1
47 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) yeniden yazım süreci devam ederken, kamu çalışanları için yeni bir çalışma daha başlatıldı. Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan taslak çalışma ile memurlara yeni bir sicil sistemi modeli getiriliyor. Yeni modele göre performans değerleri 90 derece, 180 derece ve 360 derece olarak belirlenecek. 90 derece dikey hiyerarşi olarak adlandırılırken, 180 derece üstün asta, astın üste puan vermesi olarak değerlendiriliyor. 360 derece ise hizmet alımına yönelik.
TERFİ SORUNU ÇIKABİLİR
Söz konusu yeni modelde üst asta, ast üste, dışarıdan verilen hizmetlerde ayrıca değerlendirilecek. Yılbaşından yıl sonuna kadar verilecek puanlamanın ardından elde edilen sonuç yurtdışı görev, görevde yükselme, yurtdışı eğitim, tayin ve ödül olarak çalışanlara geri dönecek. Ücretlere ise herhangi bir yansıması olmayacak. Örneğin düşük puan alan bir uzman istediği görevde yükselemeyeceği gibi, çalışanların memnun olmadığı ve düşük performans gösteren bir daire başkanı da hem koltuğunu koruma hem de yükselmede sorun yaşayacak. Edinilen bilgilere göre sendika temsilcileri çalışmanın performans olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını aktarıyor. Performans değerlendirmesine yönelik bir çalışma yapıldığını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynakları ise yeni modelin henüz taslak aşamasında olduğunu ve sonuçlanmadığını söyledi.
MODERN SİCİL SİSTEMİ
Devlet Personel Başkanlığı’nın memurlarda sicil sistemi uygulamasını geçmişte kaldırdığına dikkat çeken Bakanlık kaynakları “Bazı boşluklar oluştu. Bunun yerini dolduracak daha modern bir sicil sistemi getirmek istiyorlar. Eski sicilin bir anlamı yoktu” değerlendirmesi yaptı.
MEMUR KANUNU YENİDEN YAZILIYOR
Memurlara puanlama sisteminin yanı sıra 3,1 milyon kamu çalışanını ilgilendiren yasal düzenleme çalışması da sürüyor. 1965’te yazılan 1969 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet memurları Kanunu (DMK) yeniden yazılacak. Çalışmada önemli unsur ise disiplin hukukuna yönelik madde ile ilgili. Bu kapsamda memura tanınan yargı güvencesi zırhına bazı sınırlamalar üzerinde duruluyor. Örneğin herhangi bir suç işleyen kamu çalışanının memurluktan çıkarılması daha kolay hale gelecek.
Maliye’de üstatlık geri mi geliyor?
Maliye Bakanlığı’nda 2011 yılında kaldırılan 132 yıllık üstatlığın yeniden getirileceği iddia ediliyor. Hesap uzmanı, maliye müfettişi, gelirler kontrolörü ile vergi denetmenlerinin ‘Vergi Müfettişi’ adı altında birleştirilmesine rağmen aradan geçen beş yıllık sürede sorunun çözüme kavuşmadığı belirtiliyor. Vergi Müfettişleri Derneği gazetelere ilan vererek konuyu geçtiğimiz günlerde gündeme getirdi. Derneğin açıklamasında A, B, C ve Ç Grup Başkanlıkları altında toplanan vergi müfettişleri arasında kurumsal huzur, kardeşlik ve kaynaşma ortamının oluşturulamadığına dikkat çekiliyor. A grubunda bulunanların görev dağılımı konusunda ‘bürokratik oligarşi’ ile karşı karşıya kaldıkları belirtilirken, vergi müfettişleri üstatlık yapısının değişmediğini iddia ediyor.
Tüm sözleşmelilere kadro talebi
Kamu çalışanlarının toplu sözleşme masasındaki taleplerinin takipçisi Memur-Sen oldu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve başkan yardımcıları toplu sözleşme masasında karara bağlanan konularla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile geçen hafta bir araya geldi. Görüşmenin ana gündem maddesi kamudaki sözleşmelilerin kadroya alınması oldu. Genel Başkan Yalçın özellikle 4/C’lilerin kadroya geçirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu. Memur-Sen çok sayıda konuda adım atılmasını isterken, Bakan Soylu’nun Maliye Bakanlığı ile konuyu görüşeceğini ifade ettiği öğrenildi. Yapılan görüşmelerde, 3. Dönem Toplu Sözleşmelerinde üzerinde çalışma kararı alınan konularının karara bağlanmasına Devlet Personel Başkanlığı’nda yürütülen çalışmalar konusunda değerlendirmeler yapıldığı belirtiliyor.
Başçı’dan 1.921 TL’lik son jest
2015 yılında 13.8 milyar liralık rekor kar elde eden Merkez Bankası, çalışanlarının da yüzünü güldürdü. 19 Nisan’da Başkanlık görevini Murat Çetinkaya’ya devreden Erdem Başçı’nın çalışanlarına son bir jest yaptı. Toplam çalışan sayısı 4 bin 762 olan bankanın her bir personelinin cebine geçen yılın karına ilişkin temettüden yaklaşık 1.921 TL para girdi. 2015 yılında toplam 9 milyon 150 bin liralık temettü dağıtıldı. 2014 yılında çalışanlara kişi başına 1.752 TL’lik temettü dağıtılmıştı. Banka Meclisi, Para Politikası ve Denetleme Kurulu ile Yönetim Komitesi üyelerinden oluşan üst yönetimi de 2015’te brüt 5.4 milyon lira ödendi.
Sayıştay başkanı değişiyor mu?
Başkent kulislerinde son günlerde Sayıştay Başkanlığı’nda değişim yaşanacağı konuşuluyor. 25 Haziran 2009 tarihinden itibaren Sayıştay Başkanı olan Recai Akyel’in yerine bir başka ismin atanacağı iddia ediliyor. Kulislerde konuşulanlara göre Sayıştay Başkanlığı için en güçlü isim halen Maliye Bakanlığı Müsteşarı olan Seyit Ahmet Baş gösteriliyor. Kaynak: Star