Miray ÇİMEN
İklim değişikliğiyle mücadele eden Türkiye’nin gözleri Polonya’da düzenlenen İklim Zirvesi’ne çevrildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Türkiye’nin uluslararası finans kaynaklarına erişiminin sağlanmasını talep ettiklerini belirterek, “Burada en büyük beklentimiz, Türkiye’nin iklim sistemi altında hakkaniyetli bir konuma sahip olması ve özellikle Yeşil İklim Fonu altındaki finans desteğine erişimimizi sağlayacak kararın Polonya’da alınmasıdır” dedi. Polonya’nın Katovice şehrinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı (COP24) düzenlendi.
GELECEĞİ TEHDİT EDİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Sanayi Devrimi’ni takiben çevrenin, insan eliyle büyük bir tahribata uğradığını belirterek, “Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği de dünyanın geleceğini tehdit eden büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 1,5 Derecelik Küresel Isınma Özel Raporu, iklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyetini gösteriyor” şeklinde konuştu.
25 DAKİKADA 225 MİLYON $
Sel, dolu felaketleri, fırtınalar, kuraklık, uzun süreli orman yangınları gibi afetlerin artık daha sık yaşandığını ifade eden Kurum, “Gerek dünyada gerek Türkiye’de, aşırı hava olayları yaşıyoruz. Örneğin; İstanbul’da 2017 yılında gerçekleşen 20 dakikalık dolu yağışının verdiği zarar 225 milyon dolar oldu” diye konuştu. Kurum, Türkiye’nin küresel iklim değişikliğiyle mücadelede yol haritasının belirlendiğine dikkat çekerek, “Hızla gelişen bir ekonomi olarak, sera gazı emisyonlarını 2030 yılında yüzde 21’e kadar artıştan azaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Finansal desteğe erişim talep ediyoruz
Kurum, şunları kaydetti: “İklim değişikliğiyle mücadele için ortak çabalara katılmayı taahhüt ediyoruz. Ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda uluslararası finans kaynaklarına ülkemizin erişiminin sağlanmasını talep ediyoruz. En büyük beklentimiz, Yeşil İklim Fonu altındaki finans desteğine erişimimizi sağlayacak kararın Polonya’da alınmasıdır. Bu karar, Paris Anlaşması’na taraf olma sürecimize ivme kazandıracaktır.”
Sıfır atıkla 100 bin kişiye istihdam
Başkan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde 2017’de Türkiye’de Sıfır Atık Projesi başlattıldığını anımsatan Kurum, “2023’e kadar ulusal düzeyde sistemin kurulumunun tamamlanmasını hedefliyoruz. Böylece yıllık 4 milyar dolar tasarruf edeceğiz” dedi.
Enerji verimliliği eylem planı hazır
İklim değişikliğine ilişkin çalışmaları, imkanlar ve alınacak uluslararası destekler ölçüsünde artıracaklarını belirten Kurum, “Temiz teknolojilerden ve yenilenebilir enerjideh istifade ediyoruz. Enerji Verimliliği Eylem Planını hazırladık. Son 15 yılda 41,5 milyon ton petrol eşdeğeri tasarruf sağladık” dedi.