IN İRADESİ
İlk Türk uçağının1924'te yapıldığını anımsatan Bakan Işık, “Bugün ise sermaye sahipleri risk almak istemiyor. Ama o zamanlar Nuri Demirağ, 'Ben uçak yapacağım, bütün dünyaya satacağım' iradesiyle elindeki tüm imkanları kullanıyor. Maalesef o dönemin iktidarı yarın başımıza bela olur anlayışıyla engel koymak için uğraştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlığında verdiği destek, vefatından sonra verilmedi” ifadelerini kullandı. Bu konuda ilk kez tam bir hükümet iradesi bulunduğunu, Türkiye'nin güvenlik ve savunma ihtiyaçlarının ertelenemeyeceğini vurgulayan Işık, ülkenin jeopolitik ve jeostratejik konumunun savunma ve güvenlik konusunda çok güçlü olmasını gerektiğini belirtti.
Yerlilik arttı
Savunma sanayinde yerlilik oranının önemli ölçüde arttığına dikkati çeken Işık, "Artık Türkiye bu alanda teknoloji geliştiren ve satan ülke konumuna geldi" ifadelerini kullandı.
Türksat 6A’yı 2019’da fırlatacağız
Türksat 6A'nın programa uygun olarak devam ettiğine değinen Işık, 2019 sonuna kadar bu uyduyu fırlatmak istediklerini dile getirdi. Işık, Türksat 6A'yı tamamlayarak, kendi haberleşme uydusunu üreten ülkelerinden biri konumuna gelmek istediklerini belirterek, Türkiye'nin kaynak sıkıntısı olmadığını ifade etti.
20 milyar dolarlık savunma ihracatı
Bakan Işık, takım ruhunun önemine işaret ederek, dünyada disiplinlerarası çalışma modelinin hayata geçirildiğini anlattı. Türkiye'nin bu yeteneği kazanması halinde çok hızlı mesafe alınacağının altını çizen Işık, "Potansiyelimizin daha çok altındayız, Türkiye belki bu alanda (savunma) 20 milyar dolarlık ihracat yapabilir. Öz güvenimizi artırarak çalışmalara devam etmeliyiz. Nitelikli insan kaynağını arttırmalıyız ve bunu iyi bir organizasyonla bir araya getirip elde ettiğimiz bilgiyi sanayicimizin, girişimcimizin emrine sunmak zorundayız” diye konuştu.