Miray ÇİMEN / ANKARA
Türkiye, Kurban Bayramı coşkusunu yaşarken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, kurban etlerinin saklanması konusunda önemli uyarılar geldi. Bakanlığı’nın vatandaşlara kurbanlık et uyarıları şöyle:
HEMEN DOLABA KOYMAYIN
- Etin hemen dondurucuya yerleştirilmesi sertleşmesine neden olur.
- Etleri 1-2 saat dinlendirin. Kanları boşalıncaya kadar etlerin bekletme işlemini gerçekleştirin.
- Etleri, serin ve güneş görmeyen bir yerde tutun.
- Sertlik kıvamına ulaşınca etlerinizi bölmeye başlayın.
- Büyük parça etlerin dondurucuda soğutulması mümkün değildir. Etin iç kısımları soğumayacağı için etler bozulabilir.
ÇIKARDIĞINIZI TÜKETİN
- Kullanacağınız kadar eti, uygun porsiyonlara bölün.
- Kıymalık et için yemeklerinizdeki porsiyonları düşünerek uygun büyüklükte ambalajlama yapın.
- Parça et kullanmak istiyorsanız ufak ufak dilimleyin. Bunu da yine porsiyonlarınız ölçüsünde paketleyin.
- Etleri dondurucunun en soğuk bölmesine yerleştirin.
- Derin dondurucudan çıkmış etleri tüketin, tekrar dondurmayın.
- Etlerin donunun çözülme işlemini buzdolabında yapın.
Dondurucuda ne kadar beklemeli?
Derin dondurucuda saklama süreleri hakkında da bilgi veren yetkililer, koyun parça etlerinin 4-8 ay, kıymasının ise 1-3 ay; dana parça etlerinin 6-10 ay, kıymasının 1-3 ay; sığır parça etlerin 8-12 ay, kıymasının 1-3 ay bekletilmesi gerektiğinin altını çiziyor.