ÖZGÜL ÖZTÜRK
Her an elimizin altında olan internet, tüm sektörlerde olduğu gibi eğitim ve öğretimi de sil baştan değiştiriyor. İş ve ya okul çıkışı kursa gitme zahmetine katlanmadan ev konforunda öğrenim imkanı sunan online eğitime olan ilgi her geçen yıl artarken, yüz yüze eğitime ara verilen pandemide ise bir talep patlaması yaşandı. Yabancı dilden, sayısal bilimlere, kişisel gelişimden mesleki eğitime tüm branşlarda bilgiye uzaktan erişim imkanı sunan online eğitim platformları ise bu dönem teknoloji girişimlerinin yeni yatırım alanı oldu.
200 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Uzmanlara göre, öğretmen, öğrenci ve veliler için büyük avantajlar sağlayan çevrimiçi eğitimin geleceği pandemi sonrasında da yüz yüze yapılan temel eğitime uyum, destek ve takviye amacıyla kullanılacağı için parlak. Sektöre ilişkin veriler de uzmanların bu fikrini destekliyor. Araştırmalara göre göre s 2020'de 200 milyar doları aşan küresel online eğitim pazarındaki yatırımlar 2021'de 20 milyar doları aştı. Türkiye'de de özellikle dil eğitimi alanında kurumsal talep artarken, pazarın büyüklüğünün 2023 yılında 200 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki bu potansiyel yerli ve yabancı girişimcilerin iştahını kabartıyor.
2010 yılında Malatyalı Eren Bali tarafından kayısı bahçelerinde temelleri atılan Udemy isimli eğitim platformu, Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren milyar dolarlık bir unicorna dönüştü.
GELECEK METAVERSE'TE
Bugün 185 bin online video kursla milyonlarca öğrenci, binlerce eğitmen ve binlerce kurumsal müşteriye hizmet veren Udemy, dünyanın en büyük online eğitim platformlarından biri haline geldi. Yapay zekadan, VR gözlüklere pek çok teknolojinin devreye alındığı çevrimiçi eğitim pazarının geleceği ise metaverse evreninde atılıyor. Eğitim teknoloji girişimleri farklı ülkelerden öğrencileri avatarları vasıtasıyla aynı sınıfta buluşturacak metaverse projeleri üzerinde çalışıyor.
30 MİLYON TL DEĞERLEMEYE ÇIKTI
Mustafa Burak Dost ve Avni Burak Özşahin tarafından 2021'de geliştirilen interaktif online konferans platformu Uniteroom da kısa sürede hızlı bir büyüme grafiği yakaladı. Temmuz ayında girdiği yatırım turunda 30 milyon TL değerlemeye ulaşan şirket şu anda yeni bir yatırım turu için görüşmelere devam ediyor. İki girişimcinin hedefi Uniteroom'un metaverse'te evrimleşmesine olanak sağlamak ve global bir marka haline gelmek.
KURUMSAL EĞİTİMLER ÖNDE
Kullanıcı için aradığı tüm alanlardaki uzmanları tek bir platformda bulabilmeyi, Türkiye'nin her yerinden dilediği uzmanla yüzyüze görüşme imkânı, hizmet satın aldığı uzmanın kütüphanesindeki video, ders notları gibi dökümanlara ücretsiz erişebilmeyi sağlayan Crowia da e-eğitim sektöründe hızla büyüyen girişimlerden biri. 300 kategoride içeriğin bulunduğu platformda en çok ilgi duyulan alanlardan biri 'İnsan Psikolojisi ve Liderlik Eğitimleri'. Geçtiğimiz günlerde Dubai Education 2.0 Eğitim Teknolojileri Konferansı'nda "En İyi Şirketler Ödülü"nün sahibi olan firma, Türkiye'den sonra yurtdışına açılmayı planlıyor.
3 MİLYON KİŞİYİ HEDEFLİYOR
Avrupa'nın en değerli eğitim teknolojileri unicorn'u olan GoStudent, Türkiye'deki varlığını güçlendiriyor. Türkiye'de birinci yılını kutlayan GoStudent, bine yakın öğretmen sayısını 2 bine ve ayda toplam 115 binin üzerindeki ders sayısını ise yıl sonuna kadar 200 bine çıkarmayı hedefliyor. Dünya genelinde 23 uluslararası lokasyonda hizmet verdiklerini dile getiren GoStudent'ın kurucu ortağı ve CEO'su Felix Ohswald "Türkiye okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde eğitim gören 18 milyonu aşkın öğrenci sayısı bakımından oldukça yüksek potansiyele sahip. Hedefimiz Türkiye'de 4-5 yıl içinde 3 milyon öğrenciye ulaşmak. İleride hibrit bir yapıya geçerek Türkiye'de fiziki şubeler açmayı da planlıyoruz" dedi. Ohswald, metavers dünyasında da olmak istediklerini belirterek "Farklı ülkelerden öğrenciler aynı sınıfta olacak" diye konuştu.