Milyonlarca kullanıcı güvenliği seçti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, tamamen ücretsiz olan güvenli internet hizmetinden gönüllü yararlanan 3 milyon 200 bin abone bulunduğunu belirterek, ''Bu abonelerin yüzde 80’i aile profilinde bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırmak için gençlerimizi, öğrencilerimizi ve vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz.'' dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, tamamen ücretsiz olan güvenli internet hizmetinden gönüllü yararlanan 3 milyon 200 bin abone bulunduğunu belirterek, "Bu abonelerin yüzde 80’i aile profilinde bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırmak için gençlerimizi, öğrencilerimizi ve vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz." dedi.

Sayan, yaptığı açıklamada, siber güvenlik konusunun çok kapsamlı bir mesele olması nedeniyle bütüncül yaklaşımlarla ele alınması gerektiğini ifade etti. Kullanıcıların bilinçli olması gerektiğini dile getiren Sayan, kaynağı bilinen ve lisanslı uygulamaların kullanılması, güvenilir sitelerin ziyaret edilmesi ve yine bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postaların açılmamasının güvenliği artıran unsurlar olduğunu söyledi. Oltalama saldırıları, fidye yazılımı gibi saldırıları önlemekte antivirüs programlarının tek başına yeterli olamadığına dikkati çeken Sayan, kullanıcılara güvenli internet hizmetini tavsiye etti. Güvenli internet hizmetinde yer alan sitelerin çeşitli filtrelerden geçmiş güvenilir siteler olduğunu anlatan Sayan, "Bu hizmet vasıtasıyla çocuklarımız da internetin zararlı içeriklerinden korunmakta ve güven altına alınmaktadır. Bu hizmet vasıtasıyla yine yüzde 100 güvenlik sağlanmış olmasa da en azından daha güvenli bir kullanım sağlanmış olmaktadır. Bugün itibarıyla güvenli internet hizmetinden gönüllü yararlanan 3 milyon 200 bin kullanıcı bulunuyor. Bu kullanıcıların yüzde 80'i aile profilinde bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırmak için gençlerimizi, öğrencilerimizi ve vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz." diye konuştu.

Sayan, siber saldırıların maliyetlerine ilişkin rakamların belirli varsayımlara dayanan kestirimler olduğunu ifade ederek, bazı kaynaklarda küresel olarak siber saldırıların maliyetinin 400 milyar doları bulduğuna dair tahminlerin olduğunu söyledi. Güvenlik harcamalarının şirketler tarafından boşa giden bir maliyet kalemi olarak görüldüğünü belirten Sayan, şunları kaydetti:

"Ancak bir siber saldırıyla karşılaşıldığında bu yatırımın kat be kat fazlası çeşitli yollarla kaybedilmektedir. Bu noktada kamu kurumları ve şirketler kendilerini siber saldırılardan koruyacak yatırımları gerek maddi zarar yaşamamak gerekse itibar kaybını önlemek için yapmak durumundalar. Özellikle de kritik altyapıları yöneten kurum ve şirketlerin gerekli güvenlik yatırımlarını yapmaları gerekmektedir. Çünkü bir ülkenin kritik kaynaklarına yapılacak siber saldırı iletişim, ulaşım, enerji gibi ülkedeki birçok sektörü sekteye uğratabilmektedir. Bunun yanında olası bir siber saldırı durumuna karşı iş sürekliliğinin
sağlanmasını teminen gerek plan anlamında gerekse altyapı olarak hazırlıklı olunması gerekmektedir. BTK olarak bu hususta elektronik haberleşme sektörüne yönelik özel bir düzenlememiz bulunmakta olup, bu düzenlemedeki esas amaç iletişimin sürekliliğini ve mahremiyetini sağlamaktır. Bu düzenlemeyle sektörde faaliyet gösteren işletmeciler, siber saldırılara karşı gerekli önlemleri almak ve iş sürekliliği planlarını yapmakla yükümlü kılınmıştır. Kurum olarak da bu düzenlemenin gereklerinin yerine getirilip getirilmediği çeşitli periyotlarla denetlenmekte olup bu konudaki denetimler giderek artırılmaktadır."
Sayan, ücretsiz verilen güveni internet hizmeti hakkında her türlü bilgiye "guvenlinet.org.tr" adresinden ulaşılabildiğini, bu hizmeti alan kullanıcılar için arama motorlarının da güvenli hale getirildiğini bildirdi. (AA)