Sanayinin rekabet gücü için 35.3 milyar kaynak

“Sanayinin Geliştirilmesi, Üretim ve Yatırımların Desteklenmesi Programı” için 2023 bütçesinden yaklaşık 35.3 milyar lira ödenek kullanılacak.

Üretim ve yatırım ortamını iyileştirerek yüksek katma değerli ve teknolojik ürünlerin üretildiği, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir yapı oluşturulması amacıyla uygulamaya konulan "Sanayinin Geliştirilmesi, Üretim ve Yatırımların Desteklenmesi Programı" için 2023 bütçesinden yaklaşık 35.3 milyar lira ödenek kullanılacak. Önceki gün Meclis'e sunulan bütçe tasarısına göre imalat sanayiinin GSYH içindeki payının gelecek yıl yüzde 24,1 ve imalat sanayii ihracatının da 250 milyar dolar olması bekleniyor.

Orta-yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ihracatı içindeki payının 2023'te yüzde 36 ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ihracatı içindeki payının da yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşmesi hedefleniyor. Bu dönemde, Türkiye'ye 16 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişinin olması amaçlanıyor. Bütçe verilerine göre 2023'te yerli patent başvurularında Türkiye'nin dünya sıralamasında 10'uncu basamakta yer alması hedefleniyor.

Yıl sonu gerçekleşme tahmini yüzde 50 olan yerli patent başvurularının toplam başvurular içindeki payının gelecek yıl yüzde 53'e yükselmesi amaçlanıyor.

MEMURUN FAZLA MESAİ ÜCRETİ 2 KAT ARTIYOR

Bütçe verilerine göre memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 100 artacak, 2 lira 70 kuruş olan saat başı fazla mesai ücreti, 1 Ocak 2023'ten itibaren 5 lira 40 kuruş olarak uygulanacak. Bakanlıkların özel kalem müdürlüklerinde çalışan personele 5 lira 70 kuruş fazla mesai ücreti ödenecek.