Taşeron işçi son dakika net brüt maaş kaç TL Taşeron işçi maaşı ne kadar oldu yeni açıklama

Taşeron işçiler 2 Nisan'dan itibaren kadroya geçmeye başladı. Taşeron işçilerin kadro sonrası ne kadar maaş alacakları, sosyal haklarının ne nasıl olacağı merak konusu oldu. Bakan Julide Sarıeroğlu bugün 4B'den 4C'ye geçen çalışanların maaşlarının yüzde 10 artacağını söyledi. Peki taşeron işçinin maaşı ne olacak yeni açıklama var mı? Dün akşam itibariyle 4 C'den 4 B'ye geçecek kardeşlerimizle ilgili de kararnamemiz Resmi Gazetede yayınlanmış durumda. Yüzde 10 ücret artışı ile izin sürelerini düzenleyerek 4 C'den 4 B'ye emekçi kardeşlerimizin geçişi de 2 Nisan itibariyle gerçekleştirmiş olacağız. Tabi ki söz konusu kararnamede bazı detaylar yazmadığı için böyle sabah itibariyle çalkantı yaşadık. Basın açıklamamızı arkadaşlarımız yapıyorlar. Ücretlerinde yüzde 10 artış yapıyoruz izin sürelerinde de bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Dün yaptığımız Kamu Personel Danışma Kurulu'nda bu konularla ilgili adım attık. Ülkemizde çalışmakta olan vatandaşların sosyal güvencelerden yararlanabilmek ve emekliliklerini garanti altına alabilmek ve devlet tarafından istihdamın kontrol altında tutulabilmesi için çeşitli sistemlere bağlı olarak çalışmaktadırlar. 4/A olarak yer alan eski sistemde, SSK' ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. İş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. 4/a olan kavram daha sonra 5510 sayılı yeni yasa ile SGK kapsamında yer almıştır. SGK kapsamında olanları kapsayan bu kola 4 A denilmektedir.

2 Nisan'dan sonra kadroya geçmeye başlayacak olan taşeron işçilerin maaşı ne kadar olacak, taşeron işçi 2 Nisan'dan sonra ne kadar maaş alacak, yeni hakları neler olacak sorularının yanıtı beklenirken 4B'den 4C'ye geçenlere güzel haber geldi. Devletin kamuda işçi statüsünde çalışanlara ödediği ilave tediye, kadroya geçen taşeron işçilerine de ödenecek. İlave tediye işçinin bir ayda çalıştığı gün sayısı kadardır. Hafta tatilleri sayılmadığı için bir ayda çalışan sayısı 26 gün kabul edilir ve ilave tediye işçinin 26 günlük ücreti üzerinden hesaplanır. İlave tediye kamu işçilerine yılda bir kez ödenmektedir. Kanunda Bakanlar Kurulu kararıyla ödemenin yılda iki kez yapılabileceği yönünde düzenleme bulunmaktadır. Her yıl Bakanlar Kurulu ikinci ilave tediyenin ödenmesine karar vermektedir. Dolayısıyla kamu işçileri her yıl 52 günlük ücretleri tutarında ilave tediye almaktadırlar. İlave tediye fazla mesai, yol ve yemek gibi ilave ödemeler olmaksızın hesaplanan brüt ücretin 26 günlük tutarı kadardır. İlave tediyelerden SGK primi ve gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. 2000 TL brüt ücreti olan bir kamu işçisi 1239 TL ilave tediye almaktadır. 2000 TL brüt ücreti olan taşeron işçi, kadroya geçince 2018 yılı için 39 gün üzerinden 1858 TL ilave tediye alacaktır. Brüt ücret yükseldikçe ilave tediye miktarı da artacaktır. Sınavlar 3-22 Mart'ta yapıldı. Tespit komisyonunun açıkladığı listelere işçiler itiraz edebilecek. İlana itirazların 21-23 Şubat, itirazların incelenmesi ve kesin listenin ilanının 24 Şubat-2 Mart, sınavın yapılmasının 3-22 Mart, sınav kuruluna itirazın 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanının ise 27-31 Mart tarihlerinde yapılması yönündeki tavsiye niteliğindeki takvim işletilecek. Diğer yandan kamu kurumlarına maaş ödeyen bankayla imzalanan promosyon protokolünde madde varsa promosyon da alabilecekler. Görev yaptıkları kamu kurumlarında kamu işçisi olma hakkını kazanan kişiler, kamu işçilerine sağlanan haklardan yararlanmaya başlayacak. Bu haklardan belki de en önemlisi de ilave tediye. 6772 sayılı ‘Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanun’ düzenlemesi gereğince, genel ve katma bütçeli kurumlar, özel bütçeli idareler, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri, belediye ve özel idareler ‘hizmet akdi’yle çalışan işçilerine ilave tediye ödemesi yapmaktadır. İlave tediye, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanunu'na tabi olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenmektedir. Kadroya geçen taşeron işçiler, kamu işçisi olacakları için ilave tediye hakkından yararlanmaya başlayacak.

