Merkez etkili oldu! Tahvil faizleri indi, sıra ticari kredilerde

Merkez Bankası'nın geçen hafta politika faizi indirimi ve ticari kredilere ilişkin açıkladığı makro ihtiyati tedbirlerin ardından tahvillere yönelim artarken, 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 3 işlem gününde yaklaşık 3 puan gerileyerek 1.5 yılın en düşük seviyesini gördü.

Türkiye'de uzun vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, bu yılın mart ayında yüzde 28,56 ile tarihi zirvesini görmüş, o zamandan bu yana da düşüş trendine girmişti. Arka arkaya 5'inci ayı da düşüşle kapatmaya hazırlanan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, dün yüzde 14,07 ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de haziran ayında yüzde 28,28 ile gördüğü yılın en yüksek seviyesinden düşüşe geçerek dün yüzde 14,23'e kadar geriledi.

Geçen hafta uzun vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 16,93 ve kısa vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 19,06 düzeyinde bulunuyordu. Böylece Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından 3 günde 10 yıllık gösterge tahvilin faizi 286 baz puan, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi de 483 baz puan düşüş kaydetmiş oldu.

MERKEZ'İN FAİZİNE YAKLAŞTI

Kararın ardından yüzde 40 olan ticari kredi faizlerinin düşmesi bekleniyor. Econs Kurucu Ortağı ve ekonomist Ferhat Yükseltürk, "Tahvil faizleri politika faizine hızla yakınlaşırken, ticari kredide ise önemli bir yavaşlama bekliyorum" dedi.

DOLAR, EURO İLE EŞİTLENDİ

Euro/dolar paritesi 1 ay aradan sonra yeniden 1.0000 seviyesini test ederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylüldeki toplantıda 75 baz puanlık faiz artışına gideceğine yönelik artan beklentiler söz konusu seyirde etkili oluyor. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, "Fed'in piyasa beklentilerinden daha fazla faiz artırabileceği ihtimali, teminat sıkışıklığının büyümesi Euro/dolar paritesini baskılıyor" dedi. Manukyan, doların sterlin ve yuan karşısında da farklı sebeplerle değer kazandığını ancak ana etkenin Fed'e göre ekonominin zayıf görünmesi olduğunu ifade etti.