MİRAY ÇİMEN
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Körfez Ülkeleri ve Katar arasında yaşanan krizin ardından Türkiye’nin ihracat rakamlarını açıkladı. Tüfenkci, 5-21 Haziran tarihlerinde Katar'la yapılan ihracatın yaklaşık 3 kat artışla 32,5 milyon dolara yükseldiğini belirterek, “İhraç kalemleri içinde gıda sektörünün payının 12,5 milyon dolar düzeyinde oldu” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.
NOT DÜZELTİLMELİ
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye’nin büyüme öngörüsünü yükselttiğini anımsatan Tüfenkci, “Darbe girişiminden sonra alelacele yapmış oldukları not düşürme hatalarını düzeltmelerini bekliyoruz. Uluslararası yatırımcıların da böyle bir beklentisi var” dedi. Doların son aylarda en düşük seviyesinde seyrettiğini belirten Tüfenkci, referandumun ardından Türk Lirası'nın hızlı bir şekilde değer kazandığını ve bu yönüyle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında olumlu ayrıştığını söyledi. Cazibe Merkezleri Projesi'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi heyecan oluşturduğunu belirten Tüfenkci, bayramdan sonra hangi firmalara öncelik tanınacağının açıklanacağını söyledi. Doğu ve Güneydoğu’daki gençlerin talepleri sorulan Tüfenkci, “Gençler öncelikle iş istiyorlar. En büyük beklentileri Cazibe Merkezleri kapsamında başvuran firmaların bir an önce sonuçlanarak, işletmeye açılması” dedi.
TİCARET HIZLANACAK
Gümrüklerde dış ticaretin hızlanması noktasında önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Tüfenkci, “Laboratuarları tekleştirmek istiyoruz. Her bakanlığın personeli gelip ayrı numune alıyor. Gümrükler 7/24 çalışıyor ancak diğer bakanlıkların mesaisi 17.00'de bitiyor. İhracatçımız ve ithalatçımız ertesi günü beklemek zorunda kalıyor. Bu algıyı düzeltmek adına bu çalışmayı tek elde toplamak istiyoruz. Önümüzdeki aylarda inşallah bunu gerçekleştirmiş olacağız." Tüfenkci, nihai hedeflerinin gümrüklerde kağıdı kaldırarak otomosyona geçmek olduğunu kaydetti.
Sahtekarlar ?şirket kuramayacak
Manisa'da askerlerin zehirlenmesine neden olan yemek şirketleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkci, "Bu tür sahtekarlık yapanların da MERSİS üzerinden yeni şirket kurmasını engelleriz. Sıkıntılı şirket varsa yakalarız" dedi.
Suriyelilerin bayramlaşma kuyruğu
Ramazan Bayramı dolayısıyla gümrük kapılarından Suriye'ye geçen sığınmacı sayısının 250 bini aştığını kaydeden Tüfenkci, "Yoğun bir geçiş var. Öncüpınar’da ciddi yığılmalar var. Geçişlerin güvenlik boyutunu da dikkate alarak işlemleri hızlandırıyoruz” dedi.
Alışveriş faizleri düşürülmeli
Başbakan Binali Yıldırım'ın bankalara makul bir faiz oranı belirlemeleri noktasında yaptığı çağrıyı anımsatan Tüfenkci, "Bankalara yükleniyoruz ama özellikle tacirlerimiz de kendi aralarındaki vadeli satışlarda faiz oranlarını düşürmeli” şeklinde konuştu. Gümrük kapılarında ÖTV’siz akaryakıt sağlanmasına yönelik soruyu yanıtlayan Tüfenkci, “Kapıların sayısını artırmaya yönelik bir Bakanlar Kurulu kararımız vardı. Sınırlı sayıda kapımızda ÖTV’siz yakıt imkanı vardı. Sayısını artırıyoruz. İhracatı destekleme adına ÖTV’siz yakıtı 900 litreye çıkarma konusunda bir çalışma sonlanmak üzere” dedi.