1
MEHMET ALİ ERGÜN
mehmetali.ergun@aksam.com.tr
İzmit Körfez geçişindeki rekabet kelimenin tam anlamıyla vatandaşa yaradı. Osmangazi Köprüsü’nün (Gebze-Orhangazi-İzmir Körfez Geçiş Köprüsü) bu bayram açılması planlanıyor. Projenin hedefi İstanbul-İzmir arası ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirmek. Ayrıca Osmangazi Köprüsü sayesinde İzmit Körfezi’ni 4 dakikada geçmek de mümkün olacak.
Resmi bir duyuru olmasa da köprünün geçiş ücreti geçtiğimiz hafta 90 lira olarak basına yansımıştı. Osmangazi Köprüsü’nde geçiş ücretinin yüzde 25 indirimle başlayacağı müjdesinin ardından aynı güzergahta deniz üzerinden taşımacılık hizmeti veren İDO da ‘Eskihisar-Topçular’ arasındaki feribotlarında yeni bir planı devreye alacak.
İzmir yolunda yolcuların mutlaka yemek molası verdiğini anlatan İDO ortaklarından Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “İşte biz de bu ihtiyacı göz önüne alıp yolcuların yemek molasını feribotlarda değerlendirmesi için yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. 30 Haziran 2016’dan itibaren kamyon, otobüs ve binek araç şoförlerine ücretsiz sıcak yemek servisi vereceğiz” dedi.
'HER ŞEY DAHİL'
Yeni sistemi turizm sektöründeki ‘her şey dahil’ seyahat olarak adlandıran Hamdi Akın şöyle devam etti: “Feribotlarımızın uzun yolda bir ‘mola merkezi’ olmasını planlıyoruz. Bu vesileyle uzun yol seferi yapan her türlü aracın artık yollarda vakit kaybetmesine gerek kalmayacak. Servis alanlarında durmak yerine, feribotta yemek dahil tüm ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir planlama üzerinde çalışıyoruz” dedi. Hamdi Bey ayrıca Osmangazi Köprüsü’ne rağmen, Eskihisar-Topçular arasındaki İDO feribotlarının önemli bir alternatif oluşturmaya devam edeceğine inanıyor. Hamdi Akın, “En önemlisi fiyat avantajı sunuyoruz. ‘Eskihisar- Topçular arasındaki 30 dakikalık deniz yolculuğu sırasında arabalarında sıkılan aile ve çocuklara ‘her şey dahil’ başka müjdelerimiz de olacak. Örneğin çocuklar için ‘oyun alanları’ yaratılmaya başlandı. Bu tip hizmetler vermenin bu hattı daha cazip hale getireceğini düşünüyoruz” dedi.
FİYAT AVANTAJI
İDO feribotlarında; Mevcut tarifelerde otomobiller tek yön için 60 TL ödüyor. Gidiş-dönüş bilet alındığında tek yön fiyatı 50 TL’ye düşüyor. Dün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’ndeki indirimli geçiş ücretinin 30 Haziran’da açıklanacağını söyledi. Eğer köprü ücreti basına yansıdığı gibi 90 lira olursa “feribot-köprü” rekabetinin fiyat avantajı feribotlarda olacak. Kamyonlarsa feribotlara şu an tek yön için İDO feribotlarına 115 TL ödüyor. Gidiş-Dönüş bilet alındığında bu fiyat 105 TL’ye kadar iniyor. Kamyonların yeni köprüden tek yön geçiş ücretinin ise 200-250 TL aralığında olması bekleniyor.
ZAMAN AVANTAJIN
Maliyet hesabına bakıldığında, feribotla karşıya geçiş yarı yarıya daha ucuz bir görünüm sergiliyor. İşin içine ‘bedava sıcak yemek’ servisi de eklendiğinde, feribotun cazibesi daha da artıyor. Fakat zaman açısından 30-45 dakikalık feribot geçişine rağmen, 4 dakikalık köprü geçişi ciddi bir avantaj olarak nakliyecilerin de tatilcilerin kafasını karıştıracak gibi duruyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayabilir
Osmangazi Köprü'sü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı törenle 30 Haziran’da açılacak. Köprünün, bayram tatili boyunca 'ücretsiz' olması için de çalışma yapıldığı belirtilmiş, kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım tarafından paylaşılacağı ifade edilmişti.
İndirim oranı 30 Haziran’da
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’ndeki indirimli geçiş ücretlerinin 30 Haziran’da açıklanacağını söyledi. Hafta içi Habertürk gazetesi ise körfez geçişinde yüzde 25 indirim yapılacağını ve geçiş ücretinin 90 liraya ineceğini yazmıştı.
Aks aralığına bağlı ücret uygulanacak
YAP-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan Gebze Orhangazi-İzmir Otoyolu, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. Köprü; 252 metre kule yüksekliğine, 35.93 metre tabliye genişliğine, 1.550 metre orta açıklığa ve 2.682 metre uzunluğa sahip olacak. Projede, otoyol geçiş ücretleri aks ve aks aralığına göre değişiyor. Otomobiller için geçiş ücreti, her kilometre başına 5 sent olarak belirlendi. Aks aralığı ve aks sayısı arttıkça, geçiş ücretleri de artacak. Kamyonlar ve TIR’lar, her kilometre başına daha yüksek geçiş ücreti ödeyecek. Ortalama bir kamyonun aks genişliğine göre geçiş ücretinin 250 TL’yi bulması bekleniyor.