Akşam
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan, Katar ve BAE'yi kapsayan Körfez turu dün başladı. Karşılıklı yatırım ve ticaretin artırılmasını öngören ziyaretinin ilk gününe Suudi Arabistan'la başlayan Erdoğan'a Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) da 200 iş adamı ile eşlik ediyor. İlk 6 ayda gerçekleşen 3.4 milyar dolarlık ticaret hacminin kısa vadede 10. uzun vadede 50 milyar dolara çıkarmayı öngören Suudi Arabistan ziyaretinde en önemli adımın ise mütehhitlik alanında atılması bekleniyor. Erdoğan görüşmeler sırasında bu konuya dikkat çekerek Suudi Arabistan'ın büyük çaplı projelerinde Türk firmalarının daha fazla rol oynamasını arzu etiklerini söyledi.
TÜRKLER'E KONUT PROJESİ
Suudi Arabistan 2016'da başlattığı Vizyon 2030 projelerinden 2018'de ilişkiler koptuğu için yararlanamamıştı. Yeniden başlayan ticari ilişkilerin ardından geçen hafta Ankara'ya gelen Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail, 2030 vizyonu kapsamında toplamda 150 milyar dolarlık bütçe ayırdıklarını belirterek, 50 milyar dolarlık konut projeleri için Türk müteahhitleri ülkeye davet etmişti. Hatta İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nda, inşaat, mühendislik müşavirlik ve yatırım konularında uzmanlaşmış firmaları kapsayan 16 işbirliği anlaşmasına varılmıştı. Bu anlaşmalar 610 milyon dolar değerinde gayrimenkul projelerini kapsıyor.
25 MİLYAR DOLAR SERMAYE
Suudiler'in davet ettiği Vizyon 2030 projesi kapsamında devam eden NEOM, Diriyah Gate, Qiddiya, Amalla ve Kızıldeniz projelerinin toplamı 585 milyar dolar. Suudi Arabistan'ın yıllık inşaat sektörü pazarı ise 120 milyar dolar. Petrole dayalı ekonomiden uzaklaşmaya çalışan Suudi Arabistan'da toplam değeri 819 milyar dolar olan 5 bin 200'den fazla proje şu anda devam ediyor. Erdoğan'ın Suudi Arabistan sonrası Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapacağı görüşmelerde ise ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla gözden geçirilmesi, ekonomi ve yatırım alanlarındaki projeler başta olmak üzere çeşitli sektörlerde mevcut işbirliğinin daha da artırılması öngörülüyor. Ziyaret sonrasını öngören hedefler arasına bölgeden 25 milyar dolarlık doğrudan yatırım da bulunuyor.
TÜRK MÜTEAHHİTLERİN RADARINDAKİ İŞLER90 ADALI TURİZM PROJESİ
Kızıldeniz'de 90 bakir adayı kapsayan proje için 20 milyar dolar harcanacak. 28 bin kilometre karelik proje, dünyanın en iddialı ve heyecan verici turizm ve konaklama projesi özelliğini taşıyor.
QIDDIYA
Qiddiya, eğlencenin, sporun ve sanatın başkenti olmaya hazırlanıyor. Qiddiya, Krallığı dünyaya açarken Suudi Arabistan'ın ekonomik çeşitliliğinin ilerlemesine katkıda bulunacak. Bu şehrin bütçesi 750 milyon dolar.
DİRİYAH
Riyad şehir merkezinden 20 dakika uzaklıkta yer alan Diriyah, birinci Suudi devletinin başkenti. UNESCO dünya mirası listesindeki şehir Suudi Arabistan'ın kültür başkenti olarak planlandı. 2030 yıılına kadar 27 milyon yerli ve yabancı turist bekleyen Diriyah, 63.2 milyar dolarlık bir proje.
AMAALA
4 bin 155 kilometre karelik destinasyonda; lüks oteller, konutlar, kaliteli yemek, sağlıklı yaşam ve dinlenme tesisleri yer alacak. 1,7 milyar dolarlık bütçeye sahip lüks turizm rotası 35 bin kişiye istihdam sağlayacak.
NEOM
Türkiye'nin pay istediği projelerin başında yer alan NEOM, Kızıldeniz kıyısında inşa edilmeye başlanan 500 milyar dolarlık dev bir şehir. 9 milyon kişi yaşayacak. 9 milyon kişinin yaşayacağı, temiz enerji kullanılacak akıllı şehir, 2025 yılında tamamlanacak. projeden 100 milyar dolar gelir bekleniyor.