Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli üreticilerin çalışmalarıyla Türkiye’yi altın sektöründe öncü ülkelerden biri yapmak istediklerini bildirdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Koza Altın şirketi için açıklamalar yapan Varank, tesisi inceleyip, daha sonra madenin döküm tesisinde incelemelerde bulundu ve tesisteki işçilerle altın dökümü yaptı.
YÜZDE 30’U KOZA’DAN
Koza Altın’ın Türkiye’de önemli altın üretim tesisleri bulunduğunu belirten Varank, “Türkiye’nin toplam altın imalatının yüzde 30’unu gerçekleştiriyorlar. Eskişehir Kaymaz’daki tesisleri gezdik. İlk defa altın madeni tesisini gezmiş olduk. Biraz da gündemdeki tartışmalardan dolayı bu süreçleri bizzat gelip görmek istedim. Gerçekten etkileyici ve çevre anlamında da bütün hassasiyetler gözetilerek üretim yapılıyor” diye konuştu.
KAYIT ALTINA GİRDİ
Koza Altın’ın 2016’da TMSF yönetimine geçtiğini anımsatan Varank, “Bu tesisler ve Koza Altın daha önce maalesef ülkemiz aleyhine çalışan terör örgütü (FETÖ) mensuplarınca işletilen işletmelerdi. Burası TMSF’ye, devletimize geçtikten sonra görüyoruz ki her şey kayıt altına alındı ve yüzde 220 gibi yüksek oranlarda kâr etti. Hem altın dökümünü izledik hem de madenlerde patlatmalara şahitlik ettik. Madenler ülkemiz açısından çok değerli, bunlardan maksimum seviyede faydalanmamız gerekiyor” dedi.
ÇEVREYE DUYARLI ÜRETİM YAPILIYOR
Varank, çevresel duyarlılığa önem verdiklerini vurgulayarak, sadece üretimin değil, çevreye gösterilecek hassasiyetin de sürdürülebilir kalkınmanın bir parçası olduğunu dile getirerek, “Herkes bu tesisleri gezebilir, çevreye duyarlılığını görebilir” açıklaması yaptı.
10.8 TON ÜRETİM
Koza Altın, İzmir, Eskişehir, Kayseri ve Gümüşhane’de 5 madende üretim gerçekleştiriyor. Geçen yıl 8,2 ton altın üreten şirket bu yıl üretimini 10,8 tona yükseltecek. TMSF’ye devrinden sonra şirketin kârı yüzde 220 yükseldi. Ödediği vergi de yüzde 127 artarak, geçen yıl 336,6 milyon liraya ulaştı.