Türkiye ile Rusya Ekonomi bakanlıkları arasında 9 Ekim'de ortak bildiri imzalanırken, görüşmelerde iki ülke teknik heyetlerinin çalışmalarıyla oluşturulan ve Türkiye'ye yönelik ticari ve ekonomik yaptırımlar başta olmak üzere, ticaretinin önündeki engellerin tespiti ve ortadan kaldırılması, yatırımları destekleyecek ortak yatırım fonu oluşturulması, ulusal paralarla ticaretin artırılması gibi önemli konular ele alındı.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TMB Başkanı Mithat Yenigün, Rusya'nın Türk müteahhitleri açısından önemine dikkati çekti.
Yenigün, Rusya pazarına ilk olarak 1988 yılında girildiğini ve 2015 yılına kadar bu ülkede toplam bedeli 65 milyar dolar olan bin 941 proje üstlenildiğini ifade ederek, Rusya'nın yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından olduğu kadar inşaat malzemeleri ihracatı açısından da önemli bir pazar olduğunun altını çizdi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev'in imzaladıkları ortak bildirinin önemine işaret eden Yenigün, "İlişkilerde normalleşmenin sağlanması Türk inşaat firmalarının Rusya'daki faaliyetlerine yeniden ağırlık vermelerini ve yeni projeler üstlenmelerini sağlayacaktır. Bu yönde bir gelişme Türk müteahhitlik firmaları için olduğu kadar Rus tarafı için de önem arz ediyor." dedi.
- "Vize kolaylığı istiyoruz"
Rusya'da faaliyet gösteren firmaların çözülmesini istediği acil sorunlara da değinen Yenigün, şöyle devam etti:
"Öncelikle Türk firmalarının yeni ihalelere katılmasını engelleyen 28 Kasım ve 29 Aralık tarihli kararnamelerin yürürlükten kaldırılması ve TMB üyesi firmaların geçmişte olduğu gibi ihalelere serbestçe teklif verebilmeleri büyük önem arz etmektedir.
İkinci talebimiz, firmalarımızın teklif hazırlama ve verme aşamasında üst düzey yetkililerine uzun süreli ve çok girişli vize sağlanması. Türk müteahhitlik firmalarının başarısının bir sırrı da önemli aşamalarda Türk işçisi istihdam etmelerine dayanmaktadır. İki ülke arasındaki mevcut durum nedeniyle genel vize uygulamalarında yapılmış olan değişiklik her iki ülke menfaatini olumsuz yönde etkilemekte olduğundan mümkün olan en kısa sürede iki ülke arasında vizesiz seyahat uygulamasına geçilmesine ihtiyaç duyulmaktadır."
Yenigün, söz konusu sorunların çözümü başta olmak üzere, sürecin mümkün olduğunca hızlı işlemesinin her iki ülkenin menfaatine olacağını da sözlerine ekledi.