Sigorta şirketleri yakın takipte

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, sigorta şirketlerine ilişkin soruşturmanın sürdüğünü belirterek, ''Hükümetin yaptığı düzenlemeden sonra sigorta şirketlerinin uygulamalarını görmemiz lazım. Kendilerine verilen bu imkan kapsamında fiyat indirimine gidecek mi diye bakacağız.'' dedi.

Sigorta şirketlerine açılan soruşturma ve güncel  konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Torlak, trafik sigortası pazarında  faaliyet gösteren 33 sigorta şirketine soruşturma başlattıklarını anımsattı.

Torlak, soruşturma başladıktan sonra Zorunlu Trafik Sigortası ile  ilgili yeni düzenlemenin Meclis'te kabul edildiğini hatırlatarak, şunları  kaydetti:

"Sigorta şirketlerinin en çok yakındığı bir konu var. Şirketlerin  'maliyetlerimizi artıran, öngöremediğimiz uzun süren yargı süreçleri var.  Dolayısıyla önümüze ciddi maliyetler çıkıyor. Bunlara karşılık ayırıyoruz'  dedikleri konuyla ilgili yasal düzenleme yapıldı. Şu anda soruşturmamız da devam  ediyor. Soruşturmanın bir süreci var. Raporumuz teşebbüslere gidiyor. 30 gün  içinde birinci yazılı savunmalarını veriyorlar. Ayrıca 30 gün ek süre alma  hakları var. Tekrar kendilerine bunlara ilişkin görüş bildiriliyor. İkinci yazılı  savunmaları var. Görüş bildiriliyor ve üçüncü yazılı savunmaları oluyor.  Nihayetinde talep ederlerse ya da resen sözlü savunmaları var. Bu süreç ortalama  8-9 ayda tamamlanıyor. Bu işin tamamlanması zaman alacak.

Fakat şöyle bir konu var; başta bahsettiğim gibi hükümetin yaptığı  düzenlemeden sonra sigorta şirketlerinin uygulamalarını görmemiz lazım.  Kendilerine verilen bu imkan kapsamında fiyat indirimine gidecek mi diye  bakacağız. Şu anda indirim olup olmadığını takip etmedim. Bunu yapmazlarsa farklı  düşünmek gerekebilir. Henüz birinci savunmalar yapılmadı."

'TEMYİZ SÜRECİNİ BEKLİYORUZ'  

Torlak, ani gelişmeler üzerine ya da resen soruşturmalar  yapılabildiğini anlatarak, "Şu anda ilaç sektörüyle ilgili bir mahkeme kararı  var. Özellikle kanser tedavilerinde kullanılan ilaçlarla ilgili İlaç Genel  Müdürlüğünün yapacağı düzenlemeler var." dedi.

Torlak, yemde de KDV'nin indirilmesinin şirketler tarafından fiyatlara  yansıtılıp yansıtılmadığına ilişkin incelemeler yaptıkları bilgisini verdi.

Kurulun 2013 yılında sonuçlanan ve 12 banka hakkında alınan karara  ilişkin son durumu değerlendiren Torlak, kurum tarihinde sektörün en büyük  yaptırım olarak belirttiği 1,1 milyar liralık cezanın, 2013'te uygulanmasının  ardından bütün bankaların idare mahkemesine gittiğini anımsattı.

Torlak, ilk derece mahkemelerin bankaları haksız bulduğunu, bütün  bankaların temyize gittiğini ve temyiz sürecini beklediklerini de sözlerine  ekledi.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI DÜZENLEMESİ  

Kanunla motorlu araçlar için yaptırılan zorunlu sorumluluk  sigortasının genel hükümlerden ayrı olarak özel esaslarla düzenlenmesi dikkate  alınarak, bu sigorta kapsamındaki tazminatlara uygulanacak kurallar öncelikle söz  konusu özel esaslara bırakılıyor. Özel esaslarda kural bulunmayan durumlarda  genel esasların uygulanacağı açıklığa kavuşturuluyor.

Buna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar,  ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve  esaslara tabi olacak. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin ilgili  kanun ve genel şartlarda düzenlenmeyen hususlar hakkında, Türk Borçlar Kanunu'nun  haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanacak.

Kanunla uygulamada zorunlu sorumluluk sigortasının açıklanan  içeriğinde görülen tereddütlerin izalesi amacıyla teminat kapsamı dışında kalan  haller açıklığa kavuşturuluyor.

Bu çerçevede "hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat  talepleri, ilgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat  talepleri, bu kanun çerçevesinde hazırlanan zorunlu mali sorumluluk sigortası  genel şartları ve ekleri ile tanımlanan teminat içeriği dışında kalan talepler"  zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalacak.

Zorunlu trafik sigortası uyuşmazlıklarının daha hızlı çözülmesi için  düzenleme yapılıyor. Bu doğrultuda, zarar gören, zorunlu mali sorumluluk  sigortası için dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı  başvuruda bulunacak. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15  gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi  karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilecek  veya tahkime başvurabilecek.

Sigortacılar, hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası genel  şartlarıyla belirlenen belgeleri, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine  ilettiği tarihten itibaren, 8 iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası  sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödeyecek. (AA)