Türk gemilere büyük cezalar kesilmesi Türkiye ile Yunanistan arasında yeni krize yol açtı

Yunanistan tarafından yapılan tutuklamaların keyfi ve haksız olduğu konusunda sektör kaynakları hemfikir olsalar da konunun biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtiyor

1

Yapılan tutuklamaların ardından Türk gemilerinin gri listeye düşme tehlikesinin ortaya çıktığını ve bu durumun Türk gemi sektörü açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydeden Kocadon, "Hükümetimiz burada haklı, çünkü birkaç kere daha ceza yersek alt listeye düşeceğiz" diye konuştu

Habertürk.com'un haberine göre bu nedenle ticari yatların ardından feribotlara da yasak getirileceği tarih olan 12 Ekim'den bir gün önce, yani 11 Ekim'de Türk ve Yunan makamları arasında yapılacak görüşme son derece önem taşıyor. Sektörde tüm gözler bu toplantıya çevrilmiş durumda.

GEMİ MUAMELESİ YAPIP CEZA KESİYORLAR

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Yunan tarafının son dönemde çok keyfi hareket ettiğini ve haksız cezalar kestiğini söyledi. Artık savaşların topla tüfekle değil ekonomik yaptırımlarla gerçekleştiğinin altını çizen Kocadon, "Son yapılan uygulamalar bizim üzerimize geldiklerinin en önemli göstergesi" dedi.

Kocadon, şöyle devam etti:

"Tüm ticari yatlara gemi muamelesi yapıp büyük cezalar kesiyorlar, kaptanları hapse atıyorlar. Adam 20 metrelik yata bakıp 'bu gemi' diyor ve 50 bin euroluk yata 100 bin euro ceza kesiyor. Bu işin arkasında sadece Yunanistan yok. Amaç Türk yatlarını zor duruma sokmak."

HÜKÜMETİMİZ HAKLI

Yapılan tutuklamaların ardından Türk gemilerinin gri listeye düşme tehlikesinin ortaya çıktığını ve bu durumun Türk gemi sektörü açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydeden Kocadon, "Hükümetimiz burada haklı, çünkü birkaç kere daha ceza yersek alt listeye düşeceğiz" diye konuştu.

Kararın doğru olmasına karşın ekonomik açıdan iki tarafı da zor duruma düşüreceğini belirten Kocadon, bir an evvel bir çözüm yolu bulunması gerektiğini söyledi. Çözüm konusunda umutlu olduğunu ve düzeleceğine inandığını ifade eden Kocadon, kararın ekonomik etkileri ile ilgili olarak şunları anlattı:

DENİZ YOLU İLE GELENLER NE OLACAK?

"Avrupalı turistler son zamanlarda direk buraya gelmek yerine önce Yunanistan'daki adalara gidiyor ve tatillerine oradan başlıyordu. Bizim yatlar da onları oradan alıp Bodrum'a ve çevre beldelere getiriyordu. Bu yıl şimdiye kadar sadece denizden Bodrum'a gelen turist sayısı 285 bin kişi. Havaalanı ile gelen sayısı ise 364 bin. Gördüğünüz gibi denizden gelme oranı çok yüksek. Yasaklar nedeniyle burada önemli bir düşüş yaşanabilir.

Bizim denizdeki yatak sayımız yaklaşık 20 bin. Mavi yolculuğa da en çok çıkanlar Hollandalılar. Almanlar ve Ruslar da geliyor, üstelik onların en zenginleri geliyor, düşük bütçeli turist bu yolla gelmiyor. Şu anda çok zor bir sürece girdik fakat ben düzeleceğine kesin inanıyorum."

YUNANLAR ÇOK MUTSUZ

Yasak kararının Yunanistan'daki adaları da çok kötü etkileyeceğini kaydeden Kocadon, Kos adasının ekonomisinin Türk turizmine bağlı olduğunu kaydetti.

Kocadon, "Yunanlar çok mutsuz. Bizden daha fazla üzgün ve mağdurlar, çünkü paraları yok. Mesela orada Germe diye bir Türk mahallesi var, biz olmasak geçinemezler. Esnaf şu anda ne yapacağını şaşırmış durumda, bize soruyorlar ne olacak diye. Mykonos'tan bile arayanlar var, herkes bir çözüm yolu bulunmasını istiyor. Biz onlar için çok önemliyiz. Hatta Kos'taki hastanenin yatağını çarşafını bile ben yolluyorum buradan" dedi.

Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların ve düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin liman çıkışları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yasaklandı.

NE OLMUŞTU?

Son dönemde Yunanistan Limanlarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatlara karşı Yunan PSC müfettişlerinin tutuklama kararı vermesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yasaklamasına neden oldu.

Özellikle, son aylarda Kos ve Rodos Limanlarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların Paris Memorandumu (Paris MoU) kapsamında yapılan denetimler sonucu tutuklanmasıyla birlikte, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önlem alma kararı aldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk bayraklı ticari yatların 25 Eylül 2017, düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin ise 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren, Yunanistan karasularına sefer yapmasının yasaklarken, liman çıkışlarına izin verilmeyeceği belirtildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, Bölge Liman Başkanlıklarına gönderilen yazıda, Türk bayraklı ticari yatların 25 Eylül 2017 tarihinden itibaren liman çıkışlarına izin verilmemesi gerektiği ifade edilirken, düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin ise 12 Ekim 2017'den itibaren liman çıkışlarına izin verilmeyeceği ve vatandaşların mağdur edilememesi için bilet satışlarının bu tarihten itibaren yapılmaması gerektiği kaydedildi.

SON 3 AYDA 5 TÜRK BAYRAKLI TİCARİ YAT VE YÜK GEMİSİ YUNANİSTAN'DA TUTUKLANDI

Yunanistan'ın Kos ve Rodos Adası'na sefer yapan 4 ticari yat ile Kalamaki Limanı'na sefer yapan bir yük gemisinin Yunanlı PSC müfettişleri tarafından Paris MoU kapsamında yaptığı denetimler sonucu tutukladığı öğrenilirken, 2017 yılı içinde Avrupa limanlarında tutulan gemi sayısının 13'e yükseldiği belirtildi.