Kurban etini 2 saat dinlendikten sonra dondurucuya koyun 

Bakanlıktan vatandaşa uyarı: Eti hemen dondurucuya koymayın. Büyük parçaları ayırın. Derin dondurucudan çıkmış etleri tüketin, yeniden sakın dondurmayın.

Miray ÇİMEN / ANKARA

Türkiye, Kurban Bayramı coşkusunu yaşarken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, kurban etlerinin saklanması konusunda önemli uyarılar geldi. Bakanlığı’nın vatandaşlara kurbanlık et uyarıları şöyle: 

HEMEN DOLABA KOYMAYIN 

- Etin hemen dondurucuya yerleştirilmesi sertleşmesine neden olur.

- Etleri 1-2 saat dinlendirin. Kanları boşalıncaya kadar etlerin bekletme işlemini gerçekleştirin.

- Etleri, serin ve güneş görmeyen bir yerde tutun. 

- Sertlik kıvamına ulaşınca etlerinizi bölmeye başlayın.

- Büyük parça etlerin dondurucuda soğutulması mümkün değildir. Etin iç kısımları soğumayacağı için etler bozulabilir. 

ÇIKARDIĞINIZI TÜKETİN 

- Kullanacağınız kadar eti, uygun porsiyonlara bölün.

- Kıymalık et için yemeklerinizdeki porsiyonları düşünerek uygun büyüklükte ambalajlama yapın.

- Parça et kullanmak istiyorsanız ufak ufak dilimleyin. Bunu da yine porsiyonlarınız ölçüsünde paketleyin.

- Etleri dondurucunun en soğuk bölmesine yerleştirin.

- Derin dondurucudan çıkmış etleri tüketin, tekrar dondurmayın.

- Etlerin donunun çözülme işlemini buzdolabında yapın. 

Dondurucuda ne kadar beklemeli? 

Derin dondurucuda saklama süreleri hakkında da bilgi veren yetkililer, koyun parça etlerinin 4-8 ay, kıymasının ise 1-3 ay; dana parça etlerinin 6-10 ay, kıymasının 1-3 ay; sığır parça etlerin 8-12 ay, kıymasının 1-3 ay bekletilmesi gerektiğinin altını çiziyor.