İnsan kaynakları alanında benimsediği ‘en iyi işyeri olma’ ilkesiyle çalışan mutluluğuna odaklanan Türk Ekonomi Bankası (TEB), dünyanın saygın kuruluşlarından Top Employers Institute tarafından bu yıl 3. kez ‘Avrupa ve Türkiye’nin En İyi İşvereni’ sertifikasına layık görüldü. Şirketlerin insan kaynakları politika ve uygulamalarını 1991 yılından bu yana değerlendiren Top Employers Institute 2015 yılında 667 şirketi mercek altına aldı. Bu süreçte TEB, uluslararası ilk 5 kurum arasına girme başarısı gösterirken üçüncü kez de ‘Avrupa ve Türkiye’nin En İyi İşvereni’ seçildi.
TEB İnsan Kaynakları ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nilsen Altıntaş, “Kurum kültürümüzün temelindeki ‘Çalışana Değer’ ilkesiyle çalışan mutluluğuna odaklanarak yaptığımız çalışmalar sonucunda bankamızın hem Avrupa hem de Türkiye ölçeğinde ‘En İyi İşveren’ olarak üç yıl üst üste sertifikalandırılması bizim için gurur kaynağı. Bu uluslararası başarımızın arkasında çalışanlarımıza sunduğumuz gelişim olanaklarını zor dönemlerde bile kesintisiz sürdürmemiz ve çalışana yapılan yatırımdan hiçbir zaman ödün vermememiz yatıyor. TEB olarak, grup şirketlerimizle birlikte 11 bin 500’den fazla çalışanımızla büyük bir aileyiz. Bu büyük ailenin her bir üyesinin mutluluğu bizim için önemli. Mutlu çalışan mutlu müşteriyi; mutlu müşteri de sürdürülebilir başarıyı beraberinde getirir. Biz de çalışanlarıyla yükselen bir banka olma hedefiyle yola çıktık. Geldiğimiz noktayı daha da ileriye taşımayı ve başarılarımızı tescillendirmeyi sürdüreceğiz” dedi.
Sektörde bir ilk: Kurumiçi Girişimcilik ve TEB Hackathon
İnovasyonun kurum kültürüne dönüşmesi amacıyla 10 yıldan bu yana hayata geçirdikleri çalışmalarla büyük ilerleme kaydettiklerini belirten Altıntaş, 2014’ten itibaren inovasyonu bir adım öteye taşıyarak sektörde bir ilki daha gerçekleştirip Kurumiçi Girişimcilik Programı’nı başlattıklarını vurguladı. TEB bu program ile kurum içinde girişimci bir kültür yaratarak bankanın geleceğini değiştirebilecek yenilikçi projeler üreten ve bu projeleri hayata geçirebilecek iç girişimciler yetiştiriyor. Bu kapsamda, mevcut iş yapış biçimlerini değiştiriyor, TEB’lilerin projelerini birer girişimci gibi geliştirebilecekleri çalışma ortamı sunuyor ve girişimcilik kaslarını güçlendirecek eğitim programları, mentorluk, koçluk desteği sağlıyor. Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında düzenlenen 48 saatlik TEB fikir maratonunda (Hackathon) ise TEB’liler, özel mentorlar, dış girişimciler, konusunda uzman yenilikçi ve yaratıcı çalışanlarla buluşuyor.
Bizim bir köyümüz var
Altıntaş, “Genç kuşaklar için en önem verdiğimiz konulardan biri de eğitim ve gelişim fırsatları. Profesyonel ve kişisel gelişim programlarımızı uygulamak için alışılagelmiş plaza yaşamının dışında bir formasyon akademimiz, bir köyümüz var. İsmi de Saklıköy. Yeşillikler, kuş sesleri, doğayla iç içe, keyifli bir ortam. Konaklama, piknik, spor, sanat ve eğlence imkanı sunan ortamıyla TEB Grubu çalışanları ve aileleri için bir buluşma noktası” dedi.
Hem çalışıyor, hem eğleniyoruz...
Tüm Türkiye’yi kucaklayan büyük bir aile olarak özellikle TEB’lilerin ilgi alanlarını kapsayan, farklı buluşmalar gerçekleştiriyoruz. TEB Spor Akademisi şemsiyesi altında başta futbol şenliği, tenis turnuvaları ve maratonlar olmak üzere çeşitli branşlarda spor etkinlikleri düzenliyoruz. Her yıl ülke genelinde tüm çalışanlarımızın aktif katılımıyla farklı konseptler halinde, ülkemizin ve grubumuzun mozaiğini yansıtan, coşkusunu paylaşan, özgün faaliyetler hayata geçiriyoruz. TEB Band, Türk Sanat Müziği Korosu, Modern ve Halk Dansları, fotoğrafçılık, motor sporları, hayvanseverler grubu en çok ilgi gören kulüplerimiz arasında yer alıyor. Bu faaliyetlerde hep birlikte üretmenin, yarışmanın, paylaşmanın ve kazanmanın keyfini yaşıyoruz” dedi.
TEB Tasarım Atölyesi: TEB’li Fikirbazlar tasarım odaklı düşünüyor
Altıntaş, kısa bir süre önce TEB Tasarım Atölyesi’ni hayata geçirerek tasarım odaklı düşünmenin kurum kültürüne dönüştürülmesini hedeflediklerini, bu doğrultuda kurum içinde ‘tasarım odaklı düşünce liderleri’ yetiştireceklerini, bu liderler aracılığıyla da bu yaklaşımı iş yapma biçimi haline getireceklerini belirtti. Programın bir parçası olarak yenilikçi ve yaratıcı düşünmeyi benimseyen, trendleri takip eden yeni nesil TEB’liler -başka bir deyişle Genç Fikirbazlar- ile vizyonu, bilgi birikimi ve deneyimiyle ilham veren TEB’li Liderler –yani Usta Fikirbazlar- TEB Tasarım Atölyesi’nde buluşarak Tasarım Odaklı Düşünme Metodu ile çalışıp yenilikçi yaratıcı projelerini hızlı bir şekilde hayata geçiriyorlar.
TEB, hem içeride hem dışarıda gençleri önemseyen banka
Sadece İnsan Kaynakları alanında değil, tüm uygulamalarında gençlere büyük çapta alan açtıklarını söyleyen Altıntaş şunları söyledi: “Nasıl biz gençlerden hızlı ve farklı olmalarını bekliyorsak, biz de buna uygun Insan Kaynakları uygulamaları ve modellerini hızla geliştiriyoruz. Kurum içi Girişimcilik Programları ve Hackathon’lar, TEB Tasarım Atölyesi ve Fikirbazlar, TEB-Short Cut Staj Programı, İcat Çıkar Yarışmaları, Akıl Fikir Buluşmaları, Akıl Fikir Kampüsleri, Dijital İK uygulamaları gibi sektöründe ilkleri yapan, genç kuşaklara yönelik yenilikçi projeleri hayata geçiren nadir kurumlardan biriyiz”.