Toplam kredi stoku 2 trilyona yaklaştı

Türkiye Bankalar Birliği'ne göre, nakit krediler ekim itibarıyla bir önceki yıla göre % 12 artarak 1.9 trilyon TL'yi aştı. Bireysel kredi ve kredi kartı olan kişi sayısı da 26.8 milyon kişiye çıktı. 

Türkiye'de bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler 2016 yılı ekim ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 1 trilyon 968 milyar TL'ye yükseldi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Aylık Bülteni'nin ekim sayısı yayımlandı. 

Bankalar başı çekiyor

Nakit kredilerin toplam 1 trilyon 884 milyar TL’lik bölümü bankalar, 37 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 26 milyar TL’si finansman şirketleri ve 22 milyar TL’si faktoring şirketleri tarafından kullandırıldı.

YÜZDE 8.1'LİK ARTIŞ VAR

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel kredi ve kredi kartları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 439 milyar TL oldu. Bireysel kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış yüzde 11,9 ile konut kredilerinde görüldü. Tüm bireysel kredi ve kredi kartları toplamda bir önceki aya göre yüzde 1,1 artış gösterirken, konut kredileri yüzde 1,9 oranında artış yaşandı.

KONUT İLK SIRADA YER ALDI

Bireysel kredi bakiyesinin yüzde 37,7'sini konut kredileri, yüzde 37,4'ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 18,1’ini kredi kartları ve yüzde 6,8’ini taşıt kredileri oluşturdu. Bireysel krediler toplam tahsili gecikmiş alacak tutarı yüzde 33,4 artarak 22,6 milyar TL seviyesinde oldu. 

26.8 milyon kişide kredi kartı var 

Bireysel kredi ve kredi kartı olan kişi sayısı son bir yılda 1,6 milyon artarak toplam 26,8 milyon kişi olurken, ortalama kredi miktarı ise 16,4 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Gerçek kişilere kullandırılan bireysel kredi ve kredi kartları toplam hacminin toplam krediler içindeki payı azaldı ve Ekim 2016 tarihi itibarıyla son bir yıl içinde 0,8 puan düşerek yüzde 22,3 seviyesine geriledi. Bireysel kredi bakiyesinin en yüksek olduğu il İstanbul oldu.