Tarım Bakanı Yumaklı: Tüm sektörlerde fahiş fiyatın üstüne gideceğiz

Tarım Bakanı Yumaklı, zeytinyağındaki fiyat artışını örnek göstererek “Fahiş fiyatla çok sık karşılaşmaya başladık. Bu duruma zerre müsamaha göstermeyeceğiz. Tüm sektörlerin üzerine gideceğiz” dedi.

Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen Türkiye Tarım Zirvesi'nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zeytinyağındaki fiyat artışını örnek göstererek "Fahiş fiyatta tüm sektörlerin üzerine gideceğiz" dedi. Tarım ve gıdada fahiş fiyatlarda pandemiyle başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden bir süreç olduğuna dikkat çeken Bakan Yumaklı, "Bu sürecin getirdiği, ülkemiz için ekstra bir durum da deprem oldu. Deprem davranış biçimlerimizi de değiştirdi. Depremin birinci günüyle üçüncü günü arasında karkas et fiyatlarında 30 liralık artış oldu. "Fiyatlama davranışıyla alakalı arzu edilmeyen fahiş fiyat diye tanımlanan hususlarla çok sık karşılaşmaya başladık" diye konuştu.

GEÇMİŞ OLSUN

Zeytinyağındaki fiyat artışına da dikkat çeken Yumaklı şunları söyledi: "Türkiye'nin zeytinyağında ihtiyacı 160-180 bin ton arası. Bu yıl zeytinyağı hasadından elde edilecek olan zeytinyağı rakamı 180 bin ton. Bizim ihtiyacımızı yüzde 100 karşılayacak. Geçtiğimiz yıldan da stoklarımız var, e niye fiyat artıyor? 0.3 asit oranına sahip ürünün fiyatı açıklandı. Birdenbire sanki bu ortalama ürünün taban fiyatıymış gibi algılanıp fiyatlar yukarı çıktı. Biz açıkladık. Arzla alakalı sıkıntımız yok. Zeytin Konseyi açıkladı, elimizde fazlası var diye. Sonra o kurum dedi ki yanlış anlaşıldık. Ama geçmiş olsun fiyatlar yükseldi. Ticaret Bakanlığı'yla birlikte tespit ettiğimiz tüm sektörlerin üzerine gideceğiz. Biz üreticimizi aynı zamanda sürdürülebilir üretimi devam ettirmesi için korurken, tüketicimizi de kollamak zorundayız. Bu bir bütün. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etti, fahiş fiyatlara zerre kadar müsemma göstermeden mücadeleye devam edeceğiz."

TEDBİR ALMAZSAK 2030'DA SU KRİZİ KAPIDA

Bakan Yumaklı, su seferberliğine ilişkin şunları söyledi: "Türkiye şu anda 1.313 metreküple su stresi altındaki ülkeler arasında yer alıyor. Bin metreküpün altındakiler ise su açısından fakir ülkeler. Suyunuzu doğru yönetmeniz gerekir. Türkiye olarak hiçbir tedbir almazsak 2030'da 1.000 metreküpün altına düşme riskiyle karşı karşıyayız."

TARIMSAL DESTEKLER 91.5 MİLYARA ÇIKIYOR

Bu yılın sonu itibarıyla tarımsal üretim desteklerinin 64 milyar lira olacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, "Önümüzdeki sene 91.5 milyar lira. Yeni döneme tarımsal üretim planlamasının argümanı olarak destekleri koymuş olduk. Bundan sonra tarımsal üretim planlamasına yönlendirici destekleri göreceğiz. Yeni destekler için şu anda etki analizleri tamamlanmak üzere. Hem t arımsal üretim planlamasını hem onun yan argümanlarını sektörün kendisiyle konuşarak devam ettiriyoruz" dedi.

GIDAYA ONLINE TAKİP SİSTEMİ

Bu yıl 1.2 milyon denetim yapıp taklit ve tağşiş yapan firmaları teşhir ettiklerini anlatan Yumaklı "Bununla ilgili yeni bir çalışma bitmek üzere. Bundan sonra gıdayla alakalı hangi türde olursa olsun halkımızın eşzamanlı görebileceği bir sistemi uygulamaya koyacağız. Online olarak herkesin takip edebileceği bir sistemi getiriyoruz" dedi. Ayrıca ürün takip sisteminde hem Ticaret Bakanlığı'nın hem de kendilerinin takip sistemleri olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, "Biz stokları takip ederken, aynı zamanda bu ürünlerin fiyat hareketlerini de takip ediyoruz. Artık bu ülkede et fiyatlarının anormal bir şekilde yukarı aşağı gitmesinin önüne geçmiş olacağız" diye konuştu.