Türk İslam Bilim Kültür Mirası Projesi tanıtımı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türk milletinin bilimle, şiirle, edebiyatla hemhal olmuş bir millet olduğunu belirterek, ''Biz gerçekten bazen inanılması zor bir derinliğe sahip milletin ahfadıyız. Bu gerçeği biz yeni nesillere aktaramadık. Bunu anlatamadığımızdan ötürü de bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz.'' dedi.

Saraç, Türk İslam Bilim Kültür Mirası Projesi kapsamında yayımlanan eserlerin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin geçmişin hizmetlerini ortaya çıkarma adına büyük önem taşıdığını söyledi.

Projenin istikbale güvenle bakmayı sağladığını kaydeden Saraç, "Osmanlı Müellifleri kitabı ile ilk tanışmam lise son sınıftaydı. Ali Yakup Cenkçiler isimli hocamızın önünde okumuştum. Kendisi Arnavut'tu ama birçok yabancı dil bilirdi. Kendisine bir defasında Arnavut olduğundan bahsedince 'yavrum ben Arnavut değil Türk'üm. Ben 'Türk milleti' olmasaydım gavur olacaktım. Bizim diyarda 'Türklüğün şartı kaçtır? diye sorulurdu ve biz de beştir diyerek İslam'ın şartlarını sayardık' derdi. Öyle bir bakış açısı inşallah bu millette yeniden yer edinir diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kitabın Osmanlı Devleti'nin ilme yaptığı hizmeti ortaya koyduğunu bildiren Saraç, "Bu esere birtakım hizmetlerimiz oldu. Bu eser hala aşılamamıştır." dedi.

Saraç, eserde o dönemki pek çok müellifin 3 dilde şiir söylediğine ilişkin bilgilerin yer aldığına dikkati çekerek, "Bu millet bilimle, şiirle, edebiyatla hemhal olmuş bir millet. Sanatla ve ince zevkle yoğrulmuş bir millet. Bugün İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen pek çok bilim adamımız var ama bilim adamlarımız o dillerde aynı zamanda şiir söyleyebiliyorlar mı? Demek ki biz gerçekten bazen inanılması zor bir derinliğe sahip milletin ahfadıyız. Bu gerçeği biz yeni nesillere aktaramadık. Bunu anlatamadığımızdan ötürü de bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 "Bu yıl içerisinde ondan fazla eser yayınlayacağız"

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi'nin, TÜBA'nın, kendi kültür mirası ile barıştığının kalıcı bir nişanesi olduğunu söyledi.

TÜBA'nın şu andaki üye sayısının 201 olduğunu kaydeden Acar, proje kapsamında bu yıl 10'dan fazla eseri yayınlamayı planladıklarını dile getirdi.
Türkiye'nin birçok saldırı ve darbe girişimlerine maruz kaldığını hatırlatan Acar, TÜBA olarak yasadışı girişimlerin her zaman karşısında olduklarını kaydetti.

"100 temel eser gelecek kuşaklara sunulacak"

TÜBA tarafından başlatılan Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi ile Türk bilim ve kültür mirasına ait farklı alanlardan 100 temel eserin bilim dünyası ve gelecek kuşakların istifadesine sunulması amaçlanıyor.

Kalkınma Bakanlığının mali desteğiyle yürütülen proje kapsamında basılan ilk eserleri takiben yayına hazırlık süreci tamamlanan diğer eserler de süreç içinde yayımlanacak.