ÖZGÜL ÖZTÜRK
Türk Telekom CEO’su Paul Doany fiberde ortak altyapı şirketinin pratikte mümkün olmadığını belirterek , “GSM operatörleri 2-3 yıldır bu konuyu konuşuyorlar. 25 yıldır daha konuşmaya devam ederler” dedi. Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) önemli açıklamalarda bulunan Doany, fiberde paylaşım sorunu bulunmadığını, ‘mükerrer yatırım’ sorunu yaşandığını söyledi. Mükerrer yatırımların azalmasıyla maliyetlerin de düşeceğini ifade eden Doany, “Konuya çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Şu an 10 yıllık taahhüt veren operatörlere ciddi indirimler sunuyoruz. Ve bu teklifi ben ilk olarak Turkcell’e yaptım. Tabii akıllarındaki şey o olmadığı için bunu istemediler” diye konuştu.
UYGULANABİLİR DEĞİL
Farklı hak ve yükümlülükleri olan taraflar arasında bir ortak alt yapı şirketinden bahsedildiğine dikkat çeken Doany şunları kaydetti: “Biz bu kişilerin ne istediğini anlamak için bir araya geldik ama pratikte uygulanacak şeyler değil. Sabit hatta imtiyaz var. 2-3 yıldır bu konuyu konuşuyorlar, 25 yıldır daha konuşmaya devam ederler. Konuşan değil yapan taraf olmayı tercih ediyoruz. Biz öncelikle küçük operatörlerden başlayacağız.”
GELECEK VERİDE
Gelecek stratejilerini hakkında da bilgi veren Doany enerji, eğitim, sağlık ve akıllı şehirlere odaklanacaklarını ifade etti. Doany, “Ses artık öldü, gelecek veride. Teknoloji verinin çok hızlı taşınabileceği seviyeye ulaştı. İşletmelerin geleceği kesinlikle daha fazla veri ihtiyacı doğuracak” dedi.
Uydu üzerinden bağlantı
Doany şunlar söyledi: “Akıllı şehirler için ulaştırma yönetimiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Maliyeti düşük ama değeri yüksek. Evlerin bağlanması konusunda da çalışmalar var. Bunu uydu üzerinden yapmayı hedefliyoruz. Maliyet çok düşük olacak”
TAMBU 5 milyona ulaştı
Dijital klavye Tambu ile 5 milyon kullanıcıya ulaştıklarını belirten Paul Doany, “Tambu’yu yan hizmet olarak sunmayı planlıyoruz. İki tane operatörle temas halindeyiz. Üçüncü de ilgileniyor” dedi. Yakında Arapça ve Almanca dil seçeneklerini de ekleyeceklerini vurgulayan Doany, “Klavye aslında müşteriyle aramızda yer alan bir arayüz. Bunu kullananların illa Türk Telekom müşterisi olmasına da gerek yok” dedi.
Milli teknolojileri dünyaya ihraç etmeyi sürdüreceğiz
Türk Telekom’un, yerli ve milli teknolojiler üretmek, Türkiye’nin dijital geleceğini inşa etmek ve dünyaya Türk mühendisliğini ihraç etmek için çalışmalarına durmaksızın devam ettiğinin altını çizen Dr. Doany, şu şekilde konuştu: “Bugün Barselona’da MWC’de araştırma geliştirme alanındaki iştirakimiz Argela’nın başarılarıyla gurur duyduk. Argela, ProgRAN ürününü 2017’de dünyanın önde gelen telekom operatörlerinden Telefonica, Verizon ve Orange’a başarıyla entegre ederek Türk mühendisliğini somut olarak dünyanın hizmetine sunmuş oldu ve Mobile World Congress’te de tüm dünyaya başarıyla tanıtımını gerçekleştirdi. Türk Telekom olarak, Türkiye’ye yatırım vizyonumuz çerçevesinde, yerli ve milli teknolojileri dünyaya ihraç etmeye devam edeceğiz.