SELİM KARAHAN
Küresel belirsizlikler yatırımcıların riskli gördüğü şirketlerden daha hızlı kaçmasına yol açtı. ABD'li teknoloji firmaları bu kaçıştan en çok yara alan şirketler oldu. Teknoloji devlerinin yer aldığı Nasdaq 100 endeksi 2016'da yüzde 5.8 düştü. Dünyanın en değerli şirketi Apple'da bile son 6 ayda yüzde 20’yi aşan kayıplar yaşandı. Apple’ın satış gelirinin 2003’ten beri ilk defa azalması düşüşü hızlandırdı.
KULLANICI SORUNU
Twitter ise aktif kullanıcı sayısındaki artışın durma noktasına gelmesiyle son 4 çeyrektir büyük zorluklar yaşıyor. Firmanın aktif kullanıcı sayısı 2016’nın ilk çeyreğinde 320’den 310 milyona geriledi. Şirketin hisseleri de buna paralel bir şekilde son 6 ayda yüzde 44 geriledi. Şirketin değeri de 9.9 milyar dolara geriledi. LinkedIn'in de piyasa değeri son altı ayda yaklaşık 15.2 milyar dolar eriyerek 17 milyar dolara düştü. LinkedIn'in gelir hedeflerini tutturamaması bu düşüşü destekledi.
YAHOO'YA KATILDILAR
LinkedIn, Twitter ve Apple bu düşüşlerle Yahoo gibi ölmeden analistler tarafından cenazesi kaldırılan şirketler arasına girdi. Son 1 yılda yüzde 24 değer kaybeden Yahoo artık satış aşamasına gelmiş durumda. Ancak teknoloji şirketlerinin geçmişine bakıldığında 'battı batacak' denilen şirketlerin büyük başarı hikayelerine dönüştüğünü görüyoruz.
Yatmadan mailine baktı ve şirketi milyarlık oldu
2007 başında Phil Libin tarafından kurulan Evernote 2008'de büyük bir nakit sıkıntısı çekti. Libin şirketi kapatmayı düşünürken bir gece yatmadan mailine baktı. Bir yatırımcı Evernote'a 500 bin dolar yatırım yapmak istediğini belirten bir mail atmıştı. Söz konusu yatırım Evernote'u kurtardı. Şirketin değeri bugün 2 milyar doların üzerine çıkmış durumda.
IBM'i Lou Gerstner kurtardı
90'ların başında IBM'in artık batacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Şirket elindeki varlıkları satmaya başlamış ve bölünme planları yapıyordu. Ancak 1 Nisan 1993'te Lou Gerstner CEO olarak göreve başladı ve tüm bu planları askıya aldı. Gerstner ilk olarak tüm şirketin IBM markası altında kalması için çabaladı. Ünlü CEO ilk göreve geldiğinde IBM hisseleri 12 dolardan işlem görüyordu. 2002'de görevi bıraktığında ise bu rakam 74 dolara çıkmıştı.
Google alınca kaderi değişti
2007'de Google Youtube'u 1.6 milyar dolara satın aldığında firmanın kullanıcı tabanını paraya çevirme sorunu vardı. 'Ölü yatırım' denilen Youtube, Google'ın geliştirdiği sistemlerle bu sorunu çözmeyi başardı. Reklam gelirleri 4.3 milyar dolara ulaştı.
Tarihi yeterli dersi veriyor
1985 yılında Steve Jobs Apple yönetimi tarafından kendi şirketindenkovulmuştu. 1997'de şirket artık iflasın eşiğine geldiğinde Jobs'ı geri getirmek zorunda kaldı. Jobs da Microsoft'tan hemen 150 milyon dolar yatırım alarak şirkete can suyu verdi. Yenilikçi bilgisayarların yanında Jobs'ın iPhone, iPod gibi ürünlerde de imzası bulunuyor. Bugün 497 milyar dolarla Apple dünyanın en değerli şirketi unvanını elinde tutuyor.