Mühendislik mesleği artık ‘erkek işi’ olmaktan çıkacak

Meslek seçiminde cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek için başlatılan Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi, üniversitelilerden sonra liselilerle buluşuyor. Projeyle mühendislik mesleği ‘erkek işi’ olmaktan çıkarılacak. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Vakfı tarafından yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi (TMK) kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği, meslek seçiminde cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyete dayalı kalıp yargılar konusunda öğrenci, öğretmen ve velilerde farkındalık yaratılması ve mühendislik mesleğinin tanıtılmasına yönelik faaliyetler başlatıldı. 

54 KIZ ÖĞRENCİ DESTEKLENİYOR 

TMK Projesi’nin faaliyetleri üniversitelerden sonra şimdi de liselerde gerçekleştiriliyor. TMK Lise Programı’nın pilot uygulaması 29-30 Mayıs tarihlerinde Hatay ve İskenderun’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile yapılıyor. Projenin lise programı kapsamında, öğrenci, öğretmen ve veliler için eğitimlerle rol model buluşmaları gerçekleştiriliyor. Hatay ve İskenderun’da gerçekleştirilen pilot uygulamanın, takiben tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması amaçlanıyor. 2015 yılında başlatılan TMK Projesi kapsamında halihazırda 27 farklı üniversitenin mühendislik fakültelerinde okuyan başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan 54 kız öğrenciye destek veriliyor.

Limak iş imkanı sunuyor 

Limak Vakfı yetkilisi Başak Ülgenalp “Grubumuzda, kadınların mühendislik alanında oldukça başarılı olduğunu gözlemliyoruz. Ancak işe alımlarda çok az sayıda nitelikli kadın mühendis başvurusu alıyoruz. Grup olarak daha çok kız öğrenci mühendislik bölümlerini seçsin ve kadınlar iş dünyasında karar verici pozisyonlara gelsin diyerek bu projeyi oluşturduk.Bu projeyle, kadının ekonomik hayattaki rolünün güçlendirilmesi için imkan sağlayacağız" dedi. Ayrıca projede eğitim alan öğrencilere Limak'ta staj ve iş imkanları sunuluyor.

Dünyaya örnek olacak 

Türkiye’de mühendisliğin halen ’erkek işi’ olarak görüldüğünü ve bu projeyle bu önyargıyı kırmayı hedeflediklerini açıklayın UNDP Türkiye Sürdürülebilir Kapsayıcı Büyüme Portföyü Yöneticisi Pelin Rodoplu ise bu modelin dünyaya örnek olacağını dile getirdi.