Son dönemde atağa kalkan ve yerlilik oranı hızla yükselen savunma sanayii, Türkiye’ye çağ atlatacak yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nca (SSM), savunmada çeşitli stratejik ihtiyaçların yerli ve özgün üretimlerle karşılanmasına, sektörün yeni kabiliyetler kazanarak rekabet gücünün artırılmasına yönelik yeni Ar-Ge projeleri başlatıldı. Müsteşarlığın Ar-Ge Daire Başkanlığı tarafından ikincisi düzenlenen Ar-Ge Paneli'nde 'ileri malzemeler', 'algılayıcılar', 'bilgi teknolojileri', 'tahrip' ve 'KBRN' alanlarında önceliklendirilen konularda 12 projenin başlatılması kararlaştırıldı.
Hareket kabiliyeti artırılacak
Malzeme ihtiyacına cevap verecek teknolojilerle savunmada fark yaratacak 12 projeyle ihtiyaçların giderilmesine odaklanılacak. Kızılötesi sensör teknolojileri, süper örgü teknolojisi, RF güç yükselteçleri, mikrobolometre teknolojisinin geliştirilmesi savunma sanayiine yeni bir boyut kazandıracak. Görüşün zayıf olduğu gece, sis gibi hava koşullarıyla toz, duman gibi saha şartlarında tehditlerin algılanması ve hareket kabiliyetinin artırılması amacıyla kızılötesi kamera sistemleri kullanılıyor. Projeyle süper örgü algılayıcı malzeme içeren kızılötesi teknolojisinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Havacılıkta dünyaya kafa tutacak
Pilotların ve operatörlerin simülatörde kaydedilen davranışsal performans verileriyle eş zamanlı olarak nörofizyolojik işaretlerinin toplandığı ve anlamlandırıldığı bilgilerin kullanılarak bir eğitim ortamının geliştirilmesi de hayata geçirilecek projeler arasında. Bu çerçevede helikopter pallerinde kullanılan malzeme teknolojilerinin geliştirilmesi için adımlar atılacak. Havacılık ve savunma sanayisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere, elektron ışınıyla ergitme teknolojisi ve topoloji optimizasyon araçlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.
Radyasyon tespit teknolojisi
Yüksek performanslı kuantum çağlayn lazer yapılarının geliştirilmesi de yine 12 proje arasında yer alıyor. Mühimmatlardaki yemleme şarjının duyarsız hale getirilmesi ve ana patlayıcıyı patlatmak için kullanılan yemleme şarjının daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca radyosyonun tespitini sağlayacak teknolojiler de geliştirilecek.