Türkiye’nin enerji yoğunluğu açısından dünyada enerji verimliliği potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olduğunu belirten Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan 2017-2023 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı, birçok sektörü ayrıntılı inceleyip hangi alanlarda hangi adımları atarak enerji verimliliği sağlanacağını ortaya koyuyor” dedi. Eylem planında hangi sektörün ne kadar enerji harcadığının ortaya konulduğunu belirten Murat Kalsın, tarım sektörüne özel bir vurgu yaparak, “Tarımdaki enerji kullanımı, Türkiye’de toplam elektrik tüketiminin yüzde 6’sını oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
FİLOLAR YENİLENECEK
Eylem planında tarım başlığı altında 6 temel eylem planlandığını belirten Kalsın, mevcut traktör ve biçerdöver filosunun da daha verimli araçlarla değiştirilmesinin planlandığını ifade etti. Murat Kalsın, şöyle konuştu: “Eylem planında, mevcut traktör ve biçerdöver filosunun daha verimlileriyle değişimi için bir destek mekanizmasının tanımlanacağı ifade edilmiş. Bu destek mekanizması, hurda teşviki ya da faiz desteği gibi modellerle çiftçilere sunulacak. Buradaki asıl amaç, 20 yaş üzeri traktör ve 10 yaş üzerindeki biçerdöverlerin yüksek verimli araçlarla yenilenmesini teşvik etmek; bu sayede tarımsal üretimi artırırken, birim ürün için harcanan enerji maliyetini de aşağı çekmek.”
Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılacak
TARIMSAL üretim, tarım ürünlerinin hazırlanması, kurutulması, depolanması, soğutulması ve taşınması aşamalarında fizibilite sonuçlarına göre enerji verimliliği projelerine destek sağlanacağını belirten Murat Kalsın, “Plan dahilinde seralarda, hayvansal üretim yapılarında ve ürün depolarında ısı kayıplarının önlenmesi, ısı geri kazanımı, enerji verimli ısıtma-soğutma-havalandırma uygulamalarıyla enerji tüketiminin azaltılması için destek verilecek. Üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması özendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Eylem planıyla doğrudan ve dolaylı girdiler azalacak
GEÇEN yıl yaşanan kuraklık nedeniyle Türkiye’de tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminin yüzde 200’ler civarında arttığını ifade eden Kalsın, bilinçsiz tüketimin diğer girdilerde de arttığına dikkat çekiyor. Kalsın tarımda enerji kullanımını doğrudan ve dolaylı olarak iki gruba ayırmak gerektiğini belirtiyor ve bu ayrımı şöyle özetliyor: “Doğrudan enerji kullanımı bitkisel üretim, hayvan yetiştirme, tarım ürünlerinin taşınması ile ürünlerin işlenme ve değerlendirilmesi alanları kapsıyor. Dolaylı enerji kullanımı ise tarımsal aletlerin üretimi, kimyasal gübreler, tarım ilaçlarının üretim, paketleme ve taşınmasında kullanılan enerjiyi ifade ediyor. Eylem planı bu sınıflandırma dikkate alınarak hazırlandı. Planda, doğrudan ve dolaylı enerji girdilerinin azaltılması amaçlanıyor.”