ÖZGÜL ÖZTÜRK
ozgul.ozturk@aksam.com.tr
Suriyeli göçmenlerin ekonomiye kazandırılması için harekete geçen Türkiye, göçmen sorununu Çin’in Şanghay eyaletinde düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’yla yeniden dünya gündemine taşıdı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Türkiye’yi temsil ettiği zirvede Suriyeli göçmenleri ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Dünya ticaret bakanlarına “Suriyeli çalıştıran Türk şirketlerinin ürünlerini avantajlar sağlayın, bu ürünlere kota uygulamayın” önerisinde bulunan Bakan Zeybekci, Kanada ve Hollanda bakanlarından olumlu dönüş aldı.
SONUÇ BİLDİRGESİNE GİRDİ
Suriyeli göçmenlere evrensel standartlarda yaşam şartı sunan Türk şirketlerine ihracatta avantajlar yaratmak için uluslararası görüşmeler yaptıklarını açıklayan Bakan Zeybekci, “Bu önerimizle Avrupa, ABD ve Japonya gibi ülkeler örneğin çalışanlarının yüzde 25’i Suriyelilerden oluşan bir firmadan ürün alırken gümrük vergisi uygulamasın istiyoruz. Böylece hem bu ülkelere olan ihracatımız artacak hem de Suriyeli göçmenlerin istihdam olanakları artırılacak” dedi. Çin’deki zirvede ilk etapta Kanada ve Hollanda’nın Türkiye’nin bu önerisine sıcak baktığını dile getiren Zeybekci, önümüzdeki günlerde bu gelişmeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’la da paylaşacaklarını aktardı. Bakan Zeybekci, Türkiye’nin önerisiyle Suriyeli göçmen sorununun G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi’ne de girdiğini kaydetti.
MISIR’LA YAKIN TEMAS KURULACAK
Mısır’la da olumlu adımların atılmaya devam edeceğini açıklayan Bakan Zeybekci, Rusya kadar olmasa da bu ülkeyle ilişkilerde hızlı bir yol alınacağını belirtti. 6 milyar dolar olan iki ülke ticaret hacminin 2015’te 4.6 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Zeybekci, “Sorunların çözülmesiyle bu pazardaki 1 milyar dolarlık kayıp giderilecek" açıklaması yaptı.
Rusya'yla Kazan-Kazan
Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin verdiği bilgiye göre Rusya’yla yaşanan diplomatik krizin aşılmasıyla iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için de üst düzey temaslar hızlandırılıyor. Tataristan’ın başkenti Kazan’daki iki Türk yatırımının açılışı vesilesiyle bir araya gelecek olan iki ülke bakanları 7 aylık ticari kayıpları telafi etmenin yollarını arayacak. “Açılış bahane, asıl niyetimiz Rusya’yla ticari ilişkilerimizi kaldığı yerden alıp daha ileri bir seviyeye taşımak” diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, müteahhitlik, hizmet, tarım ve tekstil sektörlerinde kıştan bahara geçileceğini söyledi. 25-26 Temmuz’da yapılması planlanan Şişecam ve Kastamonu Entegre’ye ait yatırımların açılışına Rusya’nın ekonomi ve enerji bakanlarının katılacağını anlatan Zeybekci, “Biz de bu bakanların katılım durumuna bağlı olarak katılacağız. Ulaştırma, tarım ve turizm bakanlarının da teyitleri bekleniyor. Bu açılışla çok hızlı yol alınacağına inanıyorum. Türk Akımı Projesi tekrar ivme kazanacak. Akkuyu Nükleer Santrali öncelikli hale gelecek” diye konuştu.
AB’den Gümrük Birliği desteği
Türkiye’nin TTIP’e taraf olmasıyla ilgili bir etki değerlendirme raporu hazırlayıp hükümete sunan Ekonomi Bakanlığı, Ağustos ayında da ‘Gümrük Birliği Etki Değerlendirme Çalışması’ hazırlayacak. Avrupa Dönem Başkanlığı’nı devralacak Hollanda ve Fransız bakanlardan destek aldıklarını söyleyen Zeybekci şöyle konuştu: “AB ile G20 görüşmelerinde birbirimizi destekleyen bir süreç yaşadık. AB ile göçmen krizi, geri kabul anlaşması ve vize muafiyeti nedeniyle oluşan negatif ortamı pozitife çevirecek en önemli enstrüman Gümrük Birliği’nin güncellenmesi. 2017 başında görüşmelere başlayacağımızı düşünüyoruz.”
Et fiyatı ucuzlayacak
Gümrük Birliği güncellendiğinde tarım ürünleri üzerindeki yüzde 100-200’e varan koruma duvarlarının kaldırılacağını vurgulayan Bakan Zeybekci, “Böylece örneğin eti pahalıya üretip alıp pahalıya satan üreticiler artık fiyat farkını tüketiciye ödetmeyecek. Etin kilosunu 50 TL’ye mal eden üretici ürününü tüketiciye 25 TL’ye satacak. Kalan 25 TL’yi bütçeden alacak” dedi.