Topla puanı, kap turkuaz kartı!

Yabancıya 'Turkuaz kart'ın ayrıntıları netleşiyor. Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, bu konuda Bakanlar Kurulu’nda bir sunum yaptı. Bu sunuma göre, kartın verildiği ilk üç yıl geçiş süresi olacak. Bu sürede yabancının faaliyetleri bir uzman tarafından izlenecek. Değerlendirmede puanlama sistemi kullanılacak.

1

MİRAY ÇİMEN

Nitelikli yabancı iş gücünden yararlanmak ve yabancıların kayıt dışı istihdamının önüne geçmek için düzenlenen 'Turkuaz kart'ın ayrıntıları netlik kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun pazartesi günü gerçekleşen Bakanlar Kurulu’nda 'Uluslararası İş Gücü ve Turkuaz Kart' sunumunun ayrıntıları netlik kazandı. Bu kapsamda göç politikaları uygulayan Japonya, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avusturya gibi ülkeler incelenerek Türkiye’nin kendi işgücü ve yatırım politikaları dikkate alındı. Uygulama için ise 5 yönetmelik taslağı hazırlanması planlanıyor.

KİMLERE VERİLECEK? 

Sunuma göre, Turkuaz kart verilebilecekler, eğitim düzeyi, ücreti, mesleki bilgisi ve deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve benzeri nitelikleri olan nitelikli iş gücü, yatırım, ihracat düzeyi, istihdam büyüklüğü, bilimsel ve teknolojik gelişmeye yaptığı katkı ve benzeri özellikleri olan nitelikli yatırımcı ve bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayan veya ülke menfaatleri açısından stratejik kabul edilen çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanı veya araştırmacı olarak tanımlandı. Turkuaz karta geçiş sürecine de yer verilen sunuma göre, kartın verildiği ilk 3 yıl geçiş süresi olacak. Geçiş süreci içerisinde kart sahibi yabancının faaliyetleri ve taahhütlerinin izlenmesi için bir uzman görevlendirilecek. Görevlendirilen uzman tarafından 12 ayda bir 'izleme raporu' hazırlanacak. 3 yılın sonunda yabancının durumu olumluysa, 30 gün içinde 'süresiz kart' verilecek. Ayrıca, Turkuaz kart başvurusunun değerlendirilmesinde puanlama sistemi kullanılacak.

'STRATEJİK' YABANCI!

Sunumda yer alan bilgiye göre, Türkiye için stratejik ve önemli sayılabilecek yabancılar için Turkuaz kart verilebilecek. Bunun yanı sıra Turkuaz kart kapsamında olmayan, ancak yatırım, ihracat düzeyi veya istihdam açısından nitelikli yabancılara istisnai izin verilebilecek. Anonim şirket ortaklarıyla Türkiye’de ikamet etmeyenler de çalışma izni muafiyeti kapsamına girecek.  

AR-GE'YE ÖZEL İSTİSNA

Ar-Ge alanında çalışacak yabancılara da yer verilen sunuma göre, bu faaliyetlere katma değer sağlayacak yetişmiş personel eksiğini kapatmak açısından, yabancı Ar-Ge personeline kanunda belirtilen sürelerden ve şartlardan bağımsız çalışma izin verilebilecek. Ar-Ge Merkezi Belgesi olan firmalarda Ar-Ge personeli olarak çalışacak yabancılardan, diğer belgeler talep edilmeden proje süresince izin verilebilecek.

Turizmciye kolaylık

Turizm, taşımacılık, bankacılık, sigortacılık, telekomünikasyon gibi alanlarda uluslararası faaliyette bulunan ve Türkiye’de geçici nitelikte hizmet sunumu amacıyla bulunan yabancılara, istisnai olarak kolaylaştırılmış bir prosedürle çalışma izni verilebilecek. 

Vatandaşlık hakkı doğabilecek

Turkuaz kart, hak kazanan kişiye Türkiye’de süresiz çalışma ve ikamet hakkı, yakınına ise ikamet hakkı imkanı veriyor. Kartın sahibi ve yakını geçiş süresi kaydının kaldırılması şartıyla Bakanlıkça teklif edilmesi halinde Türk vatandaşlığı kazanabilir.