Taşeron kadro başvuru sonuçlarında kesin listeler belli oldu- TIKLA ÖĞREN 

4B VE 4C NEDİR? TIKLAYIN

SON DAKİKA HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

YÜZDE 10 ÜCRET ARTIŞI

Dün akşam itibariyle 4 C'den 4 B'ye geçecek kardeşlerimizle ilgili de kararnamemiz Resmi Gazetede yayınlanmış durumda. Yüzde 10 ücret artışı ile izin sürelerini düzenleyerek 4 C'den 4 B'ye emekçi kardeşlerimizin geçişi de 2 Nisan itibariyle gerçekleştirmiş olacağız.

BAZI DETAYLAR YAZMIYOR

Tabi ki söz konusu kararnamede bazı detaylar yazmadığı için böyle sabah itibariyle çalkantı yaşadık. Basın açıklamamızı arkadaşlarımız yapıyorlar.

BU KONUYLA İLGİLİ ADIMLARIMIZI ATTIK

Ücretlerinde yüzde 10 artış yapıyoruz izin sürelerinde de bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Dün yaptığımız Kamu Personel Danışma Kurulu'nda bu konularla ilgili adım attık.

TAŞERONA İKRAMİYE VERİLECEK Mİ?

AKSAM yazarlarından Okan Güray Bülbül konu ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Kadroya geçen taşeron işçiler ilave tediye hakkına kavuşacak. 2000 TL brüt ücretli işçi, kadroya geçince 39 gün üzerinden 1858 TL ek tediye alacak. Ayrıca protokolde madde varsa promosyon da alabilecekler.

KAMU İŞÇİSİ OLARAK

Diğer yandan kamu kurumlarına maaş ödeyen bankayla imzalanan promosyon protokolünde madde varsa promosyon da alabilecekler. Görev yaptıkları kamu kurumlarında kamu işçisi olma hakkını kazanan kişiler, kamu işçilerine sağlanan haklardan yararlanmaya başlayacak. Bu haklardan belki de en önemlisi de ilave tediye. 6772 sayılı ‘Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanun’ düzenlemesi gereğince, genel ve katma bütçeli kurumlar, özel bütçeli idareler, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri, belediye ve özel idareler ‘hizmet akdi’yle çalışan işçilerine ilave tediye ödemesi yapmaktadır. İlave tediye, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanunu'na tabi olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenmektedir. Kadroya geçen taşeron işçiler, kamu işçisi olacakları için ilave tediye hakkından yararlanmaya başlayacak.

26 GÜNDEN HESAPLANIR

Devletin kamuda işçi statüsünde çalışanlara ödediği ilave tediye, kadroya geçen taşeron işçilerine de ödenecek. İlave tediye işçinin bir ayda çalıştığı gün sayısı kadardır. Hafta tatilleri sayılmadığı için bir ayda çalışan sayısı 26 gün kabul edilir ve ilave tediye işçinin 26 günlük ücreti üzerinden hesaplanır. İlave tediye kamu işçilerine yılda bir kez ödenmektedir. Kanunda Bakanlar Kurulu kararıyla ödemenin yılda iki kez yapılabileceği yönünde düzenleme bulunmaktadır. Her yıl Bakanlar Kurulu ikinci ilave tediyenin ödenmesine karar vermektedir. Dolayısıyla kamu işçileri her yıl 52 günlük ücretleri tutarında ilave tediye almaktadırlar.

