JAPON elektronik üretim şirketi Toshiba'nın İş Geliştirme Yöneticisi Toyoaki Fujita, Türkiye'nin istemesi halinde, yeni bir nükleer projesinde söz sahibi olmak istediklerini bildirdi. Fujita, Avrupa'da büyük rekabetin söz konusu olduğunu ve Türkiye'nin Avrupa'da çok özel bir yeri bulunduğunu söyledi.
MITSUBISHI DE YAPIYOR
Japon Mitsubishi şirketinin, Türkiye'de kurulacak Sinop Nükleer'de yetkili şirket olduğunu hatırlatan Fujita, "Türkiye'de kurulacak nükleer enerjinin bir parçası olmak istiyoruz. Şu anda Sinop için çalışmaları Mitsubishi yapıyor, bu nedenle yeni bir proje olursa bundan bahsedebiliriz.
TÜRKİYE'NİN İHTİYACI VAR
Türkiye'de nükleer enerjiyi destekliyoruz. Türkiye'nin nükleere enerjiye ihtiyacı var ve biz de bu yolda yürümeye hazırız" diye konuştu.
HEDEF ÜÇ SANTRAL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'da yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye'yi kişi başına 25 bin dolar, toplamda 2 trilyon dolar milli gelire, 500 milyar dolar ihracat yapan, 3 nükleer santral inşa etmiş bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetmişti.
Favori konum İğneada
Üçüncü nükleer santralını nereye inşa edileceği konusunda çalışmalar devam ediyor. Fakat kulislerde en güçlü adayın İgneada tarafları olduğu konuşuluyor.
Ruslar olmazsa...
SON dönemde Rusya'nın Suriye'ye yönelik hava saldırıları ve Türk hava sahasını birden fazla ihlal etmesi sonrasında gerilen ilişkiler üzerine yorum yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın yapacağı Mersin'deki nükleer santral için başka ülkelerle görüşülebileceği mesajı vermişti. Erdoğan, "Mersin Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten" ifadelerini kullanmıştı.
Yüzde 87'si Toshiba'nın
Türkiye'ye yapımı planlanan üçüncü nükleer için görüşmeler sürüyor. En güçlü adayın ise ABD'li Westinghouse olduğu ifade ediliyor. ABD menşeili bir şirket olsa da Westinghouse'un yüzde 87'si Toshiba'nın elinde. Westinghouse Nükleer Başkan Yardımcısı Jeff Benjamin, "Biz Türkiye konusunda ciddiyiz" demişti.