‘Türk malı’ dünyada kaliteyle anılacak 

Bakan Varank “Türk malı imajını, tüm paydaşlarımızın katkısıyla güçlendireceğiz, bunun tüm dünyada kalite ve güvenlikle birlikte anılmasını sağlayacağız” dedi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’de Ürün Güvenliği Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı. Varank, açılış töreninde yaptığı konuşmada da vatandaşların tehlikeli ya da kalitesiz ürünler kullanmasını engellemek için çok hassas davrandıklarını, bakanlık olarak bin 500’den fazla ürün grubunu büyük bir titizlikle denetlediklerini bildirdi. Denetimlerde asansörlerden elektrik-elektroniğe, otomotivden basınçlı ekipmanlara, makinelerden gaz yakan cihazlara kadar birçok ürünün teknik düzenlemelere uygun olup olmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Varank, vatandaşların can ve mal güvenliğini temin ettiklerini, aynı zamanda ürün piyasasının kalitesini koruduklarını dile getirdi. 

TÜKETİCİLERİN ÖNEMİ 

Varank, ürün güvenliğinin sağlanmasının birçok bakanlık ve kamu kurumunun ortak görevi olduğunu ifade ederek, bu konuda piyasa gözetimi ve denetimini etkin, verimli ve işlevsel hale getirmek için ciddi çalışmalar yürüttüklerini anlattı.  Piyasada yer alan güvensiz ürünlere karşı en önemli dayanağın tüketiciler olduğuna dikkati çeken Varank, “Vatandaşlarımızdan da isteğimiz, bakanlığımızca toplatılmasına karar verilen, üzerinde CE işareti gibi zorunlu olarak kullanılması gereken işaretleri taşımayan, kullanma kılavuzu Türkçe olmayan ürünleri satın almamalarıdır. Güvensiz ürünlere karşı en büyük denetimci ve gözlemci vatandaşlarımızdır” dedi. Bakan Varank, güvensiz olduğu için toplatılan ürünlerin listesine bakanlığın internet sitesinden ulaşılabileceğini vurgulayarak, söz konusu sitenin daha kullanıcı dostu hale getirilmesini istedi. 

İhracat için önemli

Üreticilerin piyasaya sunacakları ürünlere ilişkin temel gereklilikleri bilmeleri gerektiğine işaret eden Varank, bunun ihraç edilecek mallar için de önem taşıdığını söyledi.

Etkin denetim sistemi olmazsa eksik kalır

Varank, “Türk malı damgası bizim onurumuzdur. Türk malı imajını, tüm paydaşlarımızın katkısıyla güçlendireceğiz, bunun tüm dünyada kalite ve güvenlikle birlikte anılmasını sağlayacağız. Kalkınmanın, etkin bir denetimi sistemi olmadan eksik kalacağını düşünüyoruz” dedi.

178 ürün piyasadan toplatıldı

Ticaret Bakanlığı ile etkin bir iş birliği yürüttüklerini vurgulayan Varank, şöyle konuştu: “2018 boyunca yaptığımız denetimlerde 45.102 ürünü denetledik. Bu ürünlerin 33.217’sinin teknik mevzuata, yaklaşık yüzde 25’lik orana tekabül eden 12 bin ürünün ise teknik mevzuata uygun olmadığını tespit ettik. Aykırı ve uygunsuz çıkan ürünler için idari para cezası uyguladık. 178 ürün hakkında güvensizlik kararı vererek, bunları piyasadan topladık. En çok toplatılan ürünler, şarj cihazları, kablo, su ısıtıcısı, saç kurutma makinesi gibi ürünler oldu.”