Standarta uymayan 4.5G telefona yaptırım uygulanacak

BTK Başkanı Sayan konusunda uzman ekiplerin 4.5G destekli cihazları farklı alanlarda test ettiğini ve testler sonucunda standartlara uymadığı tespit edilen cihazlara yönelik idari yaptırımlarda bulunacaklarını açıkladı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan kurumun piyasa gözetimi ve denetimi anlamında elektronik haberleşme cihazlarına uyguladığı testler hakkında açıklamalarda bulundu. Son yıllarda kullanımı gittikçe artan giyilebilir cihazlara yönelik testleri yapmaya başladıklarını söyleyen Sayan, insansız hava araçlarının kullanımının yaygınlaşması nedeniyle bu araçların da özellikle radyo frekans güçlerinin seviyesini ve istenmeyen yayına sebep olup olmadıklarını ölçtüklerini bildirdi.  

BATARYA PATLAMASI 

Laboratuvarlarda, elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkileri bağlamında sadece mobil ses haberleşmesi değil, aynı zamanda 3G ya da 4,5G teknolojileri ile data iletimi de yapabilen cihazların SAR değerlerine de baktıklarını belirten Sayan “Batarya yanması ve patlaması gibi olayları sıkça duyuyoruz. Bu kapsamda bataryaların elektriksel güvenlik testlerini yapmaya başladık. Ayrıca 4,5G destekli cihazların testleri de konusunda uzman ekibimiz tarafından yapılıyor. Tüm bu testlerin neticesinde standartlara uygun olmadığı tespit edilen cihazlara yönelik kanunda öngörülen idari yaptırımlar uygulanacak” diye konuştu. 

5G İÇİN YOL HARİTASI 

5G teknolojilerine yönelik önemli çalışmalar başlattıklarını da ifade eden Sayan, Türkiye'de Ar-Ge, özellikle de ürün geliştirmeye odaklanarak yerli ürün ve teknoloji şirketleri çıkarmak, sektördeki ve ilgili diğer sektörlerdeki tüm paydaşları ekosisteme dahil etmek amacıyla 5GTR Forumu kurduklarını söyledi. Sayan, 5G'nin yol haritasını belirleyecek forum ile elektronik haberleşme sektörünün tüm aktörlerinin katkılarıyla uluslararası alanda mevcut ilişkilerin güçleneceğini belirtti.

Yerli üretim zorunluluğu

Sayan, 4,5G ihalesini yaparken, yerli üretimin en fazla önem verdikleri konuların başında geldiğini belirterek, ilk yıl için yüzde 30, ikinci yıl için yüzde 40 ve sonrasında yüzde 45 olarak belirledikleri yerli ürün zorunluluğunun bu duruşun göstergesi olduğunu ifade etti. 

EN ZOR OLANINI YAPTIK 

Sayan, yerli üretimde ümit verici gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "4,5G Haberleşme Teknolojisi Geliştirme projesi yerli malı belgesi aldı. Biz en zor olanını yani baz istasyonunu yapabildik ülke olarak. İşletmecilerden bu baz istasyonlarının siparişi için söz aldık. Bu sayede diğer şebeke bileşenlerinin de ülkemizde üretilmesini sağlayacak yatırımlar cesaret kazanacak."