Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Çan Termik Santralı İşletme Müdürlüğü'nü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TV kanallarının ekonomi müdürleriyle bir araya gelerek, önemli açıklamalarda bulundu. Albayrak, yerli kömür ve yerli santral konseptinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de eski nesil santralların da olduğunu hatırlatan Albayrak, şunları söyledi:
Yolu ayırırız
"Bugün buradan şunu açıklayabilirim: 2019 yılına kadar bu eski santralların da tamamının en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemlerini bitireceğiz. Bununla ilgili bütün firmalarla birebir konuştuk. Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz. O santrallarla yolumuzu ayıracağız artık" dedi. Özel sektör santrallarının bir kısmının dönüşüme başladığını aktaran Bakan Albayrak, "5-6 tane, 7 tane kaldı" diyerek, açıklamarına şöyle devam etti:
TAKİPLERİNİ DE YAPIYORUZ
"Koyduğumuz kriterler yeni santralların hepsinde böyle ama Türkiye'de eskiden kalan santrallarımız da var. Devlet kısmıyla ilgili hiçbir şüphemiz yok, onları bitireceğiz. Özel sektöre de bu noktada çok net mesajları verdik. 2019'a kadar tamamını en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama, filtreleme sistemlerini yenileyecekler. Çevreye herkesten çok duyarlı şekilde yaklaşmak zorundayız. Eskileriyle ilgili de son limiti koyduk. Firmaların hepsiyle görüşerek '2019 artık son yıl' dedik. 2019 yılında eskiler de yeni kriterlere uyumlu olmak zorunda. Bunların yazılarını yazdık, takiplerini yapıyoruz. Saha denetimleri sıkı bir şekilde yapılıyor. Bu noktada inşallah çok daha güzel adımlar atacağız."
Teknolojik altyapı ve verimlilik
Bakan Albayrak, 2000'den sonra yeni teknolojilerle özellikle düşük kalorili kömürler açısından da her türlü teknolojik altyapı ve yeni verimlilik kriterleriyle teknolojik trende şahit olduklarını vurgulayarak, 'yeni nesil' denilen akışkan yatak teknolojilerinin, bu santralın ilk örneklerinden olduğunu söyledi.
2 yılda 200 ilçeye daha doğalgaz
Bakan Albayrak, bu yılın sonuna kadar 78 ilin, 2018'de de 81 ilin tamamının doğalgaza kavuşacağını vurgulayarak, "Önümüzdeki iki yıl 200'den fazla ilçeye de doğalgaz bağlayarak çok büyük nüfusa yani doğalgaz konforundan faydalanan insan sayımızı 40 milyonlardan 50 milyonlara çıkaracağız. Türkiye'de doğalgazın ulaştığı ve bunun konforundan faydalananların sayısı inşallah 50 milyon olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Yerli kömürde çok ciddi bir hamle yapacağız
Enerjinin bir portföy olduğuna ve güneş, rüzgar, HES ve kömür santrallarından maksimum faydalanılması gerektiğini belirten Albayrak, şöyle devam etti: "Dolayısıyla 'Hepsini yapacağız' derken stratejimizde güneş, hidroelektrik, rüzgar, yerli kömür ve nükleer de olacak. Gaz santralı da olacak. Yenilenebilir enerjiler çevresel açıdan çok iyi. İthal kömüre kıyasla yerli kömürün öne çıkarılmasıyla bu dediğimiz yeni teknolojilerle birlikte çok ciddi bir hamle yapacağız çünkü teknolojide daha az su kullanımı var. Kapalı devre olması itibarıyla çok olumlu. Kül taşıma sistemleri kapalı devre. Bu adımları atacağız."
55 milyar dolarlık fatura yerlileşecek
Enerjide dışa bağımlı Türkiye'nin son 10 yıl ortalamasının petrol ve doğalgaz ithalatında 44 milyar dolar olduğunu dile getiren Albayrak, "Madeni de eklediğimizde 55 milyar dolara yakın sadece bu bakanlık çerçevesinde bağımlı olduğumuz konu. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel kriterlere uyduracağız hem de yeni ekonomiye, istihdama, verimliliğe katkı noktasında bakacağız" dedi.
1 milyon metre sondaj
Albayrak, 15 yıl önce Türkiye'nin keşfedilmiş kömür rezervlerinin yaklaşık 7-8 milyar ton olduğunu, son 15 yıldaki keşiflerle bu rakamın 15 milyara çıktığını anlatarak, şöyle konuştu: "2002'de 30 bin metre civarı sondaj yapan bir MTA vardı, AK Parti iktidarı döneminde bu oran 300 bin metrelere çıktı. Çok ciddi bir rakam. Yeni dönemde hedefimiz şu olmalı; dünyada madencilikte en ileri ülkeler hangileri bakacağız. Avusturalya, Kanada buralar çok önemli ülkeler. Ne kadar sondaj yapıyorlar yılda? 6 ila 10 milyon metreler. Türkiye 15 yılda çok önemli seviyelere geldi. Her alanda rekabet edebilmek için MTA bu yıl 1 milyon metre hedef koydu. Bu yıl inşallah bunu bitiriyoruz. Gelecek yıl 2, ondan sonraki yıl 3, bu rakam artacak özel sektörle birlikte asgari bizim 5-6 milyon metreyi önümüzdeki birkaç yıl içinde yakalayacak bir ekosistem oluşturmamız lazım."
Şakamız yok Güzelyurt'a gidiyor
Sondaj konusunda ilk etapta hem Akdeniz hem de Karadeniz'de çalışma yürüttüklerini anlatan Albayrak, "Şu anda Oruç Reis Karadeniz'de, Barbaros Hayrettin Akdeniz dolaylarında iki sismiği bitirdi ve şimdi yeni sismik için Güzelyurt'a gidiyor. Şakamız yok. Şu anda sismiğimizi yapıyoruz" dedi.
Bin megavat için 1.5 milyar $ yatırım
Bakan Albayrak, her bin megavat santral için Türkiye'de 1-1.5 milyar dolarlık yatırım yapıldığına işaret ederek, "Her bir santral Tbin kişiden fazla istihdam demek. Bunun ithal enerji karşılığını karşımıza koyduğumuzda, kabaca bu kalorilerde ve verimliliklerde bir santral noktasında baktığımızda 1.2 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer bir üretimden bahsediyoruz" dedi.