Otomotivcilerin yeni yıl tahmini

2015'in değerlendirmesini yapan dernek ve firmaların üst düzey temsilcileri, sektörün yeni yılını yorumladı.

Toplam otomotiv pazarı, uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve öngörülebilirliğin etkisiyle 11 aylık dönemde 848 bin adete ulaşarak yıl sonu tahmini olan 900-950 bin aralığına yaklaşırken, sektör temsilcileri 2016'dan umutlu olduklarını belirtiyor. Yılın bitmesine sayılı günler kala 2015'in değerlendirmesini yapan dernek ve firmaların üst düzey temsilcileri, sektörün 2016 yılına ilişkin hedefleri hakkında da bilgi verdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, bu yılın 11 ayında otomotiv satışlarında baz etkisi nedeniyle yaklaşık yüzde 30'luk artış görüldüğünü anımsatarak, "2014'ün ilk yarısı normalin altında bir pazardı. Bu nedenle bu yılı, 2014 yerine 2013'le kıyaslamak daha doğru olur. On bir aylık dönemi 2013'le kıyaslarsak aslında artış yüzde 12 civarında" diye konuştu.


Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de atlatılan iki seçim süreci dikkate alındığında, 2015 yılı ekonomik performansının iyi seviyede bulunduğunu söyledi. Bu dönemde, küresel ticaretin zayıf seyri ve bazı ihraç pazarlarında yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle ihracatta belirgin ölçüde gerileme görülmesine rağmen, avro bazlı ihracatın artmayı sürdürdüğünü belirten Önen, "Ukrayna ve Rusya gibi yakın çevre pazarlarındaki olumsuz gelişmelerin ihracatımızı negatif etkilemesine rağmen, AB pazarlarındaki büyüme sanayimizin üretim ve ihracat rakamlarına pozitif katkı sağladı" şeklinde konuştu.

Önen, üyelerinin, devam eden yeni model ve kapasite artışı yatırımlarını 2016 yılında da sürdürmesini beklediğini aktararak, "Bu yatırımlarla sanayimizin kapasitesinin 1,9 milyon adet seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

'PAZAR YILI 950 BİN BANDINDA KAPATIR'

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ise Türkiye'de yılın 11 ayında otomotiv sektörü satışlarının yıllık yüzde 30,8 artışla 811 bini aştığına işaret ederek, "Bu rakamlar ışığında pazarın yılı 900-950 bin bandında kapatacağını düşünüyoruz" dedi. Bilaloğlu, 2015'in Doğuş Otomotiv markaları için belirledikleri hedeflere ulaştıkları bir yıl olduğunu aktararak, "2016'nın ise gündeme gelecek jeopolitik konuların, dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri etki altına alabileceği bir yıl olma ihtimali yüksek. Otomotiv sektörü her zaman ekonomik gelişmeleri takip edeceğinden 2016'nın pazar büyüklüğü ve hızı tamamen ekonominin gelişmesine paralel olacak" değerlendirmelerini yaptı.

'HAREKETLİ BİR YIL OLACAK'

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de iki genel seçim arasındaki siyasi belirsizlik döneminde döviz kurlarının hızlı değişim gösterdiğini belirterek, "Bu nedenle de pazarın düşüş göstermesi bekleniyordu. Ancak otomotiv pazarı, yıl başındaki olumlu beklentiler çerçevesinde büyümeye devam etti. 2015 yıl sonu için toplam pazarın 954 bin adede ulaşacağını öngörüyoruz" dedi.

Yenigün, Ford Otosan olarak 2015 yılının ilk on bir ayında toplamda 105 bin 914 adet satışa ulaştıklarını kaydederek, "Kasım ayı sonu itibarıyla binek otomobil satışlarımız 40 bin 481 adet seviyelerinde, bir önceki yıla göre yüzde 32 artış yakalarken, hafif ve orta ticari pazarında da satış rakamlarımızı 58 bin 687 seviyesine çıkartarak geçen seneye göre yüzde 56'lık bir artış elde ettik" bilgisini verdi. Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker ise bu yıl otomotiv pazarının tahminlerden fazla büyüme gösterdiğini ifade etti. Göker, perakende satışlarının geçen yıla göre yüzde 35 arttığının altını çizerek, "Yıl sonunda en az 195 bin aracımızı da öncelikle Avrupa pazarları olmak üzere 40'tan fazla ülkeye ihraç etmiş olacağız. Hyundai Assan, oluşturduğu istihdamı, yüksek katma değere sahip üretimi ve ihracat geliriyle Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor" diye konuştu. (AA)