Katılımcı firma açısından alanında dünyanın en büyük 4. fuarı haline gelen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı-IDEF Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı kapanış töreniyle sona erdi. 2021'de 68 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuar bu yıl 100 bin barajını aştı. 120'ye yakın anlaşmanın imzalandığı tahmin edilen fuara, 102 ülkeden ziyaretçi gelirken 81 ülkeden resmi alım heyeti IDEF'in kapısını aşındırdı. Fuara olan ilgi Türk savunma sanayiindeki gelişimin de işareti oldu. Fuarın kapanışı nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu yıl 16'ncısı düzenlenen fuarda geçmiş yıllara göre daha fazla yoğunluk olduğunu söyledi.
YOĞUN TAKDİR ALDIK
Bu yıl uluslararası katılımcı ve ziyaretçi sayısının da arttığını belirten Görgün, "Önceki IDEF'te 38 bin metrekare alan kiralanmıştı, bu yıl 43 bin metrekare alan kiralandı. 81 ülkeden delegasyonlar var, 102 ülkeden katılım olmuş. Yaklaşık 60 bin katılımcı var. Bunun da yaklaşık 10 bini uluslararası katılımcı. Resmi heyetlerle gelen delegasyonların sayısı da 700'ün üzerinde. Fuar çok güzel başladı, güzel, yoğun tempoda devam etti" dedi.
BU GURUR HEPİMİZİN
Uluslararası heyetlerle görüşmelerinde Türk savunma sanayiisinin gelişimine yönelik takdir dolu değerlendirmeler aldıklarını vurgulayan Görgün, "Birçok delegasyon Türkiye'deki bu gelişimi rol model olarak almak, kullanmak, değerlendirmek istiyor. Kendi gelişimlerinde Türkiye'nin tecrübelerini, tecrübe aktarımını önemsediklerini söylediler" dedi. Görgün şunları kaydetti: "Son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kesintisiz, sürekli desteğiyle savunma sanayimizi bugünlere getirdik. Deniz, kara, hava her ortam için platform üretebilir durumdayız. Bu platformların içinde var olan sistemleri, alt sistemleri yerli teknolojilerimizle sağlayabilir durumdayız. Dünyanın bir ucuna sistem satabilir, ellerinde var olan sistemleri modernize edebilir konuma geldik. Bu gurur hepimizin, Türk milletinin. Savunma sanayiisindeki ürünlerle belki ilk anlamda bu fuarla ön plana çıkıyoruz ama bunun arkasındaki altyapı, yetkinlik, insan kabiliyeti ve niteliği aslında geri planda da kendini gösteriyor. Çünkü savunma sanayiisi malumunuz yüksek teknoloji içeren bir alan. Yüksek teknolojiyi kullanmanız gerekiyor."
Fuarda imzalanan sözleşmelerin yeni açılımlara vesile olacağını dile getiren Görgün, her yönüyle uluslararası fuara yakışır bir etkinlik yapıldığını bildirdi.
20 YIL ÖNCE 50'YDİK, 2700 FİRMAYA ÇIKTI
Savunma sanayiinde çalışan ve firma sayısının 20 yıl öncesine göre ciddi oranda arttığına dikkati çeken Görgün, "O dönem 50-60 firma varken bugün 2 bin 700'ün üzerinde firma var. Sadece Ar-Ge'ye ayrılan bütçe 50 milyon dolar civarındayken bugün 2 milyar dolar. Ar-Ge harcamalarında 40 kat atış gözlemleniyor. Ciro aynı şekilde 1 milyarlardan 12 milyar dolarlara çıktı. İhracatımız 20 yıl önce 250 milyon dolardı, geçen sene 4.4 milyar dolar oldu. Bu yıl ise hedef 6 milyar dolar."
YABANCILAR DA MEMNUN AYRILDI
IDEF'23 için farklı ülkelerden Türkiye'ye gelen firma yetkilileri, etkinlikten memnun olduklarını ifade etti. Endonezya'dan katılan Pt. Langit Biru Parasut şirketinin üst düzey yöneticisi Aprinovita Nurfirdaus, fuarın kendileri açısından iyi geçtiğini belirtti. BAE menşeli Yahsat şirketinin genel müdür yardımcısı Hamad el-Tair, IDEF'in dünya çapında en büyük 4 fuardan biri olduğunu vurgulayarak, "Bizim için katılımımız stratejik öneme sahip" diye konuştu.
ROKETSAN FUARI YENİ İŞBİRLİKLERİYLE TAMAMLADI
Roketsan, fuarda önemli işbirliklerine imza attı. Çok sayıda Türk ve yabancı devlet yetkilisini, askeri delegasyonları ve sektör profesyonellerini standında ağırlayan Roketsan, fuarda 5 yeni işbirliği anlaşmasına da imza attı.