MİRAY ÇİMEN
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hazırlıkları süren Hal Yasası’na ilişkin bir soruyu yanıtlayan Tüfenkci, “Mayıs’ta Başbakanlık uygun görürse meclise sevk edeceğiz. Şimdi Ekonomi Bakanlığı’nın teşvikleriyle de, tarladan depolanmasına, soğuk hava zinciri içerisinde taşınmasına, oradan merkezlere gelmesi, toplama merkezlerinin tamamını vatandaşa yük olmasın diye teşvikle destekleyeceğiz. KAP standartlarıyla ilgili yönetmeliği de çıkartmıştık, bu piyasa ciddi anlamda bir disipline olacak, ve buradaki kayıp kaçak oranları da önemli oranda düştüğünde buradan ciddi anlamda enflasyona etkisini görmüş olacağız” dedi.
FRİGOLU ARAÇLARA DESTEK
Verilecek teşvikle ilgili bilgi veren Tüfenkci, “Soğuk hava deposu yapacak mesela, tasnifleme paketleme tesisi kuracak onun için ayrı bir destek vereceğiz. Bu işin lojistiğini yapanlara ayrı destek vereceğiz, orada frigolu araçların yerli olması şartıyla oranları tam açıklamayayım ama yüzde 75’e kadar ciddi anlamda destek vereceğiz. hal ile ilgili yatırımları stratejik yatırım kapsamına alacağız” diye konuştu.
PARÇALAR YERİNE OTURUYOR
Verilecek desteklerle sebze ve meyvede fire oranlarının azalacağını da kaydeden Tüfenkci, şunları söyledi: “Tüm parçaları yerli yerine oturtacağız. Bir, bildirim esası getiriyoruz. İki, tarlada ürünler toplandığında sağlıklı paketlenmeyle ilgili standartları belirledik. Üç, nakliye sırasında bozulmayı önlemek için soğuk zincir, frigolu araçlar üzerinden yapılmasını istiyoruz.”
YÜKÜ DEVLET PAYLAŞIYOR
Şu anda Türkiye’de hiçbir halde soğuk hava deposu olmadığına dikkat çeken Tüfenkci “Yine soğuk zincir içerisinde depoya alıyoruz, oradan marketlere veya manavlara gidene kadar da yine soğuk zincir içerisinde taşınmasını zorunlu hale getiriyoruz. Bu işletmecilerimize veya bu işin ticaretini yapanlara büyük yük getirmemek için bu yükü devlet olarak paylaşmış olacağız” diye konuştu.
Lisanslı depo için 110 başvuru
Lisanslı depoların çoğalmasını istediklerini ifade eden Tüfenkci, “39 tane lisans verildi ve toplamda da 110 başvuru oldu. Şu anda 1 milyon 738 bin 200 tonluk bir hububat lisansı almış, faaliyette olan işletmeler var. Yine 17 bin ton pamuk, 13 bin 500 tonu zeytin, 17 bin tonluk fındık olmak üzere de 1 milyon 785 bin 200 tona ulaşan bir rakam var. 110 şirket tamamı faaliyete geçtiğinde 9 milyon 578 bin 800 ton. Artık bundan sonra bir sınırlama getiriyoruz. İhtiyacı olan illerde lisanslı depo izni vereceğiz. Çünkü Türkiye’nin de bir lisanslı depo çöplüğüne dönmesini istemiyoruz” dedi.