ÖZGÜL ÖZTÜRK
Türkiye'nin köklü sanayi tipi domates üreticilerinden Merko Gıda, kurucusu Duncan Blake'in vefatıyla yaşadığı kan kaybını, ailenin ikinci kuşağı Alistair Baran Blake'in başarılı politikalarıyla telafi etmeye başladı. Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan fabrikasında gerçekleştirdiği küp domates, salça ve domates suyu üretiminin yüzde 90'ını dünyanın 25 ülkesine ihraç eden firma, Türk tarımının küresel açılımına öncülük ediyor. Merko'nun 1982 yılına dayanan kuruluş hikayesi ve markanın gelecek planlarını Merko Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alistair Baran Blake'le konuştuk:
TÜRKİYE'YE HAYRAN
"Bursalı tekstilci bir ailenin kızı olan annem Manchester'da üniversitede okurken İskoç kökenli olan babam Duncan Blake ile tanışıyor. Okul bittikten sonra babam 1976 yılında Türkiye'ye geliyor ve Türkiye'nin verimli toprakları ve tarımdaki gücünden etkileniyor. Hızla iki ortağıyla birlikte gıda işine giriyor. Uzun bir süre global gıda şirketlerine Türkiye'den hammadde tedarik ettikten sonra 1982 yılında kendi şirketleri Merko Gıda'yı kurarak üretim işine giriyorlar. İki ortağımızın şirketten ayrılması ve babamın vefatıyla işlerimiz bozulmaya başladı. Bunun üzerine ben işi devraldım. Sermayemizi artırıp başka bir şirkete ortak olarak şirketi kara geçirdik. Böylece şirketimizin yükselişi başladı.Bugün işlenmiş domateste Türkiye'nin ilk 3 üreticisinden biriyiz."
YÜZLERCE ÇİFTÇİYE GELİR
Merko Gıda'da kırılma noktalarından biri ise 1.5 yıl önce gerçekleşen Frigo Pak Gıda yatırımı... Şirketin yüzde 25'ini 8,5 milyon dolara satın alarak, narenciye ve sebze konservesi, dondurulmuş meyve-sebze, gazlı içecek, meyve suyu pazarına giriş yapan grup, büyüme atağına geçti. Merko Gıda bugün sözleşmeli çiftçilik modeliyle yılda 100-150 bin ton domatesi alıp 75 bin metrekarelik tesisinde işleyerek yüzlerce çiftçiye gelir sağlıyor.
BURSA'DA ÜRETİYOR 25 ÜLKEYE SATIYOR
Merko Gıda Mustafakemalpaşa'da kurulu 75 bin metrekarelik tesisinde küp domates,salça ve konserve alanında yıllık 180 bin tonkapasiteyle üretim yapıyor. 25 ülkeye ihracat gerçekleştiren firma; Knorr, Cargill, Nestle, Coca-Cola, Campbell gibi küresel gıda devlerine hammadde temin ediyor.
100 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPACAK
Şirket geçtiğimiz haftalarda Bursa'daki üretim tesisinde mevcut küp domates hatlarına ilave olarak, kapama ve kutulama yatırımı kararı aldığını duyurdu. Alistair Baran Blake, "Bugüne kadar büyük ambalajlarda, sanayi tipi üretime odaklanmıştık. Geçtiğimiz yıl başladığımız Frigo Pak operasyonumuzla birlikte gördük ki, bu alanda ciddi bir küresel talep var. Buradaki en büyük talep de zincir restoran ve marketlerin 'private label' kategorisinden geliyor. Bu alana girmek için 100 milyon TL'lik küçük kutulama ve kapama yatırımına imza atıyoruz Öncelikli hedefimiz Avrupalı zincir restoran ve marketler için 'private label' kategorisinde üretim yapmak. Önümüzdeki yıl ayrıca gıdanın farklı alanlarına da yeni satın almalarla büyüme planımız var" dedi.
SANAYİLİK DOMATESTE İLK 3'TEYİZ
Alistair Baran Blake aynı zamanda Akdeniz Uluslararası Domates İşleyicileri Derneği'nin (AMITOM) ilk Türk başkanı. Portekiz, İtalya, Yunanistan, İspanya, Türkiye, Cezayir, Tunus ve Rusya gibi ülkeleri kapsayan dernek Avrupa tarım politikalarını yakından belirliyor. Merkezi Fransa'da bulunan derneğin yönetimini 3 yıl yürütecek olan Blake, "Dünyada unutulan gıdanın önemi pandemiyle birlikte yeniden hatırlandı. Türkiye sanayiye giden domates üretiminde dünyada ilk 4 ülke içerisindeyken şu anda ilk 3'e girdi. Görev sürem boyunca ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışacağım" dedi.