ÖZGÜL ÖZTÜRK
ozgul.ozturk@aksam.com.tr
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) işlenmiş etlerin kanser riskini artırdığına yönelik raporu yıllık 1 milyon tona yakın üretime sahip kırmızı et sektörü ile 2.2 milyar dolarlık şarküteri sektörünü endişelendirdi. Açıklanan rapor en çok pastırma ve sucuk diyarı Kayseri’de tepkilere neden oldu. Pastırma üretiminde tuz ve çemen dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmadığını ifade eden Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, “100 bin kişi buradan ekmek yiyor. Bu tür açıklamalar satışlara maalesef olumsuz yansıyor” dedi.
AÇIKLAMANIN ZAMANI MANİDAR
Sucuk ve salam gibi diğer şarküteri ürünlerinde ise Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak 1 milyon tonluk üretimde 150 gram nitrit kullanıldığını kaydeden Ünlü, bu rakamın uluslararası standartların bile altında olduğunu söyledi. Söz konusu zararın nitrat ve nitrit oranı denetlenmeyen merdiven altı ürünler için geçerli olduğuna dikkat çeken ETBİR Başkan Yardımcısı Ahmet Yücesan da “OECD ve Dünya Bankası tarafından bu yıl açıklanan rapora göre başta Çin’in 1 milyarlık nüfusu olmak üzere Asya ve Afrika’daki talep artışıyla 2023 yılında dünyada et üretimi tüketimi karşılayamayacak duruma gelecek. WHO’nun bu açıklamayı bu arz-talebi dengelemek için yaptığına inanıyorum” dedi.
300 MEZBAHA KAPATILDI
Tarım Bakanlığı’nın denetimlerle sağlıksız işletmelere savaş açtığına dikkat çeken Yücesan, “Son 4 yılda 850 mezbahadan 300’ü kapatıldı. Geriye sağlıklı üretim yapan 196’sı kaldı. WHO’nun raporuna açıklık kavuşturmak isteyen Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün son denetimleri tamamlayıp kamuoyunu et piyasası hakkında bilgilendirmeyi planladığı konuşuluyor.
BAKANLIK RAPOR HAZIRLIYOR
Dünya Sağlık Örgütü'nün sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş etlerin bağırsak kanserine neden olduğuna yönelik açıklaması Tarım Bakanlığı’nı da harekete geçirdi.
UZMAN GÖRÜŞÜ
Satışlarda düşüş olmaz
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral da WHO’nun açıklamasında bahsedilen riskin yüksek tüketim oranlarına sahip ABD ve AB ülkeleri için geçerli olduğunu söyledi. Piral, bu haberlerin Türk tüketicisinin et talebinde gerilemeye neden olmayacağını söyledi.
Tüketim günlük 10 gr
Yıllık ortalama 1 milyon ton kırmızı et üretimine sahip Türkiye’de kişi başına düşen toplam kırmızı et tüketimi günlük sadece 25 gram. Sosis, sucuk, salam ve pastırma gibi işlenmiş et tüketim miktarı ise günlük 10 gram. Bu miktar, raporda belirtilen haftalık 500 gramın oldukça gerisinde...
Adeta zehir saçıyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan: İşlenmiş etlere pembe rengini veren sodyum karbonat ve nitrit, nitrat gibi ürünler adeta zehir saçıyor…Sadece kasaptan alınan yağ oranı düşük baharatlı sucuklar yenilebilir. Haftada 1 kereden fazla ızgara et tüketilmemeli. Etler, mangal kömüründen uzak ve aleve maruz kalmadan pişirilmeli. Et mümkünse fırında veya tencerede pişirilmeli. Et, sebzeyle birlikte yenmeli..
Kanseri tetikliyor
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez: Pastırma dışındaki bütün işlenmiş etler, kolon ve mide kanseriyle kalp rahatsızlıklarını tetikliyor. Yapılan araştırmalara göre balık, beyaz et ve sebze ağırlıklı beslenme düzenine sahip Akdeniz ülkelerinde kanser ve kalp hastalıklarının görülme oranı kırmızı et ağırlıklı beslenen ülkelerin çok gerisinde. Haftada 300 gramdan fazla kırmızı et tüketilmemeli.