Sabancı: Robot gibi insan olmayın

Sabancı Üniversitesi mezuniyet töreninde konuşan Güler Sabancı: 20 yılda birçok meslek, 'robotlar' tarafından yapılacak. Robot ya da yapay zeka 'insan bilincinin' yerine geçemez. İnsan gibi robotlar yapılırken, robot gibi insan olmamalısınız. 

Sabancı Üniversitesi Kampusu’nda düzenlenen 18. Lisansüstü ve 15. Lisans Mezuniyet Töreni ile; doktora, yüksek lisans velisans olmak üzere toplam 30 ülkeden yaklaşık 900 öğrenci mezun oldu. Törene katılan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Çalıştınız ve başardınız; önemli bir aşamayı tamamladınız. Şimdi yeni döneme başlıyorsunuz" dedi. Sabancı, yaşadığımız dönemde bir yanda yapay zekadan robotlara bilim ve teknolojinin yarattığı dönüştürücü etkiler her alanda hissedilirken, öte yandan da bu gelişmelerin sonucunda insan ömrünün uzadığını belirtti. Güler Sabancı “Başta bilgi ve yetkinlik olmak üzere sahip olduğunuz tüm kaynakları sürekli geliştirmeniz ve 100 yıllık bir yaşama göre planlamanız gerekiyor” dedi. Sabancı “Yapay zekanın, iş ve çalışma hayatını değiştireceğini ve toplumsal dengeleri kökten sarsacağını bugünden görebiliyoruz. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde bugün bildiğimiz anlamda birçok iş ve meslek, 'robotlar' (öğrenen makineler) tarafından yapılacağını öngörüyoruz” dedi. 

İNSAN BİLİNCİNi GEÇEMEZ 

İnsanı robotlardan ayıranın, duygularının varlığı olduğunu belirten Sabancı, diğer canlılardan insanı ayıran en önemli unsurun da, duygularının farkındalığı ve duygularını yönetme becerisi olduğunu vurguladı. Bu nedenle herhangi bir robot ya da yapay zekanın 'insan bilincinin' yerine geçemediğini söyledi ve ekledi: "İnsan gibi robotların yapıldığı dönemde, robot gibi insan olmamalısınız."

Başarılıların ortak noktası bakış açıları

Sabancı, konuşmasında başarılı insanların değişmez ortak noktalarının dünyaya bakış açıları olduğunu belirterek, “Akıl almaları, sormaları, sorgulamaları, araştırmaları, önyargısız yaklaşımları, yapıcı ve çözüm odaklı olmaları, kaynaklarını iyi planlamaları; yani, sonuca ulaşmak için odaklanmaları, başarılı insanları ayırt eden temel özellikler” dedi. Sabancı, “En önemlisi, başarılı insanlar kendilerine verilen imkan ve yetenekleri sürekli geliştirmeye odaklıdır” diyerek sözlerine devam etti.

Öğrenme gelişme ve olgunlaşma

Güler Sabancı, törende yaptığı  konuşmasına şöyle devam etti: “Bu bakış açısında, sürekli öğrenmeye açık olmak, kendini yenilemeye, farklı konularda geliştirmeye açık olmak ve çok yönlü olmak var. Hayatı bir ‘öğrenme’, ‘gelişme’ ve ‘olgunlaşma’ yolculuğu olarak görmek, bu nedenle sürekli gelişimi ve yenilenmeyi aramak var. Çünkü şunu çok iyi bilirler ki, asıl olan, bugün neye sahip olduğunuz değil, sahip olduklarınızı nasıl kullanmayı tercih ettiğinizdir.” 

Maçka kampusu müjdesi geldi

Bu yıl Türkiye’de toplumsal cinsiyet alanında İngilizce eğitim verecek ilk doktora programının eylülde başlayacağını anlatan Rektör Ayşe Kadıoğlu da, “Yakında, Sabancı Üniversitesi Maçka’yı açmaya yönelik olarak çalıştığımızı da müjdelemek isterim" açıklamasında bulundu.