KRİTİK KONU PROTOKOL

Kadroya geçirilen taşeron işçilerin kamu kurumlarının, maaş ödenen bankayla imzaladıkları protokole göre bankalardan promosyon alma hakkı da var. Promosyonda kritik konu ise bankayla kamu kurumu arasındaki protokol. Protokolde promosyon ödenmesi yönünde madde varsa taşeron işçiler promosyon alabilirler.

2. yarısından faydalanacaklar

İlave tediyelerin ödenme tarihi Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmektedir. Bu yıl ilave tediyelerin ilk yarısı 26 Ocak'ta ödendi. İkinci yarısı ise 8 Haziran’da ödenecek. Kadroya geçen taşeron işçiler 26 Ocak’ta kamu işçisi olmadıkları için ilave tediyenin ikinci yarısından faydalanabilecekler. İşçiler 2018’de 39 günlük ilave tediye hakkından yararlanacak.

2000 TL brüt ücretli işçi 1858 lira tediye alabilir

İlave tediye fazla mesai, yol ve yemek gibi ilave ödemeler olmaksızın hesaplanan brüt ücretin 26 günlük tutarı kadardır. İlave tediyelerden SGK primi ve gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. 2000 TL brüt ücreti olan bir kamu işçisi 1239 TL ilave tediye almaktadır. 2000 TL brüt ücreti olan taşeron işçi, kadroya geçince 2018 yılı için 39 gün üzerinden 1858 TL ilave tediye alacaktır. Brüt ücret yükseldikçe ilave tediye miktarı da artacaktır.

SINAVLAR NE ZAMAN YAPILDI?

Sınavlar 3-22 Mart'ta yapıldı. Tespit komisyonunun açıkladığı listelere işçiler itiraz edebilecek. İlana itirazların 21-23 Şubat, itirazların incelenmesi ve kesin listenin ilanının 24 Şubat-2 Mart, sınavın yapılmasının 3-22 Mart, sınav kuruluna itirazın 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanının ise 27-31 Mart tarihlerinde yapılması yönündeki tavsiye niteliğindeki takvim işletilecek.

Tüm bu aşamaların ardından, hak sahipleri 2 Nisan'a kadar topluca işçi kadrolarına geçirilecek.

Taşeron işçilerin kurumlarda kadroya geçiş süreçlerini yürütecek tespit komisyonu en az üç kişiden oluşacak, iki yedek üyesi olacak. Komisyon, üye tam sayısıyla toplanacak ve oy çokluğu ile karar alacak. Sınavlarda sorulacak sorular, çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun bir şekilde sınav kurulunca hazırlandı.

Yapılacak sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler ise ilgili idarenin internet sayfasında ilan edilecek. Kadroya geçişin önemli aşamalarından olan yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilip, tutanağa geçirilecek. Sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan alma şartı arandı.

TAŞERONA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Taşeron işçilerin kadroya geçiş işlemleri sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan son dakika müjdeli haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "4-C'den 4-B'ye emekçi kardeşlerimizin geçişini 2 Nisan itibarıyla gerçekleştirmiş olacağız. Ücretlerinde yüzde 10 artış yapıyoruz. İzin sürelerinde de bir düzenleme gerçekleştireceğiz" dedi.

4B NEDİR?

4B statüsünde olan işçiler yine 657'ye bağlı ve sözleşmeli personel olarak çalışıyorlar.

4C NEDİR?

4C Eski sistemde Emekli Sandığı'na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi

4D NEDİR VE KİMLERİ KAPSIYOR?

4D (A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.

4A NEDİR?

Ülkemizde çalışmakta olan vatandaşların sosyal güvencelerden yararlanabilmek ve emekliliklerini garanti altına alabilmek ve devlet tarafından istihdamın kontrol altında tutulabilmesi için çeşitli sistemlere bağlı olarak çalışmaktadırlar. 4/A olarak yer alan eski sistemde, SSK' ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. İş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. 4/a olan kavram daha sonra 5510 sayılı yeni yasa ile  SGK kapsamında yer almıştır. SGK kapsamında olanları kapsayan bu kola 4 A denilmektedir.

Bu noktada ülkemizde yer almakta olan Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sistemleri artık yeni çıkan yasa ile tek bir çatı altında toplanarak SGK olarak geçerli olmaktadır. Tek çatı altında toplanan bu sistemler isimlerini de değiştirmiştir. Bu neden ile artık SGK ile ilgili olan işlemlerde SGK 4A nedir gibi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir.