BÜLENT ŞANLIKAN
Türk ilaç sektörünün önemli oyuncularından Abdi İbrahim, yurtdışı yatırımlarına hız kazandırdı. Şirketin Kazakistan’daki iştiraki olan Abdi İbrahim Global Pharm, 60 milyon dolarlık yatırımla üretime başladı. Tesis üretime başlamasından kısa süre sonra ‘iyi üretim uygulamaları’ alanında verilen GMP belgesini almaya hak kazandı. Abdi İbrahim’in temelini 2013 yılında attığı Kazakistan tesisi toplam 12 bin metrekare kapalı alan üzerine kuruldu. 190 kişinin çalıştığı Abdi İbrahim Global Pharm’ın, Abdi İbrahim’in toplam cirosuna 2016’da 15 milyon dolarlık katkıda bulunması öngörülüyor. Kazakistan'daki tesiste düzenlenen basın toplantısına Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, şirketin CEO’su Dr. Süha Taşpolatoğlu ile birlikte diğer şirket yetkilileri katıldı.
ŞİMDİ SIRADA CEZAYİR VAR
Burada konuşan Nezih Barut, “2020 vizyonumuzda 1 milyar dolarlık ciroya ulaşarak dünyada ilk 100 ilaç firmasından biri olma hedefi var. Kazakistan’ın yanı sıra Cezayir’de de 50 milyon dolar tutarla hayata geçirdiğimiz tesisimiz 2017 yılında üretim başlayacak” dedi.
KAZAKİSTAN’LA ANLAŞMA
Kazakistan’da üretim tesisi kurmalarının nedenlerinden birinin Kazakistan hükümetiyle gerçekleştirilen 7 yıllık ihale anlaşması olduğuna değinen Barut, “Fabrikamızda henüz ihale kapsamındaki tüm ürünlerin üretimi başlamamış olmakla birlikte, zaman içinde diyabet ürünleri, antiviraller, merkezi sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ürünler ve kardiyovasküler ürünlerden oluşan yaklaşık 100 ürünün üretimini gerçekleştiriyor olacağız. Stratejilerimiz doğrultusunda öncelikle Kazakistan’da hem ihale yoluyla hem de serbest pazarda büyüyeceğiz. Bununla birlikte, yakın coğrafyalara gerçekleştirilebilecek ihracat potansiyelinin de bizim için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Pazarın % 24'ünü oluşturuyor
Geleceğin ilaç teknolojisi biyoteklonojik ilaç ile ilgili atılımda bulunduklarını anlatan Barut şunları aktardı: “Dünya ilaç pazarının ciro bazında yüzde 24’ünü biyoteknolojik ürünler oluştururken, Türkiye’deki payı yüzde 17. Bugün Türkiye’de 10 ürünün 8’i biyoteknolojik. Endüstrimizin geleceği için umut veren bu adımla; üreteceğimiz biyoteknolojik ilaçları Türkiye’de sunacağız. Cari açığın düşürülmesi için çift yönlü katma değer sağlayacağız.”
Abdibio Türkiye'nin en büyüğü
Bir diğer önemli yatırımlarının da geçen yıl 100 milyon dolarlık yatırımla temeli atılan Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç tesisi AbdiBio olduğunu aktaran Barut "AbdiBio’da, kanser, diyabet, göz ve kan hastalıkları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan biyoteknolojik ilaçları üreteceğiz" dedi.
Hedef ilk 100’e girmek
Barut, “Avrupa ülkeleri ile Kanada gibi İlaç Denetim Birliği üyesi ülkelere de uzun vadede ihracat yapmak hedeflerimiz arasında. 2020’ye doğru giderken ihracat faaliyetlerimize hız katarak, büyümemizi sürdüreceğiz. 2020 vizyonumuzda 1 milyar dolarlık ciroya ulaşarak dünyada ilk 100 ilaç firmasından biri olma hedefi var” dedi.